Hlavní obsah

Chorvatská zátoka Zavratnica připomíná norský fjord

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete-li trávit dovolenou na ostrově Rab, nebo na pevnině v jeho blízkosti, při pohledu na západ vám výhled zacloní Velebit. Vápencové pohoří, které se táhne v délce 150 kilometrů podél pobřeží od severu na jih.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Zavratnica

Článek

Tento ojedinělý přírodní útvar, resp. jeho severní část, byl vyhlášen národním parkem a byl rovněž zapsán jako biosférická rezervace na seznam světového dědictví UNESCO.

Turistické výpravy do velebitských hor jsou stále oblíbenější prázdninovou atrakcí, což není jen fenomén poslední doby.

Hory jsou protkány sítí turistických stezek, z nichž nejznámější je padesátikilometrová Premužičova trasa ve střední části pohoří. Je jakousi velebitskou turistickou magistrálou, byla vyznačena již počátkem 30. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

V posledních letech chytla druhý dech další z velebitských atrakcí – putování po místech, kde byla natáčena sága o Vinnetouovi a jeho přátelích. Zejména pro návštěvníky z někdejší NDR mají ona místa doslova kultovní charakter. Každoročně si odvážejí metráky kamínků z míst, kde některá z filmových scén vznikala.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Zavratnica

Jedním z takových míst je i Zavratnica, úzká a hluboká zátoka blízko města Jablanac naproti ostrovu Rab. Je to bez nadsázky jedno z nejhezčích míst při pobřeží, pro svůj jedinečný vzhled bývá přirovnáváno k norským fjordům.

Zátoka se zařezává hluboko do okolních skal a vysoko nad ní je vytesána ve skále stezka, po níž lze zátoku obejít. Prý i tady se natáčely některé scény z filmů o Vinnetouovi.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Průzračně čistá voda v zátoce.

Skály se otevřou

Pokud se do Zavratnice vydáte vlastním člunem nebo velkou výletní lodí, do poslední chvíle vám asi nebude jasné, kde ve zdánlivě jednolitém skalním masívu může být vstup do zátoky. Pak se však náhle v jednom místě skály otevřou v úzký kaňon a vpustí vás dovnitř.

Zátoka je hluboká asi kilometr a široká jen 50 až 150 metrů. Okolní skály dosahují výšky až 200 metrů. Místo je dobře dostupné i pěšky, z přístavního městečka Jablanac, odkud vyjíždějí trajekty na ostrov Rab.

Voda v zátoce je průzračně blankytná a klidná, koupání ve slané vodě bez jediné vlnky je vskutku příjemná změna. Pokud zrovna nebudete mít smůlu na větší množství výletních lodí s turisty, oceníte i zvláštní tlumenou akustiku, v níž nejsou od moře slyšet vlny.

Ideální je dorazit sem po ránu, než se sem začnou sjíždět lodě, nebo pak třeba až kolem páté hodiny odpolední, když už všichni odjíždějí. Tehdy se navíc do skal začíná opírat slunce a vytváří kouzelnou barevnou podívanou.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Výletní lodě s turisty pod vysokými skalami zátoky.

Potopená loď

Na konci zálivu je posezení a suché WC. Nenajdete tu žádný stánek s občerstvením, jídlo a pití si musíte vzít s sebou. Záliv je chráněným územím (najdete zde 129 druhů rostlin) a je udržován ve vzorné čistotě. Daní za to je povinnost platit symbolické vstupné.

Nezanedbatelným lákadlem zálivu je stará válečná loď, kterou v roce 1944 potopilo jedno ze spojeneckých letadel. Posádka ještě stihla vjet do zátoky, pak se loď potopila. Její nejvýše položené části jsou pouhé dva metry pod hladinou, což nabízí unikátní šanci průzkumníkům.

Foto: Archiv, Právo

Trefit vjezd do zátoky vyžaduje dobrou znalost terénu. V lepším případě vás navede odjíždějící loď.

Za vraky na dnech moří je totiž nutné se často potápět s přístrojem desítky metrů hluboko. Tady stačí nasadit masku, šnorchl a ploutve, položit se na hladinu a pozorovat.

Pokud si do Zavratnice vyjdete pěšky z Jablanacu, cestu zpět si můžete zpestřit jinou trasou, po níž vyšplháte na vrchol skal a uvidíte tak záliv také shora. Za prohlídku stojí i samo městečko Jablanac. První zmínky o něm jsou z roku 1179. Na mysu nad přístavem stojí zbytky středověkého hradu z poloviny 13. století.

Foto: Profimedia.cz

Jablanac

Rady na cestu

Podle legend vznikla zátoka Zavratnica při zemětřesení na počátku letopočtu. V jeho důsledku mimo jiné v této oblasti zanikla tři starověká města. Ve skutečnosti však zátoka zřejmě vznikla dříve v důsledku tektonických pohybů. Turisté lokalitu objevili na počátku 20. století.

Výletní lodi sem turisty vozí nejen z ostrova Rab, ale například i ze sousedního Pagu.

Jednorázový vstup do Zavratnice činí 15 kun. Při návštěvě více osob vyjde vstupenka levněji, u organizovaných skupin např. na 10 kun (2009). Děti do 7 let mají vstup zdarma. Je možné si připlatit i povolení k rybolovu.

Z DÁLNICE NA MAGISTRÁLU

Do města Jablanac se dostanete poté, co z dálnice A1 sjedete u obce Žuta Lokva, odkud pokračujete do města Senj. Odtud pak na jih do Jablanacu.

www stránky

www.chorvatsko.cz/tema/vinnetou1. html – informace o natáčení filmů o Vinnetouovi www.pp-velebit.hr, www.chorvatsko. cz – informace o Národním parku Velebit a základní informace o zátoce Zavratnica

Reklama

Související témata:

Související články

Kypr - ostrov, kterým kráčely dějiny

Historičtí badatelé a nadšenci, kteří se rozhodnou strávit dovolenou na ostrově Kypr, budou ohromeni množstvím byzantských chrámů, zachovalých podlahových...

Výběr článků

Načítám