Hlavní obsah

Putování s BBC: Záhadné stély v Etiopii jsou stejně staré a vysoké jako pyramidy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už před více než dvěma tisíci lety začali lidé tvořit na území Etiopie aksumské stély - zdobené monolity. Zatím se nikomu nepodařilo zjistit, jakou technologií nebo organizací práce mohli vytěžit, vytesat, přepravit a potom vyzvednout objekty takovýchto rozměrů. V roce 1980 byly stély zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Článek

Město Aksum bývalo hlavní metropolí nejmocnějšího království mezi Římskou říší a Persií.

Mezi ruinami můžeme najít řadu zvláštních a masivních obelisků, největším z nich byl původně kámen, který představoval nejrozsáhlejší dochovaný vytesaný památník ve starověku. Odhaduje se, že vážil pět set tun a dosahoval původně výšky neuvěřitelných 33 metrů.

Stáří a výška těchto kamenných památníků, které jsou známé jako aksumské stély, se shodují s rozměry a stářím egyptských pyramid, které vznikaly v období let 2700 př.n.l. až 1700 př.n.l.

Více než 300 stél leží mezi zbytky královského hřbitova.

Foto: Profimedia.cz

Stély v Etiopii

Stély napodobují reálné budovy, na vrcholu můžete také najít pohanské zobrazení východu slunce, zřejmě symboly života a znovuzrození. Okna by mohla znázorňovat také kříže, což by souviselo s křesťanstvím.

Při okupaci Etiopie před druhou světovou válkou ukořistilo Mussoliniho vojsko druhou největší stélu. Roku 1937 ji umístili na náměstí di Porta nedaleko Konstantinova oblouku v Římě. Sto šedesát tun vážící monument se vrátil zpátky do Aksumu v dubnu 2005. Pro dopravní společnost, která stélu převážela po částech, to byla největší a nejtěžší zásilka, kterou kdy obdržela.

Foto: Profimedia.cz

Některé stély již popadaly.

Etiopie je biblickou zemí, kde hodnoty starého zákona tvoří stále důležitou část kultury. Zdejší křesťanství je výjimečné v tom, že se prolíná i s vlivy z dob krále Šalamouna. Legendy praví, že Menelix, syn Šalamouna a královny ze Sáby přivezl do Aksumu skoro před třemi tisíci let Archu úmluvy - schránku na Desatero přikázání.

Upozornění Ministerstva zahraničních věcí ČR:

Ministerstvo zahraničních věcí ČR upozorňuje na zvýšené nebezpečí teroristických útoků v Etiopii. K útokům může dojít prakticky kdekoli, včetně míst navštěvovaných zahraničními pracovníky a cestovateli.

V této souvislosti zvýšily etiopské úřady bezpečnostní opatření. Jedná se především o policejní prohlídky automobilů a kontrolu osob při vstupu na často navštěvovaná místa, včetně mezinárodních hotelů.

Vydáno dne 3. srpna 2010.

Archa je ukryta ve skromném kostele sv. Marie. Ten je pod ochranou mnicha strážce, který budovu nikdy neopouští a tráví celé dny v modlitbách. V kostele je údajně úplné ticho. Návštěvníci nesmí Archu spatřit, protože by se prý podle legendy proměnili v popel. Aksumské stély jsou ale na svých místech a jsou k vidění pro všechny zájemce. A mohou být považovány za propojení mezi starou a novou vírou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám