Hlavní obsah

Deset nejlepších alpských ledovců, kde sníh najdete vždy

Novinky, Veronika Hušková, Lucie Poštolková

Častá nestálost sněhové pokrývky dohání české lyžaře téměř k šílenství, proto se většina nadšenců rozhlíží po alpských vrcholcích, kde vyšší poloha sjezdovek zajišťuje dostatek sněhu téměř celý rok. Přinášíme vám přehled deseti nejlepších alpských ledovců, kde rozhodně není nouze o kvalitní sníh ani lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Stubaiský ledovec je největším v Rakousku.

Článek

Pitztal, Rakousko

Pitztal se nachází v malebných Tyrolských Alpách poblíž druhé nejvyšší hory Rakouska Wildspitze a nabízí dokonalý mix služeb pro celou rodinu. Lyžování na ledovci slibuje řádění na dokonale upravených, prašanem pokrytých sjezdovkách, které jsou díky své šířce jako stvořené pro trénink carvingového oblouku.

Ne náhodou zde můžete potkat národní týmy i nejslavnějšího místního rodáka Bennieho Raicha, trénujícího na světový pohár. Na své si na ledovci ale přijdou i snowboardisté, které zde čeká chuťovka v podobě funparku s dvě stě metrů dlouhou U-rampou.

Foto: Veronika Hušková, Novinky

Z horní stanice v Pitztalu nejvýše položené stanice v Rakousku se nabízí dechberoucí výhled.

Pitztal nakonec uspokojí i odpůrce sportu. Stačí se nechat vyvézt nahoru nejvýše položenou lanovkou v Rakousku a výhled na zasněžené třítisícovky vlnící se až do Itálie jim vyrazí dech. Spolu s okolními středisky Hochzeiger a Rifflsee nabízí ledovec dohromady bezmála sto kilometrů sjezdovek, romantické běžkařské trasy, hlídání a školky pro děti a pestrý výčet atrakcí, jako například sáňkařskou dráhu, výlety na sněžnicích či lezení v ledu.

Vzdálenosti: z Prahy 530 km, z Brna 670 km

Bližší informace: www.pitztal.com

Stubai, Rakousko

Stubaiský ledovec je největším v Rakousku, 20 minut vzdálený od resortu Neustift. Leží jižně od Innsbrucku ve Stubaiském údolí. Je to největší středisko s celoročním provozem, sníh slibuje od října do června. Má 150 kilometrů sjezdovek, většinou modrých a červených, dlouhých 2300 až 3200 metrů. Široké svahy ocení hlavně majitelé carvingových lyží.

Specialitou je 10kilometrový sjezd do údolí Wilde Grub´n. Na své si zde ale přijdou i milovníci jiných zimních radovánek. Těm je k dispozici téměř 70 kilometrů sáňkařských drah či přes sto kilometrů běžkařských tras. Děti do 10 let v doprovodu rodičů lyžují zdarma.

Vzdálenosti: z Prahy 566 km, z Brna 629 km

Bližší informace: www.stubai.at

Zermatt, Švýcarsko

Lyžařské středisko v Zermattu ležící u hranic s Itálií je největším střediskem svého druhu v Evropě a chlubí se nejvýše položenou ledovou jeskyní na světě. Ledovec Klein Matterhorn zajišťuje celoroční provoz. Bezpochyby nejlákavější na lyžování v této oblasti jsou úchvatné výhledy na panoramata čtyřtisícovek v čele s Matterhornem.

Foto: Profimedia.cz

Z Zermattu uvidíte krásně na Matterhorn.

Sjezdovky jsou zde odstupňovány od modré a červené, nejsou příliš strmé, ale obvykle mají nejlepší sníh v Zermattu. Na své si přijdou i příznivci volného lyžování. Snowboardisté ocení Gravity Park, největší snowboardový park v Evropě. Vyzkoušet si zde můžete dokonce i heliskiing. Zermatt nabízí i široké spektrum "nelyžařských aktivit", jako je například sáňkování, paragliding či nocování v iglú.

Vzdálenosti: z Prahy 932 km, z Brna 1135 km

Bližší informace: www.zermatt.ch

Hintertux, Rakousko

Hintertux je jediné rakouské středisko, které nabízí dobré sněhové podmínky po celých 365 dní v roce. Ledovec uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře. K dispozici zde mají bezmála 90 kilometrů sjezdovek, o prudké či boulovité tu rozhodně není nouze, příznivci řádění v hlubokém prašanu si také přijdou na své.

Foto: Profimedia.cz

Hintertux je jediné rakouské středisko, které nabízí dobré sněhové podmínky po celých 365 dní v roce.

Říká se, že je zde nejstrmější lyžování v Rakousku. Hintertux je rájem snowboardistů, také se zde mohou pochlubit nejvyšší U-rampou v Evropě. Lákadlem je určitě i přírodní ledový palác Natur Eis Palast s obřími rampouchy a zajímavými ledovými útvary. Hintertux je také vyhlášený svým Aprés ski a letním sněhovým parkem Betterpark, který je otevřený od dubna do prosince.

Vzdálenosti: z Prahy 533 km, z Brna 596 km

Schladming - Dachstein, Rakousko

Největší výhodou této lyžařské oblasti je její blízká poloha a široké spektrum možností pro všechny milovníky zimních sportů. Lyžování přímo na ledovci Dachstein (2700 metrů) ale zvlášť pro náročnější lyžaře není tím nejzajímavějším. Na ledovec se v zimě jezdí hlavně za nádhernými výhledy, které jsou jedny z nejkrásnějších v Rakousku.

Foto: Petr Veselý, Právo

Z terasy Sky Walk, vybíhající nad skály pod ledovcem Dachstein, je krásný pohled na hradbu Alp.

Na čtyřech sjezdovkách se vyřádí hlavně děti a začátečníci. Náročnější lyžaři se sem jedou obvykle pokochat výhledem, lyžařsky se uspokojí hned za rohem, v některém z rozsáhlých i menších středisek v blízkosti města Schladming. Ta dohromady nabízejí 232 kilometrů sjezdovek různých úrovní, funparky, U-rampy i bohatou možnost relaxace na sjezdovce v podobě mnoha restaurací a barů. Na své si zde přijdou běžkaři i nelyžaři, kteří mohou okusit například jízdu na saních s horským spřežením, či nordic walking.

Vzdálenosti: z Prahy 418 km, z Brna 431 km

Bližší informace: www.schladming-dachstein.at

Tignes, Francie

Lyžařská sezóna se otevřela v Tignes už 27. září a potrvá do 28. května. Díky ledovci Le Grande Motte nabízí lyžování po celou sezónu. Ledový obr leží ve výšce od 3030 do 3455 metrů, kam vás za sedm minut vyveze zubačka, nebo se můžete kochat výhledem z pomalejší kabinky.

Foto: Profimedia.cz

Tignes

Lyžaři zde najdou variace terénů od červené, modré, přes černé sjezdovky, slalomy i boulové dráhy. V areálu mají 300 km sjezdovek, s nadmořskou výškou od 1550 do 3450 metrů nad mořem. Lákadlem střediska jsou dvě U-rampy a dlouhé sjezdy do Tignes.

Vzdálenosti: z Prahy 1122 km, z Brna 1261 km

Další informace: www.tignes.net, provoz lanovek zde.

Saas-Fee, Švýcarsko

Saas-Fee leží v údolí obklopeném čtyřtisícovými vrcholy, pod které šplhají lanovky s lyžaři a nabízí tak nádherné výhledy do celého údolí. Vysoká poloha a ledovec s 20 kilometry sjezdovek uspokojí i náročné lyžaře. Zvlášť vyhlášené jsou freeridy. V areálu nechybí snowtubing, dětský park, sáňkovací dráha, horolezecké dobývání ledovců, běžecké trasy i značené cesty pro procházky.

Foto: Profimedia.cz

Saas-Fee

Nachází se zde také nejvýše položená otáčivá restaurace a největší ledová jeskyně. Příjemným překvapením je zákaz aut v lyžařském areálu, jeho dostupnost zajišťují skibusy, hustá síť lanovek a vleků, navíc se zde můžete svést nejvýše položeným metrem na světě - Metro Alpin.

Vzdálenosti: Z Prahy 859 km, z Brna 1211 km

Bližší informace: www.saas-fee.ch

Kaprun, Rakousko

Ledovec Kitzsteinhorn leží nad krásnou vsí Kaprun, vzdálenou autem asi hodinu od Salcburku. Sjezdovky lyžařského areálu ve výšce 3030 metrů nad mořem rozmazlují lyžaře různorodou variací - rodiny a začátečníci ocení široké svahy na ledovci, prudké kopce si oblíbí adrenalinoví jezdci, nezapomenutelný freeride pak čeká lyžaře v oblasti Langwied. Pokud se stále ostýcháte před jízdou mimo sjezdovky, můžete využít tréninkového centra, kde si vyzkoušíte i speciální zařízení, které pomáhá vyhledávat osoby pod lavinou.

Foto: Profimedia.cz

Kaprun

Pokud rádi zkoušíte své hranice a rádi zdoláváte překážky, podívejte se do snowparku Kitzsteinhorn, kde na ploše 30 tisíc metrů čtverečných mají více než 70 překážek pro lyžaře i snowboardisty. Jestli nemáte rádi plné sjezdovky během hlavní sezóny, můžete vyzkoušet vedlejší sezónu v parku Gletscher, který je otevřen téměř celý rok. Návštěvníci zde lyžují i na jaře a na podzim.

Vzdálenosti: Z Prahy 484 km, z Brna 531 km

Bližší informace: www.kaprun.at, www.kitzsteinhorn.at

Sölden, Rakousko

Sölden má jedinečnou polohu, kde najdete sníh od října do května díky vysokým polohám, které lehce zasněžují sněhová děla. Navíc se svými 20 kilometry čtverečnými ledovcových sjezdovek pyšní titulem největší ledovcové plochy v Evropě. Dva ledovce, Tiefenbach a Rettenbach, vytváří více než 39 kilometrů sjezdovek a jsou propojeny Express gondolou. Na ledovci Rettenbach můžete vyzkoušet lyžařské testovací centrum s nejnovějšími lyžemi nebo snowboardy.

Když vás lyžování omrzí, můžete se kochat báječnými vyhlídkami v okolí nebo se vydat mimo sjezdovky a vyzkoušet freeride v lehkém prašanu. Každý rok v dubnu ukončují hlavní sezónu multimediální show, která připomíná Hannibalův přechod Alp.

Vzdálenosti: z Prahy 630 km, z Brna 694 km

Bližší informace: www.soelden.com

Passo Tonale, Itálie

Průsmyk Passo Tonale leží na hranici Lomnbardie a Trentina. Není tedy divu, že zimní dovolenou pak často zpestřují večery nad lahodným italským vínem. Zdejší ledovec Presena je otevřený také v létě a láká na celou řadu sjezdovek, které jsou kompletně zasněžovány. Fantastické freeridy jsou přes 16 kilometrů dlouhé, ale na své si přijdou i rodiny s dětmi na mírných svazích. Do 3000 metrů nad mořem lyžaře dopravuje 30 moderních lanovek a vleků. Nejslavnější sjezdovka Paradiso nabízí jeden z nejdelších, nejkrásnějších a nejvíce vzrušujících černých sjezdů v celé Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Skiareál Passo Role v italské provincii Trentino je ideální pro rodiny s nejmenšími dětmi.

Passo Tonale je právoplatně pyšné také na černou sjezdovku Folgarida, která byla vytvořena uměle roku 1967. Na Folgaridě se sjížděly nejedny mezinárodní závody, například mistrovství světa na snowboardu v roce 1999.

Vzdálenosti: z Prahy 781 km, z Brna 845 km

Bližší informace: www.valdisole.net

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má nový skiareál: Kouty v Jeseníkách

Možná o víkendu by se už mohlo lyžovat na Černé hoře v Krkonoších, čímž by odstartovala v Česku nová zimní sezóna. Jejím hitem je otevření nového skiareálu...

Výběr článků

Načítám