Hlavní obsah

Punta Cana – kokosové pobřeží hojnosti

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Punta Cana patří mezi nejoblíbenější rekreační oblasti Dominikánské republiky. Na samém východě ostrova, blízko míst, kde se míchají vody Atlantiku a Karibského moře, je Kokosové pobřeží. Šedesát kilometrů pláží, přes něž se nad moře sklánějí štíhlé palmy.

Foto: Profimedia.cz

Samotná pláž Punta Cana je dvoukilometrový pás zlatého písku, kde je jen pár hotelů.

Článek

Samotná pláž Punta Cana je dvoukilometrový pás zlatého písku, kde je jen pár hotelů. Ta velká a rozlehlá střediska jsou v blízkém sousedství, na plážích, které se jmenují Bávaro, Arena Gorda, Uvero Alto.

Je tam také pláž Macao, kterou UNESCO prohlásilo za jednu z nejkrásnějších v karibské oblasti. Tyto pláže mají dohromady nějakých pětadvacet kilometrů a hotelových komplexů, jeden vybranější než druhý, jsou tam desítky.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Macao prohlásilo UNESCO za jednu z nejkrásnějších v karibské oblasti.

Dobrodiní all inclusive

Pláže, bazény, všechny vodní a plážové sporty, co jich lidé vymysleli, školy potápění a tance merengue. Je to především pobřeží hojnosti, protože tamní hotely fungují na systému all inclusive. Když se zapíšete v hotelu, nasadí vám na zápěstí plastový náramek. Ten vás opravňuje k neomezené konzumaci jídla a nápojů všeho druhu v restauracích, v barech u bazénů i na pláži.

Ve většině hotelů je to zařízeno tak, že zůstává vždy alespoň jedno místo, kde se nalévá ještě dlouho po půlnoci a kde si můžete posloužit sendvičem, pizzou nebo párkem v rohlíku. Do programu all inclusive bývají zahrnuty i některé sportovní a rekreační aktivity.

Blízko Punta Cany je nové středisko Cap Cana. To má ambice zařadit se po bok těch nejskvělejších nejen v karibské oblasti, ale na světě vůbec. Je to sedm kilometrů pláží s jemným bílým pískem.

Foto: Profimedia.cz

Potápění je zážitek na celý život.

Postupně tam vznikají hotelové komplexy, které slibují ještě větší komfort a rozsah služeb než ty dosavadní. Na letiště v Punta Caně směřují přímé charterové lety několika českých cestovek. Díky tomu, že není třeba využívat pravidelných linek a přestupovat, se cena zájezdů ve srovnání s 90. léty výrazně zlevnila.

Příroda a dějiny

Vedle dovolené na krásných bílých plážích se na tomto karibském ostrově nabízejí adrenalinové a sportovní aktivity v divoké přírodě a v horách ve vnitrozemí i exkurze do počátků dějin Ameriky. Santo Domingo bylo za španělských dobyvatelských plaveb její první metropolí. V nejstarší části města, v pevnosti Ozama, se můžete projít po místech, kudy velmi pravděpodobně chodil i Kryštof Kolumbus a jeho současníci.

Foto: Profimedia.cz

Vedle dovolené na krásných bílých plážích se na tomto karibském ostrově nabízejí adrenalinové a sportovní aktivity v divoké přírodě a v horách ve vnitrozemí i exkurze do počátků dějin Ameriky.

Barvité karnevaly

Součástí exotiky, kterou dovolená v Dominikánské republice nabízí, jsou i karnevaly. Konají se zpravidla počátkem roku, bývala to původně jakási obdoba našich dožínek, oslava na konci zimní sklizně cukrové třtiny.

Historická kombinace několika kultur od indiánů někdejšího kmene Taíno, přes Španěly, Francouze, potomky otroků, dovezených z Afriky, přinesla do země řadu různých kulturních prvků, které společně vytvořily svébytnou kulturu a jedinečnou atmosféru země. V průběhu prvních měsíců v roce se Dominikánská republika roztančí ve víru nádherných karnevalů.

Foto: Profimedia.cz

Karnevaly jsou tradiční oslavou ukončení zimní sklizně třtiny.

Tanec a přehlídka skvostně dekorovaných alegorických vozů a barevných kostýmů začínají nejdříve v Santo Domingu.

V ulicích se radují, tančí a zpívají tisíce lidí nejenom z Dominikánské republiky, ale do karnevalového veselí se zapojují i mnozí z návštěvníků ostrova. Velkou událostí je také karneval v La Veze, který společně s tím v Santo Domingu patří mezi hlavní karnevaly v zemi. Pro oba jsou typické nádherné kostýmy plné barev, strašidelné masky, bujaré průvody v ulicích, tanec a zpěv. Místní karnevaly probíhají prakticky ve všech oblastech země.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Azurové pobřeží Punta Cany

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do tuniského Sidi Bou Said

Malebné modrobílé městečko trochu připomíná řecký ostrov Santorini. Pokud se rozhlédnete pozorněji, možná zjistíte, že jste tuniský Sidi Bou Said už někde...

Výběr článků

Načítám