Hlavní obsah

Pohled na Francii z paluby pomalého hausbótu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se zhruba 160 tisíc návštěvníků vydá objevit pohodovou říční turistiku na největší evropskou síť splavných vodních cest – do Francie. Různorodé splavné vodní cesty ve Francii měří celkem 8500 km a propojují všech pět největších francouzských řek (Seinu, Loiru, Garonnu, Rhônu a Rýn) sítí říčních kanálů, které jsou ideální pro říční turistiku.

Foto: Profimedia.cz

Saone et Loire

Článek

Na palubě obytné lodi (pénichette) život utíká klidněji a pomaleji, tak jak pluje loď – nikdy rychleji než 10 km/h, proto pasažéři většinou úplně zapomenou na hodinky i na mobilní telefony.

V tomto tempu je jednoduché odpočívat, číst si, opalovat se, v klidu připravovat jídlo, zahrát si karty nebo vyjet na výlet na kole do okolí a zastavit se ve vinařství pro lahodný mok k večeři.

Foto: Profimedia.cz

Adrenalin ve zdymadle

Milovníci přírody se nebudou nudit při plavbě po průzračné řece Doubs, která má divoké přírodní břehy. Mohou se také projet na pramicích s plochým dnem v labyrintu odvodňovacích kanálů „zelených Benátek“ na sever od La Rochelle, nebo se vydat za divokými plameňáky a koňmi do oblasti Camargue.

V Amiens vás překvapí spletité kanály okolo plovoucích zahrad – hortillonnages. Soustava kanálů a ostrůvků byla vytvořena už Římany před dvěma tisíci lety ve zdejších bažinatých ramenech řeky Somme. Jedná se o kousky obdělávané země, které dávají úrodu třikrát do roka.

Foto: Profimedia.cz

Kanál du Midi v kraji Languedoc Roussillon

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Hausbóty kotví u břehu kanálu. Posádka může vyrazit na výlet na kolech.

Den na lodi ubíhá v poklidu, ale vzrušující momenty zažijete zejména při průjezdu zdymadly. Ačkoliv k řízení obytné lodi není nutné žádné oprávnění, k průjezdu zdymadel je přece jen potřeba maličko zručnosti. (Více na www.locaboat.cz)

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám