Hlavní obsah

Putování s BBC: Za starověkými Peršany do bohatého města Persepolis

Novinky, Lucie Poštolková

Starověké město Persepolis bylo postaveno v období rozkvětu císařské moci. Založil jej král Dareios I. někdy mezi léty 518 až 515 před naším letopočtem. Archeologické průzkumy potvrzují moc a velkolepost celého města, které však bylo místem velkých zvratů a pohrom.

Článek

Persepolis se nachází na území dnešního Íránu, dříve bývalo hlavním městem kdysi velké Perské říše. Sloužilo jako letní sídlo a z architektonického hlediska patřilo ve své době k nejkrásnějším městům na světě.

Jeho stavbu dokončil Xerxes, syn Dareiose I. Postavil ohromné brány, jimiž do středu města proudili poddaní putující ze všech koutů perské říše, aby vzdali hold svému králi.

Foto: Profimedia.cz

Reliéfy na schodišti v Ápádáně

Z reliéfů na vstupním schodišti je patrné, jak bylo perské území rozsáhlé a různorodé. Jsou na nich vidět poddaní ze všech koutů říše. Sféra jejího vlivu během rozkvětu sahala od severní Afriky do Indie a Jižní Evropy.

Lidé přinášející dary se ocitli v ohromném čtvercovém přijímacím sále v Ápádáně, mnozí z nich ještě větší budovu neviděli. V sále bylo šest řad sloupů sahajících až do výšky 20 metrů. Strop byl vyroben z cedrového dřeva.

Foto: Profimedia.cz

Ápádána

Výstavba města měla být výrazem slávy Dareiose. Perská moc, bohatství a úspěchy byly značné. Velké město nepotřebovalo ani hradby. Všichni nepřátelé již byli podrobeni.

K Perské říši se váže legenda o králi Kroisovi, který se před válečným tažením proti Peršanům šel zeptat na výsledek války do Delfské věštírny. "Překročíš-li řeku Halys, zničíš říši velikou," odpověděla mu Pýthie. A tak se také stalo. Kroisos sebevědomě překročil řeku, byl však Peršany poražen a zničil tak vlastní říši.

Napjatá bezpečnostní situace v Íránu

Vzhledem k aktuální politické a bezpečnostní situaci v Íránu Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje občanům cestujícím do země, aby před svým odjezdem využili systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí), případně zaslali Velvyslanectví ČR v Teheránu itinerář cesty, kontaktní údaje na cestující osoby i na příbuzné v ČR. Pokud se občan ČR ocitne v Íránu ve zhoršené bezpečnostní situaci, MZV ČR doporučuje obratem kontaktovat Velvyslanectví ČR v Teheránu.

Politická situace v Íránu je dlouhodobě napjatá. V Teheránu a dalších větších městech dochází sice sporadicky, nicméně však se stabilní intenzitou k protestním shromážděním a násilným střetům íránských bezpečnostních složek s demonstranty. Pokud se cestující ocitne poblíž takového incidentu, doporučuje se z místa urychleně vzdálit a v žádném případě nepořizovat fotografické či filmové snímky. Další vývoj je nepředvídatelný, proto MZV ČR doporučuje před cestou i během ní pravidelně sledovat politické zpravodajství ze země.

Vydáno: 20. ledna 2010 09:39

Dokončení města Persepolis trvalo sto padesát let. Už po třiceti letech prosperity ho však brutálně vydrancovali makedonští Řekové. Roku 330 před naším letopočtem sem přišel Alexandr Veliký se svou armádou pomstít se za řecko-perské války. Pro impozantní město Persepolis to znamenalo rychlý konec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám