Hlavní obsah

V Novém Mexiku otevřeli ranvej prvního komerčního kosmodromu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírní nadšenci a turisté jsou zase o krok blíž k cestě do vesmíru. Minulý týden v pátek se otevřela ranvej prvního komerčního kosmodromu na poušti v Novém Mexiku. Informoval o tom server Topky.sk.

Článek

Společnost Virgin Galactic Sira Richarda Bransona, která bude turistické lety do vesmíru provozovat, musí ještě provést další zkoušky cestovního raketoplánu SpaceShipTwo a poslat ho do kosmu.

Britský miliardář očekává, že turistické lety začnou za 9-18 měsíců a on sám bude mezi prvními pasažéry. "Dnešek je velmi významný, když se sen stává skutečností..Lidé budou moct začít věřit," prohlásil Branson.

Univerzální ranvej pro všechny lety

Kosmodrom America je první kosmodrom světa navržený speciálně pro starty komerčních kosmických raket. Nachází se 72 kilometrů severně od Las Cruces. Jeho 3,2 kilometrů dlouhá rozjezdová a přistávací dráha je schopná posloužit téměř každému letadlu na světě i každodenní kosmické turistice.

Na slavnostním otevření se v pátek kromě Bransona objevil také guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson, turisté, kteří si už zaplatili zálohu za sedadlo na let do kosmu a kosmonaut Buzz Aldrin, který roku 1969 kráčel po Měsíci v rámci mise NASA Apollo 11.

V pátek byla na kosmodromu k vidění i mateřská loď White Knight Two poháněná proudovým motorem, který vynese raketoplán do výšky a vypustí do stratosféry nad Mohavskou poušť. Mateřská loď se párkrát přeletěla nad kosmodromem, aby předvedla přistání na nové ranveji.

Přihlásilo se 380 vesmírných turistů

Lístek na let do kosmu raketoplánem SpaceShipTwo stojí 200 000 amerických dolarů (3 600 000 eur). Dvouapůlhodinový let bude zahrnovat i pět minut beztíže. Přihlásilo se už okolo 380 lidí, kteří na zálohách zaplatili dohromady 50 miliónů dolarů (téměř 900 miliónů eur).

Minulý měsíc americký Kongres schválil legislativu, která potvrzuje úmysl prezidenta Baracka Obamy využívat komerční nosiče na lety lidí do orbitálního kosmického prostoru v blízkosti Země.

"S každým letem, který uskutečníme, se dozvíme víc, otevíráme si další příležitosti, jaké si ani nedokážeme představit. Právě teď se píšou dějiny," řekl Branson.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci objevili planetu, kde by mohl být život

Američtí astronomové objevili v Mléčné dráze ve vzdálenosti asi 20 světelných let od Země exoplanetu, která je podle nich potenciálně obyvatelná. Oznámili to...

Výběr článků

Načítám