Hlavní obsah

Dendrologická zahrada v Průhonicích zve do zelené oázy klidu kousek za Prahou

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Založili ji už v roce 1974, navazuje na odkaz zakladatele parku v Průhonicích Silvy Taroucy a má víc než pět tisíc originálních druhů dřevin a trvalek. Přestože má Dendrologická zahrada v Čestlicích víc než 80 hektarů, málokdo o ní ví. Je totiž dobře ukrytá u dálnice D1.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Čestlice jsou místem pro hezkou procházku.

Článek

Vjezd k hlavní bráně zahrady – otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 18 hodin – je navíc za kruhovým objezdem, kde většina lidí zamíří buď do nákupní zóny, nebo k pumpě inzerující nejlevnější paliva v širokém okolí. A právě za čerpací stanicí je malé parkoviště patřící k zelenému ráji.

Teď v letních měsících je i o víkendu volné, jinak mají návštěvníci možnost zajet s auty zdarma k místnímu aquaparku.

40 tisíc návštěvníků

„Ročně k nám zavítá asi čtyřicet tisíc návštěvníků. Kvůli nepřízni počasí to bylo ve srovnání s jinými léty slabší v květnu, teď už k nám zase chodí víc lidí,“ říká ředitel Dendrologické zahrady Zdenek Kiesenbauer s tím, že léto je především obdobím růží a květin.

„K vidění jsou také trvalkové záhony v netradičním uspořádání v nově vznikající partii zahrady za Černým rybníkem,“ dodává ředitel.

Foto: Miroslav Sova, Právo

V zahradě v Čestlicích jsou vodní plochy i zákoutí, která dotvářejí nejrůznější artefakty.

Zelená plocha ukazuje použití různých dřevin v sadovnické kompozici. Podívat se na jejich kombinace je možné třeba na malém okruhu, který se dá pohodlně obejít za hodinu a půl. Maminky s dětmi mohou rovnou od pokladny zamířit na hřiště s dřevěnými prolézačkami.

Na stezce návštěvníci míjejí jak mohutné stromy, tak malé vodní plochy i velký rybník. Vyplašené volavky a kačeny v horkých dnech odlétávají jen kousek od břehu. Tam, kde je tráva posekaná, je možné se posadit a udělat si třeba piknik. Ke stejnému účelu slouží i lavičky a krytá stinná odpočívadla. Někde je vytvářejí vzrostlé jehličnany, jinde zase pergola obsypaná růžemi.

Na pevnou cestu občas vběhne zvědavá veverka, kdo se vydá posekanými pruhy spojujícími nejrůznější kouty zahrady, může se obdivovat nejen travním druhům, ale i jednotlivým barevným patrům; trvalky s fialovými květy obzvlášť vyniknou na posekané louce v pozadí s velkými modříny.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Zahradou se můžete procházet s celou rodinou.

Zajímavá zákoutí ještě dokreslují artefakty, jako jsou sochy nebo třeba kámen usazený v trojnoži. Krásné je i vřesoviště se svítilnou na elegantním bílém podstavci, kde se chodí po dřevěném chodníčku.

Místo pro konání svatebních obřadů

Není divu, že si zdejší zelenou oázu klidu každoročně zvolí někteří snoubenci za místo, kde chtějí být oddáni. Přestože jsme jen pár kroků od vytížené dálnice D1, hluk aut dobře odcloní mírné kopce zahrady. Rámus nedělají ani elektrické vozíky, které se tiše sunou po cestách.

Dendrologickou zahradu sice zřizuje Výzkumný ústav Silvy Taroucy, ale v rámci Ministerstva životního prostředí ČR se zde udržuje a rozšiřuje genofond ohrožených druhů rostlin. A tak tu samozřejmě nechybějí ani umně skryté koše na tříděný odpad.

Přečtěte si také
Větev pod sebou si řežeme dál a dálZtráta rostlinných a živočišných druhů pokračuje zběsilým tempem. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Jak a za kolik do zahrady

Do Dendrologické zahrady můžete jet autobusem číslo 363 nebo 385 ze stanice metra Opatov do stanice Čestlice-Aquapalace. Kdo pojede autem, musí odbočit z dálnice D1 na výjezdu Průhonice, na kruhovém objezdu směr Uhříněves, odbočit za čerpací stanicí doleva.

Vstupné pro dospělého je 60 korun, děti od šesti do patnácti let, studenti a senioři od 70 let zaplatí polovic. Rodinné vstupné (rodiče s maximálně třemi dětmi do 15 let) vyjde na 150 Kč. Roční vstupné pro jednu osobu je 600 korun, snížené tři sta, za rok zaplatí rodina 1000 Kč. Roční vstupenky jsou přenosné. Další informace na www.dendrologickazahrada.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů...

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám