Hlavní obsah

Pět nejzajímavějších veřejných záchodů na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud cestujete, pak se pravděpodobně nevyhnete návštěvě veřejných záchodků. Většinou se jedná o velmi nepříjemný zážitek, počmárané zdi a nefungující odvětrávání bývají tím nejmenším problémem. Nicméně existuje několik veřejných záchodů, které stojí za to navštívit. Uvnitř si leckdy budete připadat skoro jako v nóbl hotelu.

Článek

Záchody od Hundertwassera na Novém Zélandu

Neexistují barevnější záchody než ty od Hundertwassera na Novém Zélandu. Od ostatních depresivních záchodů se liší pestrými barvami, od tyrkysové v barvách moře až po zelenkavou místních pralesů.

Roku 1997 je nechal postavit architekt Freidensreich Hundertwasser. Celá stavba připomíná zkosený chrám s mozaikami. I sloupy a kachlové stěny s barevnými láhvemi jsou trochu zkosené. Architekt vysvětluje svoji vizi tím, že záchod je běžné místo pro rozjímání, proto vytvořil toalety jako chrám.

Stylově nápadité a ekologicky šetrné záchody mají doškovou střechu, obnovitelné cihly i živé stromy. Najdete je ve městě Kawakawa, ve státě Paihia.

Vyjíždějící záchody Urilift v Evropě

Moderní vyjíždějící záchody Urilift najdete v Londýně u stanice Cambridge Circus, blízko u Rembrandtplein  v Amsterdamu a v Belfastu na náměstí Shaftesbury. Nerezové válce Urilift jsou řešením proti bezohledným mužským návykům. Schránky jsou lepším řešením než klasické staré otevřené záchody, navíc jsou daleko snazším cílem.

Na čistotě a plném zásobníku toaletního papíru se podílí hlavní sponzorská firma, podle které nesou záchody svůj název. Navíc jsou toalety vybavené i dobíjecí stanicí, kde si zájemci mohou dobít mobilní telefony. Pro děti je připravený hrací koutek, parket pro tancování i místnost s plochými televizory, na kterých běží pohádky.

Foto: Profimedia.cz

Veřejné záchody Charmin v New Yorku

Záchody JC Decaux v Paříži

Paříž, město módy a moderního designu, se pyšní designovaným veřejnými záchody v Decaux od Patricka Jouina. Nově navržené kabinky jsou prostorné a vládne zde minimalistický styl, který se hodí k tlumené šedivé a zelené barvě. Navíc je každý záchod samočistící. Koncem roku by mělo být instalováno dalších 400 veřejných záchodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie veřejných toalet v Paříži

Záchody v obchodním domě Daimaru v Tokiu

Výjimečnost veřejných záchodů v obchodním domě Daimaru jim dodává výhled do ulic. Prosklené stěny vytváří nevšední zážitek, kdy můžete pozorovat dění venku. Elektronické ovládání nejen otvírá a zavírá dveře, můžete si zde i nastavit teplotu sedátka či pustit příjemnou hudbu nebo zurčení potůčku, pro případ, že byste se cítili nesví z výhledu na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Osm nejneobvyklejších letišť na světě

Na světě existují tisíce různých letišť, ale některá jsou naprosto výjimečná svým umístěním. Můžete přistávat na ledu, ve sněhu, na písku, ale i do vody....

Výběr článků

Načítám