Hlavní obsah

Další novinka zlínské zoo: etiopská vesnice a paviáni

Právo, Martina Žáčková

Zoologická zahrada Zlín je po Praze a Dvoře Králové třetí nejnavštěvovanější v zemi. Ročně si ji prohlédne půl miliónu lidí. Mnozí sem míří i vícekrát do roka, stále je tu totiž k vidění něco nového. Naposledy se v srpnu otevřela nová expozice Etiopie, v níž se zabydleli vzácní paviáni dželada.

Článek

Expozice Etiopie vyrostla na jednom z posledních volných míst areálu zoo, v africké oblasti ve svahu, který shora lemuje výběh pro žirafy. Z dřevěné lávky nad umělou řekou se otevírá nejen výhled do údolí, kde mají výběh sloni a odkud se občas ozve zařvání lva, ale i na část domorodé vesnice.

U blízké chýše pak objevíte nejen pobíhající africká domácí zvířata, ale také nářadí a různé další domácí potřeby a nástroje, které pro zoo vyrobili příslušníci etiopského kmene Konso.

Nedaleké výběhy obývají kromě atraktivních paviánů, kteří jsou k vidění jen ve dvou desítkách zoo na světě, také damani skalní, což jsou příbuzní slonů. Dolní části dominuje největší ptačí voliéra s ocelovou sítí v zemi.

Nejnavštěvovanější na celé Moravě

Zoologická zahrada Zlín je už řadu let nejnavštěvovanějším turistickým cílem celé Moravy. V rámci České republiky zoo loni obsadila osmou příčku. Kdo ji v poslední době navštívil, její popularitě se nediví. Během let se proměnila v moderní areál, v němž klece a zastaralé výběhy nahradily vzdušné expozice uprostřed úhledného bioparku.

Zoo je rozdělena do zoogeografických oblastí, takže návštěvníci během jediného dne „procestují“ všechny kontinenty. Ve snaze co nejvěrněji napodobit původní domovinu žijí mnohá zvířata společně v jednom výběhu, tak jako ve volné přírodě.

K největším lákadlům zoo patří nedávno otevřená tropická hala Yucatan, kde se v chladných podzimních dnech příjemně zahřejete. Obří skleník plný bujné vegetace a volně poletujících ptáků napodobuje život v tropickém deštném lese a přibližuje i dávnou civilizaci Mayů.

Akční podívaná vás čeká u blízké expozice hravých lachtanů, velké popularitě se těší tučňáci nebo třeba žirafy, jimž se díky dvouposchoďově řešenému pavilónu můžete podívat do očí.

Mírné mrazení v zádech (ovšem s vědomím naprosté bezpečnosti) zažijete v africké expozici s ohradou slonů a výběhem lvů, kde vás od zvířat dělí jen soustava vodních ploch a příkopů. Chloubou zoo je i jediná průchozí voliéra pro supy a mangusty v Evropě či zámecký park plný vzácných a starých stromů.

Část areálu, v údolí u oblasti Amazonie, je vyhrazena dětským atrakcím. Zatímco rodiče si chvíli odpočinou u kávy, děti se vyřádí na dřevěných hradech, prolézačkách a trampolínách nebo se mohou svézt na poníkovi a velbloudovi.

V lesíku nad průlezkami se navíc ukrývá loňská novinka – dětské lanové centrum. Pokud se děti, znavené poznávací procházkou po areálu zoo, následným řáděním na atrakcích definitivně vyčerpají, nahoru k východu je můžete svézt výletním vláčkem.

Letošní přírůstky
Řady chovaných zvířat v zoo se stále rozšiřují, jen letos se jich nově narodilo již přes sto. Jedním z posledních přírůstků je sameček vzácné jihoamerické lamy vikuně, narozený v polovině srpna. Ve výběhu žiraf jsou k vidění hned dva letošní přírůstky – sameček Balogun, který přišel na svět v květnu, a “červencová” samička Layla.

Užitečné informace

Historie Zoo

Areál byl založen na přelomu let 1804–1805, první exotická zvířata zde byla soustředěna kolem roku 1929 až 1930 jako osobní záliba majitele lukovského panství Josefa Seilerna. Pro veřejnost se Lešná otevřela roku 1948. Od té doby do letošního května ji navštívilo 13,5 miliónu lidí. Zoo má rozlohu 52 hektarů a chová 210 druhů zvířat, celkem přes 1100 exemplářů. Jejím zřizovatelem je město Zlín.

Jak se tam dostat

Zoo leží necelých pět kilometrů od Zlína. U areálu jsou dvě parkoviště, jezdí sem autobusy městské hromadné dopravy. K zoo vede cyklostezka, začínající na nábřeží řeky Dřevnice ve Zlíně. Je vedena po vlastní trase mimo silnice.

Otevírací doba

V říjnu 8.30 až 17. Od listopadu do dubna 8.30 až 16 hodin. Zámek bývá otevřen od 9 do 16 až 18 hodin (podle sezóny a dne v týdnu), od listopadu do března je zcela uzavřen. V pondělí je zavírací den, v sobotu se prohlídky někdy konají až odpoledne kvůli svatbám.

Vstupné 

Dospělí 100 Kč, studenti a senioři 90 Kč, děti od 3 do 15 let 80 Kč, děti do 3 let zdarma. Prohlídka s průvodcem pro skupinu maximálně 30 osob stojí bez vstupného tisícikorunu. Za 20 Kč na hodinu si lze půjčit dětský kočárek. V pokladně přijímají platební karty. Zoo neposkytuje zvýhodněné rodinné vstupné. Vstupné do zámku stojí 50 Kč (studenti a senioři 40, děti 30 Kč).

Kde se najíst

V areálu jsou čtyři stylové restaurace, nabízejí lehké občerstvení typu bramboráčků či párků v rohlíku i výběr z několika teplých jídel tradiční české kuchyně. Všechny mají zastřešené venkovní posezení, někde můžete posedět i uvnitř.

Kolik času si vyhradit

Optimální prohlídka, při které zhlédnete většinu expozic a ukázky krmení, zabere šest až osm hodin. Pokud máte méně času, kratší okruh v horní části zoo, kde je i oblíbená expozice lachtanů a tučňáků, trvá asi dvě a půl hodiny. Prohlídka zámku trvá 45 minut.

Výlety v okolí

Téměř na dohled zoo je zřícenina Lukov. Jde o volně přístupné pozůstatky jednoho z kdysi nejrozsáhlejších moravských hradů. Ve Zlíně si prohlédněte baťovskou funkcionalistickou architekturu, unikátní Obuvnické muzeum nebo třeba expozici věnovanou cestovatelské dvojici Zikmund–Hanzelka v Muzeu jihovýchodní Moravy.

www stránky

Reklama

Související články

Cyklostezky z Hluboké vedou i do zoo

Každý zná Hlubokou nad Vltavou především díky místnímu zámku, stále častěji se však do tohoto města lidé vydávají i kvůli celé řadě cyklostezek, které jsou...

Výběr článků

Načítám