Hlavní obsah

V rakouské metropoli ožijí celebrity v muzeu Madame Tussaud

Ve vídeňském centru naproti slavnému kolu v Prátru se brzy budou moci návštěvníci těšit na novou podívanou - muzeum voskových figurín Madame Tussaud. Fanoušci si tu přijdou na své, protože se "setkají" s hudebními a filmovými hvězdami, nebo známými politiky a nebudou chybět ani historické osobnosti. Vídeňské muzeum bude jedenácté svého druhu na světě.

Muzeum Madame Tussaud ve VídniVideo: ČTK

 
Článek

"Otevřeme o Velikonocích 2011 se 65 figurami. Polovina z nich budou Rakušané, respektive Vídeňané, druhá polovina budou mezinárodně známé hvězdy," upřesnila Nina Zerbeová z kabinetu Madame Tussaud.

První postava, kterou návštěvníci ve vídeňském kabinetu uvidí, bude někdejší herec a nynější kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Jeho figurína bude stát hned ve vstupní hale.

Poležíte na gauči u Sigmunda Freuda

Podle Zerberové se muzeum snaží představit všechny exponáty "interaktivně". Zájemci si tak prý budou moci třeba lehnout na gauč k zakladateli psychoanalýzy Sigmundu Freudovi, posedět na trůnu vedle císařovny Marie Terezie, zahrát si na bicí s kapelou Queen či posnídat u Tiffanyho s Audrey Hepburnovou.

"Člověk bude mít pocit, že je součástí dění. Pozná, jak se cítí hvězdy," slibuje Zerberová. Mezi vystavenými figurínami nebudou chybět císař František Josef a císařovna Sissi. Návštěvníci uvidí také německou kancléřku Angelu Merkelovou, britskou královnu Alžbětu, dalajlámu či rakouského prezidenta Heinze Fischera. Sáhnout si budou moci na skladatele Josepha Haydna či Wolfganga Amadea Mozarta. Čekat na ně bude zpěvák Falco, někdejší jezdec formule Niki Lauda či bývalá tenisová jednička Thomas Muster.

Nicol Kidmanová a Johny Depp

Práce v budově, která leží u vstupu do Prátru přímo naproti obřímu kolu, už začaly. Provozovatelé atrakce při představení budoucího vídeňského muzea vystavili figurínu herečky Nicole Kidmanové a jejího kolegy Johnyho Deppa. Premiéru měla pak dvojnice jedné z nejúspěšnějších rakouských zpěvaček Christy Stürmerové.

Podle muzikantky model "sedí" do posledního detailu. "Je to až děs," řekla zpěvačka a ochotně vedle své napodobeniny zapózovala. "Je to vlastně trošku zvláštní pocit, když se člověk sám takhle objímá. Znám to jen z fanouškovských fotek," poznamenala. Dodala ale, že vlastně díky figuríně zůstane pořád mladá.

Tři hodiny měří a fotí celebritu

Výroba figuríny zabere čtvrt roku. První sezení s vybranou osobností trvá asi tři hodiny. Celebrita zaujme svou pózu na otočném podstavci. Následuje fotografování a zhruba 500 měření hlavy a celého těla. Vybírají se oční čočky, které barevně odpovídají předobrazu. Duhovka očí z akrylové pryskyřice se maluje ručně. Vybraná osobnost si nechá sejmout i otisk zubů, chrup pak vytvoří zubař.

Základní kostru tvoří kovové trubky a dráty. Podle měření a snímků sochaři kabinetu Madame Tussad postavu a hlavu vymodelují. Po dokončení se udělá sádrová forma. Hlava se v ní odlije z vosku o teplotě 77 stupňů Celsia, tělo pak z pryskyřice a laminátu.

Šaty věnují samy hvězdy

K dohotovení hlavy se používají lidské vlasy, do modelu se vpichují jehlou po jednom. Následuje barvení tváře a těla olejovými barvami. Oblečení vybírají většinou celebrity samy. Obvykle věnují své šaty.

Madame Tussaudová se naučila vyrábět modely z vosku v Paříži kolem roku 1770. Za francouzské revoluce dělala posmrtné masky popravených aristokratů. Počátkem 19. století přijela do Británie s putovní výstavou, která ukazovala známé lidi a události, a obstarávala tak jakési zpravodajství. V roce 1835 našla expozice místo v Londýně. V roce 1884 se přestěhovala do Marylebone Road, kde je dosud.

Druhé nejnavštěvovanější po Disneylandu

Ve vídeňském Prátru byl kabinet voskových figur od poloviny 19. století až do roku 1945, kdy na konci války po bombardování vyhořel. Už dávno před vznikem této výstavy mohli ale Vídeňané obdivovat voskové hlavy, které jsou ve sbírkách umělecko-historického muzea.

Muzea Madame Tussaud provozuje Merlin Entertainments Group, která je vedoucí zábavní firmou v Evropě. Ve světě zaujímá druhou příčku - po Disneylandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám