Hlavní obsah

Tipy na víkend: balónový festival, vodní rodeo i adrenalin na skateboardech

Novinky, ČTK, Veronika Hušková, Karolina Zarzycká

Akcí pod širým nebem o nadcházejícím prázdninovém víkendu proběhne celá řada. Přejme tedy organizátorům balónového i hudebního festivalu, vodního rodea na Mži, sjezdů na skateboardech v Kozákově, princeznovského bálu nebo historických vystoupení na českých a moravských památkách co nejlepší počasí.

Foto: Reuters

Nebe nad hradem Buchlov na Uherskohradišťsku zaplní o víkendu létající balóny.

Článek

Slavkov u Brna bude o víkendu slavit narozeniny císaře Napoleona (1769-1821). Na programu oslav bude bojová ukázka v zámeckém parku se slavnostní vojenskou přehlídkou i oživené prohlídky památky. U restaurace Stará pošta v Pozořicích bude odhalen Památník koní, kterých jen v Bitvě tří císařů padlo na pět tisíc.

Foto: ČTK

Z hospody v Koválovicích vychází Napoleon (vlevo), aby si obhlédl bojiště před bitvou tří císařů. Do Slavkova jezdí občas i nejslavnější současný dvojník francouzského císaře Američan Mark Schneider.

Akce bude zároveň pozvánkou na tradiční listopadovou rekonstrukci Bitvy u Slavkova, která bude letos monstróznější než obvykle. "Protože půjde o malé kulatiny, bitevní scény zatraktivníme a zapojíme do nich po delší době opět více vojáků," uvedl hlavní organizátor Ivan Vystrčil.

Výstava a historické slavnosti v Telči

Historickými slavnostmi Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna ožije o víkendu 13. až 14. srpna náměstí v Telči. Návštěvníci se mohou těšit například na šermíře, divadlo či dobový jarmark. Zájemci se pak mohou přesunout i na radnici, kde probíhá výstava s názvem Telč - renesanční klenot v srdci Evropy.

Expozice, jež ukazuje město očima fotografa a místního rodáka Jindřicha Bednáře, je otevřena v srpnu každý den mimo pondělí od 9 do 16 hodin a v září od 10 do 16 hodin v Justičním sále.

Princeznovský bál na zámku Sychrov

Na malé princezny a prince čekají v sobotu zajímavé akce na zámku Sychrov. Pobaví je bohatý historický program, nebudou chybět rytířské turnaje na koních, vystoupení zručných kejklířů, koncert se zámeckou diskotékou a vystoupení sokolníka.

V průběhu dne mohou děti soutěžit například ve střelbě z katapultu či při hře s obřími kuželkami. Mezi netradiční disciplíny je zařazen i dobrodružný přechod přes močál.

Veligrad 2010

Archeoskanzen poblíž Uherského Hradiště bude o víkendu hostit pátý ročník historického festivalu spojeného s velkomoravskou bitvou Veligrad 2010. Návštěvníci se budou moci přenést zpět do doby Velké Moravy, vyzkoušet si dobová řemesla a život předků.

Na programu je také lukostřelecký turnaj či soutěže pro děti i dospělé. Vrcholem sobotního i nedělního programu bude rekonstrukce bitvy. Sobotní večer navíc uzavře koncert kapely Tomáš Kočko & Orchestr. Podrobnosti na www.archeoskanzen.cz.

Tovačov bude patřit folku

Zámek v Tovačově na Přerovsku bude na konci týdne patřit příznivcům folkové muziky. Festival s názvem Tovačovský portál, který se sám označuje jako nejen folkový, se letos v zámeckém parku uskuteční podvanácté a představí se na něm desítka interpretů z Čech a Moravy. K největším lákadlům by měla patřit bluegrassová Druhá míza Vojty Zíchy nebo brněnská kapela Quanti Minoris.

Festival sice odstartuje už v pátek vpodvečer, hlavní program přehlídky na zámeckém nádvoří začne ale až v sobotu ve 14 hodin. V něm se představí například folková skupina Šantré, olomoucká formace Alibaba, skupiny Dobrá Poloha, Blue Stones, Přístav nebo litovelští folkrockoví Noaco. Jako hosté vystoupí již zmiňovaní Quanti Minoris, Vojta Zíka a Druhá míza či taneční orchestr Leopardi z Lipníku nad Bečvou.

Old Punx Fest 2010 na zámku Zbiroh

Punk rozezvučí v pátek a sobotu 13. a 14. srpna areál soukromého zámku Zbiroh na Rokycansku, který bude hostit nový festival Old Punx Fest 2010. Hudební akce vyniká například základní podmínkou pro účinkující, tou je nejméně 18leté působení na scéně. Na festivalu se představí špičky české a slovenské punkrockové scény doplněné o exkluzivní hosty ze Švédska či USA, ale především z Anglie.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Arturo Bassick ze skupiny Lurkers

Mezi hlavními hvězdami festivalu jsou například britští The Vibrators, TV Smith, The Lurkers či Sham 69, ze Švédska dorazí Zooparty, Texas Terri Bomb u USA a ze Slovenska Slobodná Európa. Z českých kapel na akci vystoupí Visací Zámek či Tři sestry. Festival se uskuteční v zámecké zahradě, u areálu vznikne hlídané stanové městečko s místy zdarma a velké parkovací plochy. Více na www.oldpunx.cz.

Festival Brutal Assault v Jaroměři

Ve vojenské pevnosti Jaroměř na Náchodsku celý víkend pokračuje festival Brutal Assault věnovaný příznivcům tvrdé a rychlé hudby.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Sepultura

Ve čtvrtek se kromě osobitých Fear Factory představí i deathaři Obituary a Cildren of Bodom. Závěr bude patřit hororové show skupiny Gwar přicházejících v gumových oblečcích z jiné dimenze vesmíru. V pátek zahrají také Sepultura, Devin Townsend, deathaři Cannibal Corpse a grindeři Napalm Death.

Sobota bude patřit hardcorovým Agnostic Front, důrazným Meshuggah, My Dying Bride a kanadským technometalistům Voivod libujícím si v kosmické tématice. Line up a podrobnosti o festivalu na www.brutalassault.cz

První mezinárodní sjezd flašinetářů

Příznivci flašinetu budou mít o víkendu svátek. V Pekařově na Jesenicku se o víkendu uskuteční historicky první mezinárodní setkání milovníků tohoto atypického nástroje, na něž se chystají i flašinetáři z Francie, Švýcarska či Německa.

Setkání zahájí páteční projížďka v kočáře taženým koňmi z Ruční papírny ve Velkých Losinách do Pekařova. V sobotu vyrazí průvod po skončení mše v 11.30 od pekařovské kaple Nanebevzetí Panny Marie k penzionu a naváže na program Pekařovské pouti, který nabízí např. ukázky lidových řemesel, divadlo či taneční vystoupení.

„Místo pro konání setkání flašinetářů nebylo vybráno náhodou, v obci stávala slavná dílna na výrobu varhan a flašinetů Franz Kolb & Söhne,“ uvedl organizátor Martin Černohous z občanského sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné.

Motýlí dům v Žírovicích na Chebsku

Možnost být na dosah nádherným tropickým motýlům, poznat jejich životní cyklus nebo si nechat sednout motýla na dlaň, to vše nabízí Motýlí dům v Žírovicích na Chebsku. Právě bezprostřední kontakt s pestrobarevnými tvory je důvodem, proč motýlí farmu nedaleko přírodní rezervace Soos navštíví ročně tisíce návštěvníků.

Motýlí dům není jen expozicí, ale skutečnou motýlí farmou. Motýli se sem dovážejí ze zemí třetího světa, například z Kostariky nebo Filipín. V proskleném patře domu v Žírovicích za dveřmi a závěsem vstoupí návštěvník do horkého vlhkého vzduchu tropů a obklopí jej desítky druhů motýlů, od malých třepotajících se motýlků až po gigantické noční motýly, kteří jsou větší než dlaň dospělého člověka.

Mezinárodní balónový festival

Nebe nad hradem Buchlov na Uherskohradišťsku zaplní o víkendu létající balóny. 1. mezinárodní balonový festival v Buchlově se uskuteční v obci Břestek pod hradem Buchlovem. Netradiční dopravní prostředky se budou na nebi vznášet od pátku až do neděle. Podrobnosti o akci na www.balony.eu.

Vodní rodeo na Mži

Vodní rodeo a další vodácké disciplíny si mohou o víkendu ozkoušet zájemci na řece Mži u Kalikovského mlýna na Plzeňsku. Místní vyznavači vodních sportů zde zprovoznili moderní kajakářský playspot.

Jde o speciální zařízení, které pomocí regulovatelné sklopné hráze modeluje různé formy jezu a umožňuje trénink freestyle kayakingu a jízdy na divoké vodě. Zábava je určená nejen pro pokročilé kajakáře, ale i pro začátečníky.

Kozákov Challenge 2010

Strhující podívanou nabídne závod ze série Mistrovství světa v downhill skateboardingu, který se pojede na kopci Kozákov nedaleko Turnova. Čtyřdenní akce, která začala ve středu, se zúčastní borci z celého světa, kteří budou sjíždět kopec rychlostí někdy vyšší než sto kilometrů za hodinu. Organizátoři slibují dechberoucí podívanou, při níž nebude nouze o jedinečné výkony ani o krkolomné pády. Více na www.kozakovchallenge.cz.

Letní karlovská padesátka za valašským frgálem

Turističtí nadšenci by si neměli nechat ujít už druhý ročník akce Letní karlovská padesátka aneb Pohodově za valašským frgálem. Pochod startuje v sobotu 14. srpna mezi 7. a 11. hodinou v Gril srubu Razula pod sjezdovkou Razula u Velkých Karlovic.

Účastníci si mohou vybrat z pěti tras v délce deset až 50 kilometrů, které vedou například pře Třeštík či údolím Vsetínské Bečvy.

Na své si přijdou jak zdatní turisté, tak i rodiny s dětmi. Podle organizátorů je na trasách dost občerstvovacích zastávek, kde je možné v případě únavy načerpat síly, popřípadě pochod ukončit.

Příznivci geocachingu si navíc mohou na trasách odlovit až 11 kešek. Cílovou motivací je kus valašského frgálu, diplom a spousta doprovodných akcí. Podrobnosti o trasách a akci na www.valachy.cz

Mistrovství světa silničních motocyklů

Na nadcházející víkend připadá i nejprestižnější motoristická akce u nás - Grand Prix České republiky. Každoročně se na Masarykův okruh v Brně vydává bezmála dvě stě tisíc motocyklových sportovních fanoušků.

Zájem o tento sport podpořily zřejmě i dobré výkony našich jezdců - Lukáše Peška a Karla Abraháma v posledních letech. Akce začíná už v pátek a potrvá do neděle. Více na www.automotodrombrno.cz

Přečtěte si také: Za měsíční krajinou na chorvatský Pag
Jen malou část chorvatského ostrova Pag pokrývají pole a ovocné sady. Dokonce ani pastvin, zarostlých středomořskou makijí tam moc není. Většina povrchu připomíná měsíční krajinu – holá skaliska, tyčící se vysoko nad mořem.Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Sjízdnost řek po povodních

Záplavy na severu Čech překazily plány vodákům, kteří se o víkendu chystali sjíždět některou z tamních řek. Pro splouvání nejsou kvůli velké vodě vhodné ani toky v jižních Čechách. V případě silného deště se to však může týkat i dalších řek a vodáci by si toho měli být vědomi. Vydatné bouře přitom od pátku do neděle podle meteorologů hrozí.

"Čím menší tok, tím horší, pak nezbývá než rychle utéct," varoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Voda na jihočeské Nežárce klesá. Na měřící stanici Hamr u Soběslavi v noci spadla hladina ze třetího povodňového stupně na druhý. Hamr by posledním místem v zemi, kde ještě ve středu platil stav ohrožení. Momentálně jsou na jihu Čech tři místa s druhým stupněm povodňové aktivity. Kromě Hamru se jedná o Klenovice na řece Lužnici a Mláku na Nové řece. I tam však v posledních hodinách voda opadá.

Vodákům proto doporučil, aby si včas zjistili aktuální situaci a podle toho se rozhodli, zda se na řeku vydají. Připomněl i to, že řeky po velké vodě jsou nebezpečné i kvůli naplaveninám a popadaným stromům v korytě. Určitě by měli vodáci v současné době vynechat rozvodněnou Ploučnici, nevhodné jsou i Lužnice a Sázava.

Naopak zatím splavné jsou Berounka a Ohře od Chebu. Řeky ale mají větší průtok, proto by vodáci měli být zejména u jezů obezřetní. Vltava je splavná z Lenory a pod Vyšším Brodem. Otavu mohou zkušení vodáci sjíždět až od Čeňkovy pily, od Sušice ji pak lze splouvat i v otevřených lodích.

"Právě Otava je však známa tím, že když na horním toku silně zaprší, dokáže se v krátké době zvednout o metr. Pak se obtížně zastavuje před jezy i na dolním toku a jezy, které za malé vody bývaly sjízdné, se stávají velmi nebezpečnými," upozornil Jančar. Podle něj by proto všichni měli dodržovat pravidlo vždy zastavit před jezem.

I přes mírně vyšší vodu je splavná Jizera od Železného Brodu a střední tok Labe pod Dvorem Králové.

Z moravských řek je sjízdná Morava od Rudy nebo Postřelmova, dolní toky Odry a Opavy, střední tok Jihlavy a Dyje pod Znojmem, i když pod Mušovskými jezery platí první stupeň povodňové aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám