Hlavní obsah

Jižní Tyrolsko je rájem cyklistů a maratonů

Právo, Bihuslav Borovička

Jihotyrolské Dolomity (Italové nazývají tuto část svého území Horní Adiže), ležící na jižní straně hlavního hřebenu Alp, nabízejí turistům a bikerům ideální podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Žádné jiné pohoří na světě nenabízí tak působivá panoramata jako Dolomity.

Článek

Šest set kilometrů údolních cyklistických stezek zaručuje, že si v Jižním Tyrolsku vyberou „tu svou“ jak zdatní, tak příležitostní cyklisté.

V údolí Vinschgau/Val Venosta cyklistické stezky vedou nekonečnými jablečnými sady a středověkými vesnicemi, po úpatí zasněžených obrů horské skupiny Ortlergruppe/Gruppo dell' Ortles-Cevedale.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na kole po slunečné straně Alp

Na milovníky horských kol čeká několik stovek kilometrů tras speciálně určených pro horskou cyklistiku. Nabídka je tu opravdu pestrá: od cest kolem bizarních vápencových útvarů až po méně náročné stezky na středomořském jihu.

Sella na kole

Zábavný okruh Sella Ronda můžete nyní vedle lyží zdolat i na horském kole. Žádné jiné pohoří na světě nenabízí tak působivá panoramata jako Dolomity. Horská kulisa v okolí masívu Sella představuje jednu z nejkrásnějších horských krajin světa, která se v létě 2009 stala dokonce součásti Světového přírodního dědictví UNESCO. Trasa lemující masív Sella měří (v závislosti na směru, pro který se rozhodnete) 53 nebo 58 kilometrů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V Dolomitech si na své přijdou i zuřiví bikeři.

Při výletu vystoupáte do nadmořské výšky 3000 až 3400 metrů. Na objetí masivu na horském kole budete pro oba směry potřebovat celý den – s pomocí průvodce a lanovek postupně zdoláte hned čtyři dolomitské průsmyky: Grödner, Campolongo, Pordoi a Sella.

Okruh Sella můžete projet i po méně náročné trase, která vede pouze po asfaltových silnicích. V sedle kola strávíte také celý den, ale bude méně náročný.

Závody pro každého

Dolomitská údolí jsou také již dlouhé roky dějištěm velkých cyklistických podniků. Od roku 1987 se v oblasti Alta Badia každý červenec pravidelně koná závod Maratona dles Dolomites. Tento cyklistický závod přitahuje každým rokem stále větší počet nadšenců – v roce 2009 se díky 8900 účastníkům akce zařadila k nejvýznamnějším amatérským cyklistickým podnikům v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Čím je pro silniční cyklisty Maratona, tím je závod Dolomiti Superbike pro bikery. Pokud jde o MTB maratony, patří jihotyrolský závod Dolomiti Superbike s 3500 účastníky k početně nejsilnějším na světě. Závodí se na dvou odlišných trasách v údolí Hochpustertal/Alta Pusteria.

(Více informací naleznete na webových stránkách: www.suedtirol. info)

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám