Hlavní obsah

Putování s BBC: V Jaipuru mají něuvěřitelně přesnou observatoř, starou 280 let

Novinky, Lucie Poštolková

Chaotickému městu Jaipur se přezdívá růžové město, protože bylo roku 1883 celé natřeno narůžovo. Prý se jedná o jedno z nejlépe architektonicky řešených měst. Ukrývá desítky paláců, nejpozoruhodnějším je Hawa Mahal, Palác Větrů, ve kterém mají 280 let starou observatoř Jantar Mantar.

Foto: Profimedia.cz

Palác větrů (Hawa Mahal)

Článek

Palác Větrů nechal postavit roku 1799 maharádža Sawai Jai Singh II. pro ženy z královských rodin. Malá okna a balkónky měly ženám umožňovat sledovat procesí a ruch na ulicích pod nimi, aniž by je mohl někdo z ulice spatřit. Stavba má pět pater, ale je široká jen ve velikosti jedné místnosti.

Foto: Profimedia.cz

Palác větrů (Hawa mahal)

Observatoř Jantar Mantar odráží Jai Singhovu vášeň pro astronomii a astrologii. Jedná se o dokonalé dílo, které vzniklo už v roce 1728. Obrovské přístroje tu mapují pohyby Slunce a planet.

Celkem je tu 12 nástrojů a každý z nich odpovídá jiné konstelaci. Velká rampa, jež se zvedá do výšky 27 stupňů, vrhá stín, který určuje čas s přesností na dvě vteřiny.

Foto: Profimedia.cz

Observatoř Jantar Mantar

Za mistrovský přístroj observatoře je považována mapa nebe, kterou vymyslel sám Jai Singh. Na drátku visí model Slunce vrhající stín na planety pod sebou. Znamení zvěrokruhu slouží k sestavování horoskopů. Observatoř tak plnila funkci astronomickou i astrologickou.

Záhadou zůstává, jak bylo možné s takovou přesností navrhnout a postavit observatoř před více než 280 lety. Jai Singh byl jednoznačně vizionářem, který předběhl svou dobu. V samém srdci paláce postavil schéma vesmíru, které funguje dokonale do dnešní doby.

Foto: Profimedia.cz

Observatoř Jantar Mantar

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám