Hlavní obsah

Nejkrásnější pláže Evropy nabízejí romantiku, strmá skaliska i průzračně čistou vodu

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné pobřeží má Řecko, Itálie, Chorvatsko, ale i Litva, Irsko nebo Německo. Inspirujte svoji dovolenou nejkrásnějšími evropskými plážemi podle deníku The Daily Telegraph. Krásná příroda, mořská voda a letní vzduch uchvátí každého milovníka plážových radovánek.

Článek

Chorvatsko - Zlatni Rat, Brač

Ostrov Brač je třetím největším ostrovem Chorvatska a je proslulý jednou z nejkrásnějších pláží, Zlatni Rat, jinak nazývanou také jako Zlatý roh. Tato pláž je známá svou změnou polohy, tvaru a délky vlivem působení větrů a mořských proudů. Láká tak návštěvníky z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Zlatni rat v Chorvatsku

Anglie - Bamburgh, Northumberland

I v Anglii, kde slunce svítí jen několik týdnů v roce, můžeme najít krásnou pláž. K těm nejkrásnějším patří Bamburgh, kde se nachází i historický hrad stejného názvu. Tento úsek divoké pláže se táhne necelých pět kilometrů a nabízí čisté moře a příjemný písek.

Francie - Conche des Baleines, Île de Ré

Francie má mnoho nádherných pláží, ale konkrétně tato divoká písečná plocha je tou nejhezčí. Atlantické slunce pálící do zad, písečné duny a maják s ohromujícím výhledem, to vše patří mezi dominanty tohoto místa.

Foto: Profimedia.cz

Conche des Baleines, Île de Ré

Německo - Kampen, Sylt

I u našich německých sousedů můžeme dohledat jednu z nejhezčích pláží Evropy. Kampen sice nepatří mezi horké pláže, kde se od rána do večera opalujete na lehátku, ale okouzlí toho, kdo má rád přírodní útesy a čerstvý vzduch.

Řecko - pláž Myrtos, Kefalonia

Nejdramatičtější pláží celého Jónského moře je Myrtos. Toto sluncem zalité a oblázky poseté místo je umístěné v hluboké, široké zátoce, která při pohledu shora připomíná měsíční srpek. Pláž láká na nádherné prostředí, azurové moře a tropické teploty.

Irsko - Psí záliv, Roundstone, Galway

Psí záliv se nachází na nejzápadnějším místě Evropy. Tento necelé dva kilometry dlouhý úsek, pokrytý stříbřitým pískem, protíná oblast Connemary. Průzračné moře a Golfský proud umožňují báječné podmínky pro pozorování delfínů.

Foto: Profimedia.cz

Psí záliv, Roundstone, Galway

Itálie - Chia, Sardinie

Jakoby se kouzlo Karibiku přeneslo na Sardinii. Pláž zdobí vysoké duny, průzračná křišťálová voda lemovaná stromy a najdou se zde i stopy starého fénického města Bithia, kde se nyní rozkládá Chia.

Foto: Profimedia.cz

Itálie - Chia, Sardinie

Litva / Rusko - Kurská kosa

Tato pláž při pobřeží Baltského moře získala svůj název od kmenu Kurů, který v minulosti obýval oblast západní Litvy. Z většiny ji pokrývají písečné duny a částečně také lesy.

Malta - záliv Ramla, Gozo

Záliv Ramla je známý svými červenými písky a pláží na konci úrodného údolí. Kromě sluníčka a opalování si můžete také užít trošku historie v podobě starověkého Říma. Gozo je asi půl hodiny cesty trajektem od hlavního ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Záliv Ramla na ostrově Gozo

Severní Irsko - Portstewart Strnad

Pláž je ohraničená na jedné straně nízkými čedičovými útesy a na druhé straně řekou Bann. Přes tři kilometry dlouhý pramen a stometrové duny vytváří divokou a tajemnou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Severní Irsko - Portstewart Strnad

Portugalsko - Sagres, Algarve

Pláž Sagres patří mezi dominanty západního pobřeží. Je obklopena mohutnými skalisky, o kterých si Portugalci až do doby zámořských objevů mysleli, že označují  konec světa. Místo také nabízí ideální vlny pro surfaře z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Portugalsko - Sagres, Algarve

Scilly Isles - Rushy Bay, Bryher

I v Británii můžeme najít tropickou pláž. Rushy Bay je se svým subtropickým klimatem a migrujícím ptactvem jednou z řady slavných pláží na ostrově Bryher. Někdo by mohl říct, že to snad ani nemůže být ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Scilly Isles - Rushy Bay, Bryher

Skotsko - Luskentyre, Western Isles

Pláž se skrývá na konci klikaté cesty na divokém severozápadním pobřeží ostrova Harris. Nabízí skvělý písek a úžasně tyrkysovou vodu.

Španělsko - El Palmar, Costa de la Luz

Pláž El Palmar leží jižně od přístavního města Cádiz. Prostředí ocení především rodiče s dětmi, surfaři nebo všichni ti, kdo si rádi odpočinou v romantickém prostředí baru přímo na pláži.

Foto: Profimedia.cz

Španělsko - El Palmar, Costa de la Luz

Švédsko - Tofta, Gotland

Tato poklidná pláž v regionu švédského Gotlandu je útočištěm pro každého. Výběžek pláže nabízí útočiště všem, kdo si rádi posedí s dobrou knihou nebo povídají s přáteli. Jižnější část nabízí více zábavy, a to jak ve dne, tak i v noci.

Foto: Profimedia.cz

Švédsko - Tofta, Gotland

Turecko - Patara, Tyrkysové pobřeží

Pokud nějaké místo může charakterizovat písek a písečné duny, je to právě Patara v Turecku. Tento dvanáct mil dlouhý úsek pobřeží Středozemního moře je totiž neuvěřitelnými horami písku přímo obklopen.

Foto: Profimedia.cz

Turecko - Patara, Tyrkysové pobřeží

Wales - Marloes Sands, Pembrokeshire

Wales se také může chlubit jednou z nejkrásnějších pláží Evropy. Stala se jí pro svou průzračně křišťálovou vodu, masivní pískovcové skály, zkameněliny a vlny, na které se těší každý surfař.

Reklama

Související články

Ve Francii otevírají pláže pro nevidomé

Speciální pláž pro nevidomé vznikla ve francouzském městečku St. Jean de Luz. Nainstalovali zde systém bójek, který pomáhá slepcům při plavání v moři.

Výběr článků

Načítám