Hlavní obsah

Největším asijským akvaparkem je olympijská Vodní kostka v Pekingu

Reuters, Novinky, Lucie Poštolková

Před dvěma lety probíhaly letní olympijské hry v Pekingu, díky kterým vzniklo několik sportovních areálů. Nejznámější je takzvaná Vodní kostka, jejíž interiér byl upraven tak, aby uvnitř mohl vzniknout vodní svět Happy Magic - největší asijský akvapark.

Článek

"Unikátní stavba připomíná vodní strukturu, za kterou je také architekty vysoce ceněna. Využili jsme struktury a vodního designu k vytvoření akvaparku. Když vcházíte dovnitř, připadáte si, jako byste se ocitli pod vodou," popsal Vodní kostku Alan Mahony, manažer akvaparku.

Vodní centrum je otevřené déle než měsíc a už získalo od Světové asociace průmyslu vodních parků cenu za inovaci objektu, o kterou se uchází každoročně stavby z celého světa, dodal Mahony.

"Vzala jsem dceru do akvaparku, aby se vyřádila. Vše je uvnitř a voda je příjemně vyhřívaná, nehrozí tak, že by děti mohly nastydnout. Navíc máte uvnitř také občerstvení, což je pro nás mnohem jednodušší, než se vydat na pláž," řekla paní Yin z Mongolska.

Vodní atrakce nejen pro děti

Renovace Vodní kostky se vyšplhala na 640 miliónů korun (32 miliónů dolarů). Na 12 tisících metrech čtverečních si mohou návštěvníci užívat bazény s umělým vlnobitím, různě zakroucené tobogany, divoké řeky a k dispozici je i pódium, kde se odehrávají různá představení a živé koncerty.

Foto: Profimedia.cz

Národní Vodní centrum

Vodní komplex byl otevřen 8. srpna, od té doby jej navštívilo více než 70 tisíc lidí. Kromě místních obyvatel jej hojně navštěvují i turisté. Vstup za jednu osobu je 600 korun.

Zatímco některé olympijské objekty zejí prázdnotou a mají problém se po hrách udržet, Vodní kostce se podařilo uspět. Jako akvapark umožňuje návštěvníkům i po olympiádě zavzpomínat na zářivé chvíle, kdy zde stáli sportovci na stupních vítězů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám