Hlavní obsah

Nejnáročnějším turistům se splní sen - hotel na oběžné dráze

Hotely na stromě, bez hvězdiček, v letadle, z ledu i v betonové trubce jsou už přežitkem. Lidé vzhlíží ještě výš - k oběžné dráze. Právě zde chce ruská firma Orbital Technologies vybudovat hotel pro turisty. Měl by mít sedm pokojů a první hosty by mohl přijmout do roku 2016. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Cílem společnosti je vytvořit Komerční vesmírnou stanici, která by sloužila turistům jako pozorovatelna kosmu, ale také jako dodatečná ubytovna i pracovna pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kapacitu hotelu by bylo možné upravovat podle aktuální poptávky.

Hlavním konstruktérem stanice má být státní koncern RKK Eněrgija, je však otázkou, zda bude mít dostatek prostředků na realizaci projektu. Koncern už vyrábí moduly Sojuz a nákladní vesmírné lodě Progress, které po dosloužení amerických raketoplánů příští rok zůstanou jedinými prostředky pro dopravu posádek a materiálu na ISS. Také všichni dosavadní vesmírní turisté byli vycvičeni v Rusku a na oběžnou dráhu vyneseni v sojuzech.

Slibují větší komfort než ISS

Šéf společnosti Orbital Tehcnologies Sergej Kostěnko řekl, že plánovaná stanice má být "komfortním hotelem na oběžné dráze určeným speciálně turistům". Podle Kostěnka bude objekt pohodlnější než samotná ISS, protože v něm nebude "nepotřebné vědecké vybavení".

Podle AP je nepravděpodobné, že by nová stanice vznikla už v nejbližších letech. Projekt má zatím nejasné obrysy a nebyly oznámeny ani jeho odhadované náklady.

Přerušili vesmírnou turistiku z kapacitních důvodů

Dosud se do vesmíru podívala hrstka vesmírných turistů, vesměs zámožných podnikatelů a filantropů. Ty však profesionální astronauti a kosmonauti nemohli spustit z dohledu v obavách, aby na ISS něco nerozbili. V komerčních prostorech prý budou mít turisté dost místa i soukromí, aby si mohli pohled na Zemi a vesmír dostatečně vychutnat.

Posledním dobrodruhem, který se vydal na oběžnou dráhu, byl loni v září Guy Laliberte, zakladatel kanadského cirkusového souboru Cirque du Soleil. Rusko však letos vesmírnou turistiku přerušilo z kapacitních důvodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám