Hlavní obsah

Festival rekordů ozdobila největší autogramiáda na světě

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 128 českých, slovenských, německých, srbských a světových rekordů a 15 tisíc diváků. To je závěrečné skóre víkendového Mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit, který se již podvacáté uskutečnil v Pelhřimově v režii Agentury Dobrý den. Informoval o tom její prezident Miroslav Marek.

Foto: Profimedia.cz

U rekordmanských stolů se sešla pestrá společnost, nechyběli ani sportovci. Na snímku Jarmila Kratochvílová a Martina Sáblíková.

Článek

Vrcholem festivalu byla největší autogramiáda rekordmanů na světě. Ke 165 metrům stolů umístěných na Masarykově náměstí zasedlo 155 borců zapsaných ve třetím vydání České knihy rekordů.

Nechyběly mezi nimi takové osobnosti jako Věra Čáslavská (sedm zlatých z olympijských her), legendární běžkyně a stále světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová, dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková, šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais, předseda Klubu českých turistů Jan Stránský, předseda Klubu sběratelů kuriozit Ladislav Likler a desítky dalších.

Nejstarší doktorka a fotografka používající digitální fotoaparát

Při stále frekventované diskusi o věkové hranici pro odchod do důchodu není bez zajímavosti, že titul Rekordman roku v kategorii ženy získala letos 97letá Irma Němečková ze Světlé nad Sázavou. Dodnes praktikující lékařka plní Hippokratovu přísahu od března 1939. Inspirativní postoj k životu však nemá zdaleka sama ani ve výběrové databázi Agentury Dobrý den.

Jen o fous unikl zmíněný titul další nominované, o necelý rok mladší rekordmance Anně Miterové, jež jako členka fotokroužku v Domově seniorů v Rudné, který pracuje pod patronací Olympus Czech Group a fotografa Doriana Hanuše, je nejstarší fotografkou užívající digitální technologii.

Každý člověk je výjimečný

Věk či postižení nakonec nejsou pro žádného rekordmana hranicí. Například paraplegik Dušan Petřvalský ze Žďánic dorazil na festival na speciálním jízdním kole pro vozíčkáře s nehybnými dolními končetinami (handbike). Trasu Brno – Praha – Pelhřimov dlouhou 353,7 km zdolal za 26,5 hodiny.

Návštěvníci festivalu však nemuseli jen žasnout nad výkony, akce totiž jejich pestrou plejádou tradičně nabízí inspiraci k mobilizaci vlastních sil a nápadů. „Každý člověk je výjimečný, jen musí najít svoji parketu a zapojit vůli,“ míní Miroslav Marek nad nejaktuálnějším seznamem bizarních disciplín, v nichž se lidé rozhodli být první a nejlepší. A je jedno, zda svůj osobní Everest zdolávali svaly, manuální šikovností či chytrostí, či zda ho pokořili sami nebo v kolektivu.

Reklama

Související témata:

Související články

Italský kickboxer vyšel 845 schodů na rukou

Kickboxer Marco Lorusso se rozhodl, že obohatí Guinnessovu knihu světových rekordů o několik nových stránek se svým jménem. První světový rekord vytvořil chůzí...

Výběr článků

Načítám