Hlavní obsah

Záhadné koule z Kostariky míří na listinu UNESCO

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tvůrcích kamenných monumentů z jihu Kostariky, které připomínají díla moderního umění, se nedochovaly ani legendy – tak dokonale zmizeli. Nové mýty o nich vytvářejí autoři moderních senzací jako Erich von Däniken a další pisatelé „mimozemské“ či „atlantidské“ literatury.

Článek

Památky, jejichž pravý smysl nikdo nezná, vydávají tito autoři za stopy dávných astronautů, za galaktické mapy či za směrníky, ukazující cestu jednou na Velikonoční ostrov, jindy ke Stonehenge nebo k bájné Atlantidě.

Experti jsou opatrnější – a upřímnější. „Opravdu nevíme, proč koule vznikly. Tvůrci nezanechali žádné záznamy. Kultura jejich tvůrců zanikla záhy po dobytí země Španěly,“ řekl John Hoopes z Kansaské univerzity, který posuzoval šance těchto monumentů na připojení k seznamu UNESCO.

Připomněl také, že spekulace o vesmírném či atlantském původu nejsou jediný nesmysl, který ulpěl na kamenných dílech, kdysi vyhlazených do vysokého lesku. Snad vše, co je s koulemi spjato, se nejrůzněji přehání: jejich rozměry, váha i stáří (viz tabulka).

Archeologové už zkoumají prostředí, v němž se neobvyklá díla zrodila, a památkáři uvažují, zda a kdy se je podaří prosadit na seznam UNESCO. Kdo ví, zda to už nebude pozdě. Přestože koule se teprve po roce 1930 opět vynořily ze staletého zapomnění, velká část z nich je nyní roztahána po celé Kostarice. Nikdo neví, kolik jich zničili hledači pokladů, kteří je odstřelovali v naději, že pod nimi najdou zlato.

Dílo doby kamenné

V bezpečí navíc nejsou ani ty monumenty, které zůstaly na původním místě, v deltě řeky Térraba, mezi městy Palmar Sur a Palmar Norte. U Palmar Sur, v oblasti bohaté na archeologické nálezy, by mělo vzniknout nové letiště. Mluví se také o budování přehrady, jejíž vody by mohly překrýt všechny zbývající vzpomínky na tvůrce koulí.

Pomůže i to, že se mění postoj Kostaričanů, kteří kamenné koule dlouho považovali za levnou atrakci. „Lidé na ně začali být hrdí a ztotožňují se s nimi jako s dědictvím předků,“ tvrdí kostarický archeolog Francisco Corrales. Po desetiletích zkoumání je dnes jisté aspoň jedno: ke zhotovení koulí neposloužily lasery ani jiná pokročilá technika, jak tvrdí „záhadologové“. Mohli to zvládnout i lidé doby kamenné. „Na některých koulích lze stále ještě zjistit stopy úderů kamennými kladivy,“ uvedl Hoopes.

Samozřejmě s pouhým bušením do kamene a hrubým otloukáním by jejich tvůrci nevystačili. Při úpravě kamenných bloků je také rozpalovali a polévali studenou vodou, takže odpadaly celé vrstvy tvrdého kamene, granodioritu, z nějž jsou koule vyrobeny.

Při konečné úpravě se používalo dlabání, broušení a leštění. Ještě předtím, než se koule vyleštily do vysokého lesku, byly usazeny do míst, kde pak zůstaly po dlouhá staletí – než přišli moderní lidé a jiné katastrofy.

Mýty versus skutečnost

  • koule měří až 3 metry – ve skutečnosti má největší z nich průměr 2,14 m
  • váží až třicet tun – nejtěžší koule váží asi 16 tun
  • jsou opracovány s přesností na 2 milimetry – zatím nikdo neurčil, jak přesně jsou opracovány, na některých však byly zjištěny až pěticentimetrové odchylky od „ideální kulatosti“
  • vznikly před 12 tisíci lety – mohly vzniknout nejvýše v rozmezí od 2. stol. př. n. l. po 16. století n. l.

Zdá se, že dávní lidé je umisťovali tak, aby vytvářely přímky, křivky i trojúhelníky. U jedné linie složené ze čtyř koulí vědci zjistili, že je orientována k magnetickému severnímu pólu, což předpokládá znalost kompasu nebo dobré astronomické poznatky. Bylo to ale pravidlem? To nelze dnes už přesně zjistit, protože téměř všechny koule opustily původní polohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Brit šel přes dva roky povodím Amazonky

Tisíce kilometrů v nohách a 50 000 moskytích bodnutí po celém těle se staly součástí pěší túry britského dobrodruha Eda Stafforda, který za 859 dnů prošel...

Francie patří mezi populární cíle naturistů

Nahota byla v dřívějších dobách tabu a vystavování se na veřejnosti bylo naprosto nepřijatelné. Doba se ale mění a tak můžeme příznivce naturismu potkat na...

Výběr článků

Načítám