Hlavní obsah

Středočeská koupaliště jsou ve vedrech přeplněná

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní návštěvy mají v těchto parných dnech středočeská koupaliště a plovárny. Pláže u městských i přírodních koupališť jsou v obležení, voda plná dětí i dospělých, z tobogánů a skluzavek míří do chladivé vody jeden plavec za druhým.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Koupaliště v Mladé Boleslavi je v horkých dnech plné.

Článek

„Jinde než u vody se nedá vydržet, zvlášť s dětmi by to bylo jinde utrpení,“ říkala Právu sedmatřicetiletá Dana, která se ve středu na mladoboleslavském koupališti starala o jedno své a další tři „půjčené“ děti.

Očekávají nadprůměrné tržby

Díky nadprůměrným teplotám si mohou mnout ruce i provozovatelé venkovních bazénů s atrakcemi, kteří očekávají nadprůměrné tržby. Například v Kladně lidé obsadili jak letní koupaliště ve sportovním areálu Sletiště, tak nedávno zrekonstruované koupaliště Bažantnice v lesoparku v blízkosti kročehlavského sídliště.

„Před 14 dny byl zlomen rekord starý několik let, na Sletiště a Bažantici přišlo za den dohromady pět tisíc lidí,“ řekl ČTK primátor Dan Jiránek (ODS).

Letošní tržby ze vstupného na koupaliště podle Jiránka určitě meziročně vzrostou. Provoz bazénů a dalších sportovišť spravovaných společností Sportovní areály města Kladna je přesto celkově ztrátový a město ho musí dotovat. Kromě toho se město chystá pozměnit vybavení areálu a opravit bazén na Sletišti. „Uvažujeme o změně hlavní atrakce – tobogánu. Mohla by tam být rozsáhlejší skluzavka,“ nastínil primátor.

V obležení návštěvníků jsou při současných tropických teplotách i ostatní venkovní bazény a koupaliště ve středních Čechách. Například v Benešově mají lidé možnost využít služeb koupaliště Bios na sídlišti. Denně ho navštíví 500 až 600 lidí. „Počasí je letos enormně příznivé a po dlouhých letech zažívá každý provozovatel koupališť zajímavou sezónu,“ uvedl ředitel Městských sportovních zařízení Benešov Pavel Khek.

Nápor na plovárně Jureček

Také návštěvnost letního koupaliště v Čáslavi roste úměrně s výškou rtuti na teploměru. V horkých dnech minulý týden se pohybovala kolem 300 lidí denně, ve středu se tam přišlo podle plavčice zchladit téměř 400 lidí. Koupaliště v čáslavských Vodrantech prošlo v roce 2002 rekonstrukcí. Návštěvníci tam mají k dispozici lehátka, slunečníky, hřiště pro plážový volejbal i dětský koutek a brouzdaliště s vodním hřibem.

Nápor návštěvníků zažívá i legendární prvorepubliková plovárna Jureček v Říčanech u Prahy, kterou v minulosti navštěvoval mimo jiné herec Oldřich Nový. Platí se za vstup teprve pár dní, předtím se zde koupalo a opalovalo zdarma.

„Denně sem chodí tak 200 lidí,“ odhadovala pracovnice plovárny Radka Boučová. Zhruba stejně lidí přichází i na vlašimské koupaliště. „Jen aby vydrželo počasí. Pokud se zkazí, bude sezóna průměrná,“ řekl ČTK provozovatel Jiří Zelingr.

Reklama

Související témata:

Související články

Máchovo jezero je nyní teplejší než Jadran

Vpád horkého až tropického vzduchu do Česka rázem ohřál vodu v přírodních koupalištích, někde dokonce tak, že je teplejší než ve Středomoří. Například Máchovo...

Výběr článků

Načítám