Hlavní obsah

Bulharským pobřežím od severu na jih

Právo, Bohuslav Borovička

Bývaly časy, že zatímco o Turecké riviéře jsme nevěděli zhola nic, bulharské pobřeží mnozí u nás znali velmi dobře. Černé moře bývalo vedle Baltu jediným, kam Češi bez problémů mohli. Poměry se změnily, pobřeží Bulharska se změnilo, a tak si připomeňme některá z letovisek na téměř čtyřech stovkách kilometrů od rumunských k tureckým hranicím.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté Písky jsou nejznámějším bulharským letoviskem.

Článek

Balčik

Je jedním z nejstarších měst na černomořském pobřeží, vzdálené 35 km severně od Varny. Rozkládá se terasovitě v kopcích nad menším zálivem. I přes blízkost letoviska Albena zůstal Balčik jen málo dotčen mezinárodním cestovním ruchem. Zachoval si atmosféru černomořského přístavního městečka s bulharskými cenami a přátelskými obyvateli.

Foto: Profimedia.cz

Balčik

Albena

Letovisko, které se nachází 30 km severně od Varny. Hotely připomínají pyramidy a právě tento typ architektury Albenu charakterizuje. Některé hotely stojí přímo na pláži, ostatní jsou rozesety v parcích a zeleni. Albena je také nejlépe spravována, má vynikající sportovní zázemí a nabízí bohatý výběr služeb. Patří také k nejdražším.

Hlavní předností Albeny je pláž. Dlouhou, širokou a čistou pláž s bílým pískem, pozvolným vstupem do moře lze považovat za jednu z nejkrásnějších v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Albena

Zlaté Písky

Pravděpodobně nejznámější bulharské přímořské letovisko se nachází 17 kilometrů od Varny. Hotely tam prošly rozsáhlou rekonstrukcí, po níž splňují mezinárodní standard. Většina má tři a čtyři hvězdičky a jsou vybaveny bazény.

Zlaté Písky jsou letoviskem, které svým návštěvníkům poskytuje veškeré pohodlí, včetně vodních atrakcí pro děti, za ceny o poznání nižší než ve většině míst ve Středomoří.

Proslulé jsou tamní nevázané diskotéky, na nichž se schází mládež z celé Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté písky

Slunečné pobřeží

Je největším přímořským letoviskem v Bulharsku. Leží 30 km severně od Burgasu.

Dobré klimatické podmínky celé této oblasti, osmikilometrová pláž s postupným sestupem do moře a blízkost historického Nesebru činí ze Slunečného pobřeží jedno z nejvyhledávanějších míst bulharského Černomoří. Svou vybaveností i nabídkou služeb se dá srovnat se Zlatými Písky.

Foto: Profimedia.cz

Albena

Pomorie

Leží 12 km severně od letiště Burgas. Je známé léčivým bahnem a železitým pískem hnědé barvy, který pokrývá místní pláže.

Léčí se tam onemocnění pohybového ústrojí, periferní nervové soustavy, lupénka a jiné kožní choroby, onemocnění cest dýchacích, gynekologické nemoci apod.

Foto: Profimedia.cz

Pomorie

Primorsko

Stalo se českou oázou na bulharském pobřeží. Dvě pláže v Primorsku – severní a jižní – jsou velmi prostorné, dlouhé několik kilometrů, svažují se postupně do moře. Zejména jižní pláž v klidné zátoce je vhodná pro rodiny s dětmi. Na konci severní pláže se nachází nudistická pláž.

Z Primorska lze podnikat zajímavé výlety do okolí, včetně zájezdů do Istanbulu.

Dál na jih, který je obecně považován za přívětivější a klimaticky příznivější, jsou ještě další letoviska, např. Kiten, Lozenec, Carevo.

Reklama

Související témata:

Související články

Korsika, zelený smaragd Středomoří

Slunce se tak často milovalo s mořem, až se zrodila Korsika. Tak popsal výjimečnost Korsiky, jednoho z největších ostrovů Středomoří a bezkonkurenčně toho...

Výběr článků

Načítám