Hlavní obsah

Do Drážďan za kulturou, dobrým jídlem i na nákupy

Právo, Miroslav Sova

Drážďany, moderní metropole na Labi, jsou hlavním městem spolkového státu Sasko. A vzhledem k nedaleké hranici s Českou republikou také tradičním cílem českých turistů. Název města pochází ze starosrbštiny a označuje lidi pocházející z bažin. Bažiny tady ale už dávno nenajdete.

Foto: Právo

Drážďany

Článek

Skutečně hvězdnou epochu prožívalo město v barokní době. Z ní tu také zůstalo nejvíce památek, za nimiž sem míří milovníci historie z celého světa. Nejznámější jsou samozřejmě palácový komplex Zwinger a kostel Frauenkirche, ale jsou tu i další.

Bohužel na konci druhé světové války byly Drážďany při velkém náletu prakticky srovnány se zemí, a tak musela být většina památek náročně rekonstruována nebo postavena zcela znova podle původních plánů. Ale paradoxně právě kvůli tomu jsou v perfektním stavu a jsou skutečnými klenoty města.

Foto: Profimedia.cz

Palác Zwinger

Za návštěvu určitě stojí Zwinger a galerie Albertinum, kde najdete výstavní sály s mnoha světově významnými uměleckými díly. Ale Drážďany nejsou jen galerie. Město má také přídomek muzejní. Takže je tu skutečně nepřeberné množství různých sbírek.

Například v muzeu knih najdete i jednu z nejvýznamnějších listinných památek – Drážďanský kodex. Muzeum je v budově Saské státní a univerzitní knihovny.

Pro milovníky techniky je tu ve čtvrti Wilsdruffer Vorstadt muzeum energetik, druhou možností, hlavně pro přátele cestování po kolejích, je železniční muzeum v Südvorstadtu. Původně zde stálo nádraží Böhmische Bahnhof, tedy České nádraží.

Tradiční nakupování

Drážďany byly ovšem už za časů bývalé Německé demokratické republiky také oblíbeným cílem našich nákupů chtivých turistů. Není tomu jinak ani dnes, a možnosti nakupování jsou nepoměrně větší než před pádem berlínské zdi.

Určitě nezapomeňte navštívit pěší zónu na Prager Strasse, která spojuje hlavní nádraží s náměstím Altmarkt. Na Prager Strasse najdete množství obchodů a obchůdků, ale také restaurací a kavárniček.

Altmarkt Galerie je moderní obchodní centrum, které je současně i velice zajímavým příkladem možností moderní architektury ze skla, kamene a oceli. V centru města jsou i levné výprodejové obchody, ale také drahé značkové butiky. Ve městě se pořádají i tradiční pouliční trhy. K těm nejznámějším patří velikonoční a vánoční (Osternmarkt, Weihnachtsmarkt).

Noc na 100 způsobů

Drážďany mají co nabídnout také milovníkům gastronomie. Pravým centrem pro labužníky je městská část Aussere Neustadt, známá mezi místními spíše jako Antonstadt. Najdete zde na poměrně malém prostoru více než 175 restaurací a barů všech cenových kategorií. Ale Antonstadt je také centrem nočního života s kluby se všemi druhy taneční hudby.

Foto: Profimedia.cz

Druhým místem, kde pulsuje noční život, je čtvrť u univerzitního komplexu na jižní straně Labe. Tady vévodí studentská zábava. Asi nejznámější je klub Bärenzwinger, který se nachází v budově ze 16. století v ulici Brühlscher Garten nedaleko mostu Carolabrücke. Jen přes něj, na druhé straně Labe v ulici Königstrasse, najdou milovníci jazzu známé centrum této hudby – Jazzklub Tonne.

Cestování není problém

Pohybovat se po Drážďanech můžete pěšky, ale také pomocí husté sítě veřejné dopravy. Jezdí tu tramvaje, autobusy, vlaky a je tu k dispozici i lodní doprava. Kupovat běžné jízdenky lze v automatech nebo se dají, stejně jako v Praze, pořídit přes SMS.

Město je rozděleno do tarifních pásem. Jednorázová jednopásmová 60minutová jízdenka vyjde na 1,90 eura, denní jízdenka na 5 eur. Samozřejmě lze využívat také taxi a v neposlední řadě najdete v centru stanoviště cyklorikš, které nejsou drahé. Hodinová okružní jízda vyjde asi na 15 eur na osobu. Atraktivní jsou také plavby po Labi do blízkého okolí města.

Chtělo by se říci, že všechny cesty vedou do Drážďan. Skoro je to pravda. Pokud pojedete vlastním vozem, pak z Teplic vede nová dálnice až do města. Pravidelné je i železniční spojení a cesta trvá z Prahy něco přes dvě hodiny.

TIPY NA LÉTO

  • Turecká komora Türckische Cammer; zámecký komplex Residenzchloss v centru města
  • Jubilejní výstava Budoucnost od roku 1560; palác Japanisches Palais v centru města u Labe
  • Triumf modrých mečů (u příležitosti 300 let míšenského porcelánu); palác Japanisches Palais
  • Filmové noci na břehu Labe, až do září venkovní promítání filmů a koncerty před proslulou siluetou drážďanského Starého města.

Vystoupíte ovšem přímo v centru města a nemusíte se starat o parkování, které není ani tady zdarma. Atraktivní možností je využít sezónní lodní spojení Bad Schandau – Drážďany; cesta vyjde na přibližně 20 eur, ale zcela jistě stojí za to.

Reklama

Související články

Po stopách Beatles ulicemi a kluby Hamburku

Náměstí Beatles (Beatles Platz) ve vyhlášené hamburské zábavní čtvrti St. Pauli pulzuje čilým životem i během sobotní noci. Zástupy míjejí jeden za druhým...

V Beskydech gorolé slezští postavili milíř

Unikátní stavba se v České republice objevila v Horní Lomné v Beskydech. I přes tropické teploty se místní nadšenci - gorolé slezští - z občanského sdružení...

Výběr článků

Načítám