Hlavní obsah

Po Váhu se plaví starořecká loď, kotví v Trenčíně

Právo, Ivan Vilček, Trenčín

Novou turistickou atrakcí Trenčína se stala Hyperborea, replika starořecké lodě, která je zakotvena na řece Váh. Na těchto lodích brázdili staří Řekové moře před 2600 lety a na podobné se plavili Argonauti pro zlaté rouno. Starořeckou loď diéru postavilo na objednávku sdružení historického šermu Bludní rytíři a jedná se o evropský unikát. „Je to jediná napodobenina antické lodě, která se může plavit na vodě,“ řekl Právu ředitel sdružení Jaroslav Matejka.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Hyperborea v mrtvém rameni Váhu před další plavbou

Článek

Loď slouží v létě jako muzeum na vodě, kde se návštěvníci mohou seznámit s předměty z antických dob. „Mohou se seznámit s dobovou keramikou, zbraněmi a s životem na lodi. Propojení s Trenčínem je vhodné také pro římský nápis na skále pod hradem a chtěli bychom navázat na Muzeum antiky Vojtěcha Zamarovského v Trenčíně,“ uvedl Matejka.

V rámci tzv. Jantarové cesty, která procházela územím dnešního Slovenska, se podobná plavidla opravdu mohla plavit po Dunaji a Váhu. Nadšenci chtějí v příštím roce postavit dobový přístav, starověkou obchodní stanici z doby železné.

Hyperborea jako bájná antická země

Sdružení si loď objednalo u Radima Zapletala ze společnosti Kolumbus 92 Přerov, která vytvořila lodě, čluny a další rekvizity pro hollywoodské filmy jako Oliver Twist nebo Liga výjimečných. Cena repliky starořecké lodě přesahuje 33 tisíc eur (přes 800 tisíc korun).

Plavidlo je dlouhé 17 metrů, široké 3,6 metru a váží sedm tun. Uprostřed je osmimetrový stožár s plachtou, na obou bocích místo pro deset veslařů. Původně tvořilo posádku asi 25 lidí. Posádka pravděpodobně spala na palubě, v podpalubí byly uloženy zásoby a zbraně.

Plavební zkoušky úspěšně proběhly na Oravské přehradě. Při stavbě lodě vycházeli z dobových reliéfů a obrazů. Loď pokřtili jménem Hyperborea, což je označení bájné antické země někde na severu. Místní nadšenci jsou přesvědčeni, že tím je myšleno na sever od Dunaje, tedy území dnešního Slovenska.

Reklama

Související témata:

Související články

Hradby holíčského zámku se sesouvají do vody

Hradby holíčského zámku vypadají, jakoby na ně zaútočila mohutná armáda. Sesunutí asi padesátimetrové části bastionu do vody má přitom pravděpodobně na svědomí...

Výběr článků

Načítám