Hlavní obsah

Horkovzdušný balón se skleněným dnem jen pro silné žaludky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kterým se točí hlava z velkých výšek, rozhodně není určen nový typ horkovzdušného balónu se skleněným dnem. Samotný vynálezce Christian Brown o letu v něm mluví jako o hrůzostrašném zážitku, kdy se vám otočí žaludek nebo dostanete srdeční infarkt.

Článek

Pro adrenalinové nadšence možná zajímavý nápad, ale pro méně otrlé spíš sadomasochistické trápení. Poprvé se balón se skleněným dnem objevil na veřejnosti v anglickém Bristolu, kde se pravidelně pořádá největší balónový festival, který letos probíhal od 11. do 14. srpna.

"Byla to děsivá zkušenost. Normálně byste se dívali přes okraj koše, abyste viděli na zem pod sebou. Ale dívat se skrz skleněné dno přímo pod nohy, je prostě znepokojující. Jde o naprosto jedinečný zážitek. Létání balónem dostává nový rozměr," řekl serveru Toprq.com Chritian Brown, který létá v klasických balónech už 18 let.

Jen pět centimetrů silné sklo

Do balónu se vejdou čtyři osoby, dva piloti a dva cestující. Sklo je tlusté jen 5,08 centimetrů. "Balón vznikl pro létání nad Alpami, kde máte nádherné scenérie a dechberoucí výhledy. Časem bych chtěl s Richardem překonat světový rekord a dostat se nad tři kilometry," popisuje Brown na serveru Gizmondo.com.

Christian Brown létal s magnátem Richardem Bransonem nad Andami v Chile, kde se jim podařilo vytvořit rekord v létání ve výšce tří kilometrů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám