Hlavní obsah

Na prázdniny k padajícím vodám Štýrska

Právo, Dana Emingerová

Výlet k sedmdesátimetrovému vodopádu, terénní jízda v džípu roklinami u Schladmingu, cyklistický výšlap na vrchol Planai, omlazovací syrovátková kúra na alpské salaši, koupání v jezerech a letní lyžování na ledovci Dachstein – tak může vypadat dovolená na jihovýchodě Rakouska.

Foto: Dana Emingerová, Právo

Visutý most nad vodopádem Riesachwasserfall

Článek

Co určitě musíte vidět, je sedmdesát metrů vysoký vodopád Riesachwasserfall. Dostanete se k němu jen pěšky po turistické stezce Alpinsteig Wilde Wasser, která začíná asi deset kilometrů nad Schladmingem u hospůdky Zum Riesachfall. Stoupáte v oparu tříštících se vod po visutých lávkách a kovových žebřících. Zážitkem je lanový most nad padesátimetrovou propastí, který se houpe pod každým, kdo na něj vkročí.

Foto: Dana Emingerová, Právo

Vyhlídková plošina Skywalk

Asi po dvou hodinách se nad vodopádem u vysokohorského jezera Riesachsee v nadmořské výšce 1355 metrů objeví horská chata Gfölleralm, kde je příjemné poobědvat. Pak pokračujte procházkou po štěrkové silničce podél jezera Riesachsee až k dřevěným salaším, mezi kterými se na lukách pasou desítky hnědých a strakatých krav. Tady stojí za to osvěžit se rychlou koupelí v temných vodách jezera, i když je studené jako led.

V nitru ledovce

V zimě jsou sjezdovky na ledovci Dachstein pro náročné lyžaře trochu nuda. V létě jsou radostí, jakou přináší neobvyklý zážitek lyžování v plavkách. V nadmořské výšce 2700 metrů se drží sníh po celý rok. Na ledovec jezdí kabinová lanovka, která vás vyplivne na jedné z nejkrásnějších vyhlídek v Alpách. Na 250 metrů vysoké skále se nachází prosklená plošina, pojmenovaná Skywalk – Nebeský chodník.

Foto: Dana Emingerová, Právo

V nitru Dachsteinského ledovce.

Kousek od ní je vstup do nitra Dachsteinského ledovce. Ledový palác představuje vtipnou expozici soch ze sněhu a ledu. Vaše děti určitě zaujmou postavičky z filmu Doba ledová, nasvícené barevnými reflektory.

Uprostřed podzemního ledového chrámu uvidíte nejen ledového Josepha Haidna u klavíru, ale můžete třeba i nahlédnout do pravé ledovcové trhliny. Hluboko pod povrchem vypadá jako pohádková zimní říše. Avšak prastarý led, stejně jako ostré hroty zmrzlé vodní tříště takhle z blízka je radno poznat jen jako turistickou atrakci.

Džípem na salaš

Muži si mohou zpestřit pobyt návštěvou ForestVenturePark za vesničkou Gröbming, kde parta nadšenců nabízí adrenalinové jízdy v džípech. Dá se jezdit krkolomnou dráhou plnou výmolů, po lesích a lukách kolem Gröbmingu nebo vyrazit na alpskou safari dál až k salaši Viehbergalm.

Foto: Dana Emingerová, Právo

V horách se dá odpočívat i velmi aktivně.

Prudká štěrková cesta vede pod vysokými skalními stěnami, kterým místní říkají Pece. Přes pět dřevěných mostů proniknete do lůna velehor. Když vám stádo krav přehradí cestu, jste už kousek od neuvěřitelně krásné náhorní planiny. Tady, ve výšce 1450 metrů, zaparkujete a vydáte se pěšky k romantickým salaším.

Výšlap na Planai

Chcete-li si dát do těla, vyšlápněte si z mezistanice lanovky nad Schladmingem na nejvyšší kopec nad věhlasným lyžařským střediskem. Klikatá silnička vede lesem k horským chalupám, pod kterými se rozvírá nádherný pohled na Schladminské Taury. Cesta stoupá stále výš a výš. Na lukách, které prudce padají do údolí, se pasou vlasatí poníci a slavní alpští haflingové. Statní koně žijí v horách celé léto divoce, aniž by se o ně kdokoliv staral.

Foto: Dana Emingerová, Právo

Riesachwasserfall

Čtyřistametrové převýšení na vrchol Planai (1894 m) představuje nejméně dvouhodinový poctivý sportovní výkon. Nahoře si však můžete odpočinout ve vyhlídkové restauraci a vrátit se do Schladmingu lanovkou. Anebo sjet zpátky do údolí lesní pěšinou, na které kolo drncá přes kamení a kořeny.

Foto: Dana Emingerová, Právo

Divoká horská říčka Talbach.

Projížďka nad dlouhým údolím říčky Talbach však stojí za to. Bystřina se v malých vodopádech a divokých peřejích tříští o skály a kamení. Její vody si razí cestu romantickou soutěskou, podél níž vede cyklistická trasa až k vyhlídce nad vesničkou Untertal. Tady venkovská hospůdka nabídne tolik potřebný odpočinek a občerstvení.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Necelých šest hodin pojedete z Prahy. Cesta vede přes Mnichov a Salcburk. Z jižních Čech vede nejrychlejší trasa přes Linec a Liezen. Z Moravy se doporučuje jet na Liezen přes Vídeň, což z Brna představuje pět hodin cesty. (Prázdniny ve Štýrsku jsou 11. 7. – 12. 9.)

Letní karta Schladming-Dachstein

Nabízí návštěvníkům, ubytovaným kdykoliv mezi 29. 5. až 26. 10. 2010 ve Štýrsku, více než sto bezplatných atrakcí od jízdenek na lanovky, výcvikové kurzy (padák, severská chůze atd.) přes hlídání dětí, turistické taxíky až po dětské zábavní parky či rybaření.

www stránky

www.sommercard.info

www.rakousko.com

www.schladming-dachstein.at

www.rakousko.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám