Hlavní obsah

Na kanoích zemí statečného náčelníka Apačů

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když romantické duši vodáka začne být česká kotlina malá, poohlíží se na mapě po dalších místech, kde by mohl zanořit pádlo do běsnícího živlu a cvaknout se v tocích zatím neochutnaných.

Foto: Petr Nový, Novinky

Monumentální vodopád na řece Zrmanja.

Článek

Výprava na krasové řeky Chorvatska, z jejichž vod a okolních skal přišel před desítkami let do celého tehdejšího východního bloku neohrožený náčelník Apačů Vinnetou, je jednou z takových duši lahodících akcí.

Foto: Petr Nový, Novinky

Tábořiště zasazené do krajiny v okolí řeky Mrežnice.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ostrovní tábořiště v horní části řeky Mrežnice v nádherném kaňonu.

Chorvatské hory, vesnice a oblasti jsou sice stále silně poznamenané válkou, ale právě aktivní minová pole dávají těm, kteří si nechají poradit bezpečné lokality, možnost navštívit panenskou přírodu s nespočtem vodopádů, přírodních stupňů soutěsek a nádherných skalních útvarů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Tradiční způsob překonávání stupňů na Mrežnici, skočit, spustit, přelézt přeplavat...

Foto: Petr Nový, Novinky

Mrežnice je v horní části plná sjízdných stupňů.

Na březích želvy, ve vodě i hadi a hadice

Kromě vody průzračné až na dno, krasových útvarů nad i pod hladinou, může pozorný vodák na březích potkat slunící se želvy, na hladině jedinečně se kroutící plovoucí hady, pod vodou ryb, že je spočítat nestačíte o ptactvu na stromech nemluvě. A chcete-li se stát heliportem pro obrovské modře průzračné vážky, stačí na chvilku vyndat pádlo z vody. Ony vrtulníkové jednotky se rády svezou kus po proudu bez mávání křídel na vašich hlavách a pádlech.

Foto: Petr Nový, Novinky

Z větších vodopádů je potřeba skočit do hloubky několika metrů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Skalní soutěska na řece Mrežnice

K oživení vzpomínek na dávné doby chybí jen ten Vinnetou, aby se vynořil za záhybem další skály a mohutným hrdelním výkřikem pozdravil bledé tváře, které připlouvají po vodě do území Apačů po „Rio Pekos“, v reálu kaňonem řeky Zrmanja před ústím do moře. A kdo by nepodlehl uhrančivému pohledu opáleného černovlasého bojovníka se srdcem na správném místě?

Foto: Petr Nový, Novinky

Obtížnější místa sjedou zadáci sami.

Chladivá Mrežnice láká na průzračné laguny

První zastávku udělejme na řece Mrežnici, která si teplotou vody nezadá se svým názvem. V teplých měsících roku je ale chladivá voda jen ku prospěchu, i když z ní chvílemi nevylezete. Horní úsek nad romantickým ostrovním tábořištěm je pastva pro vodáky, milující vodu v přímém přenosu.

Foto: Petr Nový, Novinky

V další části řeky se Mrežnice rozšíří a skalní soutěska ustoupí lesům.

Příroda ve skalnatém kaňonu vytvořila jedinečné vodopády a stupně, z nichž se dá většina pohodlně proplout, jiné je nutné skočit. Údajně i 70letí senioři od našich západních sousedů tyto vodopády skáčou, tak proč by to nezvládl český vodák. Lovení zaplavených lodí patří také k hlubokým zážitkům.

Foto: Petr Nový, Novinky

Vodopády jsou celodenním zpestřením putování po Mrežnici.

Už tady narazíte i na vodácky zajímavá místa, u kterých křehkým dívkám na břehu tuhne krev v žilách, pozorujíce neohrožené kormidelníky, kteří se s plavidly vrhají do vln soutěsek a dole se radují krátce před tím, než svou nerozvážností skončí také v ledové vodě.

Foto: Petr Nový, Novinky

Řeka Mrežnice

Na pravý břeh vstup zakázán - miny!!!

Mrežnice však teče neochotně dál, skalní soutěska břehy opustí a vystřídají ji mohutné lesy. Pravý břeh je lidem zapovězen a výstražné tabule „minové pole“ dávají tušit, že tady před lety zuřily těžké boje. Toho si však nelze nevšimnout v obcích a na cestách, kde chvílemi stále dostáváte pocit, že se nacházíte přímo ve válečné zóně.

Foto: Petr Nový, Novinky

Vodopády na Mrežnici padají do průhledných hlubokých tůní.

Foto: Petr Nový, Novinky

Krásných míst najdete při splouvání Mrežnice nepočítaně.

Právě absence civilizace dává i spodnímu toku Mrežnice neopakovatelný ráz, vodopády, tůně, splavy, skákání do hlubokých lagun, koupání v přírodních lázních a další atrakce čekají na ty, kteří jsou ochotni si pro zážitky dopádlovat liduprázdným kaňonem.

Při putování za filmovými indiánkami nemůžeme cestou z Mrežnice opomenout národní park Plitvická jezera [celá zpráva].

V nich se nachází i bájná jeskyně z Pokladu na stříbrném jezeře. Kaskádovitý útvar propojující osm jezer nad sebou určitě stojí za vidění, celodenní výlet tímto nádherným místem je však na další povídání. Vydejme se proto dál.

Foto: Petr Nový, Novinky

Jedno z ideálních míst na koupací přestávku na Mrežnici.

Do Cetiny skákal Vinnetou ze skály

Po řece Cetině se dříve dalo dopádlovat až do moře. Chorvatský vodácký průmysl je však pružný v zakazování všeho, a tak dnes je již takto romantická záležitost vodácké veřejnosti zapovězena stejně, jako krásně peřejnatý horní úsek. Chcete-li přesto shlédnout místo, kde Vinnetou skákal do řeky ze skály, nezbývá, než uhradit místní raftové společnosti poplatek za sjetí středního úseku.

Foto: Petr Nový, Novinky

Nebezpečné místo na řece Cetině sjíždějí vůdci raftů sami bez posádek.

Nikdo cizí licenci na sjetí krásných peřejí nedostane. Přesto stojí investice patnácti euro za to, sjížděný úsek nabízí několik opravdu raftových kousků, mezi kterými řeka svižně a nenáročně ubíhá až k místu, kde se natáčela zmíněná filmová scéna. Chorvatsko-anglicko-česky hovořící vůdce raftu vás nezapomene upozornit, že právě tady se to tehdy a tehdy stalo.

Foto: Petr Nový, Novinky

Rafty projížděný kaňon Cetiny.

Foto: Petr Nový, Novinky

Skála vpravo v kaňonu Cetiny je známá také z filmů o náčelníkovi Apačů.

Vesnice Apačů nad čarokrásným kaňonem Zrmanjy

Poslední zastávkou je třešnička na dortu. Ať budete z Mrežnice nadšeni a z Cetiny krásně vypádlovaní, kaňon Zrmanji dostane vodáka do kolen. Ze začátku plavby je tok jemně lužnicoidní, změnu však pocítíte hned na prvním vodopádu. Dvanáct metrů hloubka, šířka přes celý tok a nádherná skalní soutěska pod ním.

Foto: Petr Nový, Novinky

Pozůstatky války jsou stále patrné na řadě míst na severu Chorvatska.

Foto: Petr Nový, Novinky

Dvanáctimetrovým vodopádem se lodě musí spustit na lanech.

V tomto místě je nutné vytvořit lanovku a lodě do hlubiny spustit, pěšáci mají možnost přejít po skále do spodní části. Koupání v tomto místě si zaslouží i obědovou pauzu a nezapomeňte, že pod korunu vodopádu se dá dojít a vzpomenout na jiný indiánský film, když v Posledním mohykánovi prchali hlavní hrdinové právě pod vodopády.

Foto: Petr Nový, Novinky

Kaňon řeky Cetina, na jehož hřebenech stála ve filmech vesnice Apačů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Pod korunou tohoto vodopádu na Zrmanje se dá chodit.

Soutěska sjízdná skluzavkou a prudce vlevo

Masivním kaňonem Zrmanja svižně teče dál, všechny stupně jsou ale sjízdné na oči, až k místu další soutěsky. Tu je nutné prohlédnout ze skály a zpravidla je sjízdná jen se zadáky, kteří se po vodní skluzavce sesunou do hlavního proudu a rychlým manévrem dokážou lodě zahnout tak, aby se špice nezabodly do skály.

Foto: Petr Nový, Novinky

Spouštění lodí po lanovce z vodopádu na Zrmanje.

Foto: Petr Nový, Novinky

Někdy lodě splouvají divoké peřeje bez posádek.

Kaňon Zrmanji se opět rozšíří. Několik kilometrů po proudu, kam už vodáky nepustí obří vodní elektrárna, stála legendární vesnice Apačů na břehu Rio Pekos, správněji tedy Rio Zrmanjos. Zrmanju pak pohltí moře, ke kterému v Posledním výstřelu Apačové odnášeli svého mrtvého náčelníka.

Vydáte-li se po stopách slavných indiánek, nezapomeňte na další národní parky v Chorvatsku, kde se filmy natáčely, například údolí řeky Krky nebo Paklenice [celá zpráva].

Foto: Petr Nový, Novinky

Některá místa se opouštění jen těžko.

Foto: Petr Nový, Novinky

Kaňon řeky Cetiny známý z filmů o náčelníkovi Apačů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Kaňon řeky Cetiny známý z filmů o náčelníkovi Apačů.

Foto: Petr Nový, Novinky

Sjízdné stupně na řece Zrmanje.

Pozor na často se měnící vodácká pravidla

Chorvatský cestovní ruch je specifický a neustále v pohybu. Vodácká pravidla, platící na začátku sezóny, už na konci platit nemusí, což byl i případ roku 2010 a uplynulých let. Dozvuky války v podobě minových polí jsou stále patrné a nevěřte tomu, že kde není cedule, je bezpečno. Za posledních pět let se počet označených zaminovaných oblastí zvětšil. Bezpečno je pak pouze tam, kam chodí místní domorodci.

Foto: Petr Nový, Novinky

Jedno z vodácky obtížnějších míst řeky Zrmanja.

Foto: Petr Nový, Novinky

Těžší místo na Zrmanje sjedou zdatní zadáci bez obtíží.

S přihlédnutím k realitě, že chorvatské orgány rády dělají českým vodákům nemalé problémy, doporučuji absolvovat krasové řeky Chorvatska s cestovní kanceláří, která zná místní poměry i aktuální omezení. Na zmíněné řeky jezdí každým rokem hned několik českých CK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám