Hlavní obsah

Olympijský Seefeld si oblíbí nadšení sportovci, turisté i milovníci golfu

Právo, Věra Keilová

Tyrolský Seefeld ležící na náhorní plošině nad severní částí údolí řeky Inn proslul především sporty zimních olympijských her, a proto získal přídomek olympijský region. Na své si tu ale dnes přijdou i milovníci letních sportů.

Foto: Miloš Mahula, Právo

Jezero, široká cyklostezka a panorama okolních hor – takový je jeden z výhledů v okolí Seefeldu.

Článek

Olympijský region Seefeld se svým přilehlým okolím nabízí jedny z nejkrásnějších pěších túr v Tyrolsku. Nachází se tu 650 km tras různých obtížností, které vedou okolními pohořími Wetterstein, Mieminger a chráněným územím Karwendel.

Svojí kvalitní infrastrukturou se středisko zařadilo po bok dalších rakouských, italských, švýcarských a francouzských středisek, jež jsou ve sdružení Best of Alps, což garantuje vysokou kvalitu služeb.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Kaltwassersee, Seefeld

Dominantou Seefeldu, který je v pramenech prvně uváděn už v roce 1022, je kostelík nacházející se mimo centrum města. Přesto však stojí v centru dění všech nejdůležitějších místních aktivit.

Foto: Profimedia.cz

Kostelík v Seefeldu

Právě na pláni před ním startovali například běžci na lyžích při olympijských hrách v Innsbrucku v letech 1964 a 1976. Innsbruck je od Seefeldu vzdálený zhruba pětadvacet kilometrů. K ubytování je v Seefeldu k dispozici široká škála zařízení od hvězdičkových hotelů přes rodinné penzióny až po autokempinky. Do seefeldského mikroregionu patří i blízká městečka Mösern, Reith, Leutasch a Scharnitz.

Když se vydáte do hor

Seefeld nabízí královské vyžití v nordic walkingu. Díky nadmořské výšce 1200 až 2060 metrů tu vzduch obsahuje méně kyslíku a v těle tak při rychlé chůzi s holemi dochází k pozitivním změnám prospívajícím hlavně srdci a cévám.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice provozující nordic walking

Dokonale značená síť třiceti tras tu funguje již druhým rokem v celkové délce 266 km. Rozcestníky na vrcholcích Seefelder Joch či Gschwandkopf, kam se dostanete lanovkou, vás zavedou na překrásné hřebenové túry s minimálním převýšením. I když nejsou příliš náročné, skýtají jedinečné panoramatické výhledy na hory, údolí i městečka.

Foto: Miloš Mahula, Právo

Součástí plaveckého bazénu ve sportovním centru je také vířivka.

Pod vrcholem Seefelder Joch (2064 m) se můžete najíst v zařízení Rosshütte, pod vrcholem Gschwandkopf (1500 m) si zase nenechte ujít návštěvu Ötzihutte, kde se můžete nejen občerstvit, ale také si v prvním patře prohlédnout muzeum zasvěcené Ötzimu – mumii člověka z doby přibližně 3300 let př. n. l., která byla nalezena v roce 1991 na ledovci v Ötzalských Alpách a vzbudila senzaci.

Foto: Profimedia.cz

Horská chata na vrcholku Gschwandkopf

Náročnější trasu představuje túra na Seefelder Spizte (2200 m), kam vystoupáte od horní stanice lanovky na Seefelder Joch a pokračovat můžete ještě na Härmelekopf (2242 m). Za slunného počasí vám bude odměnou jedinečný výhled na park Karwendel.

Golf a tenis

Region je také Mekkou pro milovníky golfu. Osmnáctijamkové golfové hřiště Wildmoos se nachází v nadmořské výšce 1300 metrů a mezi alpskými greeny je považováno za klenot.

Při pohledu na okolní pohoří a blízký les si tu připadáte jak v pohádce. Funguje zde golfová akademie, kde se věnují i začátečníkům. Zajímavé možnosti městečko nabízí i vyznavačům tenisu. Antukové kurty se nacházejí v blízkosti Olympijského centra a při nepříznivém počasí si můžete zahrát i v hale. Jste-li začátečníci, můžete využít služeb tenisové školy.

Foto: Profimedia.cz

Golfové hřiště v Seefeldu

Na své si zde přijdou i ti, kteří rádi pozorují svět z ptačí perspektivy. Panoramatické lety nad sjezdovkami v létě pokrytými barevnými květy, zprostředkovává místní letecká akademie. Na palubu tu vezmou každého bez omezení věku, u dětí je podmínkou dosažení hmotnosti 20 kg. Ještě větší dobrodružství nabízejí tandemové seskoky, které tu pořídíte za sto eur, v ceně je i jízdenka na lanovku, která vás vyveze na kopec.

Další jedinečnou atrakcí jsou vyjížďky na koních, a stejně tak můžete okolí poznávat i na kole, krásné jsou zejména cyklistické trasy podél řeky Mittenwald. Půjčovny sportovních potřeb nabízejí celoročně veškeré vybavení.

Pro milovníky vody

Vodních radovánek si v Seefeldu můžete dosyta užít v nově renovovaném sportovním a kongresovém centru. Nachází se tu plavecký bazén s koutkem pro děti, vířivkou a několika saunami. Součástí komplexu je i venkovní areál s nejdelším tobogánem v Rakousku, který měří 140 metrů.

Foto: tj, Právo

Seefeld

Ty, kteří však holdují spíše divoké vodě, bude určitě víc zajímat řeka Isar pramenící v Scharnitzu. Horní tok je velmi oblíbený pro sjíždění na kánoích. Několikahodinové vyjížďky na raftech tu s veškerým vybavením pořídíte pro dospělé za 35 eur, děti od 8 do 14 let platí 27 eur. Blízko Seefeldu se také nacházejí termální lázně Längenfeld.

V Mösernu zvoní zvon míru

Při návštěvě olympijského regionu Seefeld si určitě naplánujte i procházku do Mösernu, vzdáleného asi hodinu chůze. V místě s překrásným výhledem na údolí řeky Inn se mezi horskými velikány nachází velký zvon míru. Je symbolem přátelství mezi národy žijícími v Alpách na pomyslné střeše Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z města Mösern

Jde o největší zvon v Tyrolsku s průměrem 2,54 m a výškou 2,51 m. Váží deset tun a pochází z dílny Grassmayr v Innsbrucku, jejíž tradice sahá až do roku 1599. Zvony z této dílny se dnes nacházejí ve více než sto zemích všech světadílů. Přímo v Innsbrucku je také zvonařské muzeum. Zvon v Mösernu se rozeznívá každý den v pět hodin odpoledne a jeho zvuk se údolím nese velmi daleko. Motiv výhledu do údolí od místa, kde se nachází, použil na svém autoportrétu i slavný malíř Albrecht Dürer. Při své cestě po Tyrolsku jím totiž byl fascinován.

Foto: Miloš Mahula, Právo

Symbol míru mezi všemi národy v Alpách.

Budete-li si chtít při výletu také pochutnat, vynikající kuchyní tu je proslulý rodinný hotýlek Alt-Mösern, který byl vyznamenám titulem AMA Gastrosiegel. Maximum surovin nakupuje od místních producentů a přitom nabízí velmi originální pochoutky. Ochotně vám tu připraví vepřové maso, hovězí, kachní, slepičí, jehněčí stejně jako ryby a jídelní lístky jsou napsány ručně přímo paní majitelkou. Deklaruje v nich i to, že veškeré pokrmy tu jsou připravené a servírované s láskou.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Nejrychleji se do Seefeldu dostanete z Prahy dálnicí na Rozvadov a dále do Mnichova, odkud budete směřovat na Garmisch-Partenkirchen. Díky tomu, že na německých dálnicích můžete šlápnout na plyn, se touto trasou k hranicím Rakouska dostanete zhruba za pět hodin. Z Garmisch-Partenkirchenu se vydáte směrem na jih do Rakouska, a protože se Seefeld nachází jen několik kilometrů od hranic s Německem a dálnice tu nevede, nebudete ani potřebovat rakouskou dálniční známku. Celková vzdálenost z Prahy je 505 km, z Brna 645 km. Seefeld také leží na hlavní vlakové trase mezi Mnichovem a Innsbruckem a snadno se sem dostanete i z letiště v Innsbrucku.

NA KOLIK TO PŘIJDE

Rozpočet záleží pouze na vás. Pojedete-li pod stan a budete-li chodit hlavně po horách, vyjde vás dovolená v Alpách jen o málo dráž než v Krkonoších. Při ubytování v luxusních hotelích a využití nejrůznějších placených aktivit náklady výrazně stoupnou. Cena ubytování v apartmánech je od 20 eur na osobu a noc.

WWW STRÁNKY www.seefeld.com www.seefeld-sports.st www.tyrolsko.cz www.alt-moesern.at

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám