Hlavní obsah

Do Paříže vinařskou oblastí Champagne

Právo, Aleš Vítek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž je jedním z nejkrásnějších měst v Evropě, které navštěvují nejen zamilované páry, ale i obdivovatelé historie a památek. Pokud chcete vidět co nejvíc a být přitom pány vlastního času a vkusu, jeďte tam po vlastní ose. Je to trochu z ruky, ale cesta má své kouzlo.

Článek

Nejkratší a nejrychlejší cesta je z České republiky na Plzeň přes Rozvadov. Celá tato cesta vede po dálnicích. Když přejedeme do Německa přes hraniční přejezd Rozvadov, nepoznáme skoro rozdíl. Je už skoro všeobecně známo, že po německých dálnicích se jezdí zdarma.

Zdarma je samozřejmě relativní pojem, protože platíte dražší benzín v čemž je zahrnuta i menší daň právě na údržbu dálnic. Ti, kteří se radují, že je konečně nebude svazovat omezená rychlost 130 km/h, že pojedou, co to dá, zjistí, že je to trochu jinak. V Německu samozřejmě platí na dálnicích neomezená rychlost, ale pouze v některých úsecích. Na dálnici A6 je naopak z větší části rychlost omezena na 120 km/h.

Zastávka v Norimberku

Město Norimberk, které se již ve středověku stalo jedním z největších obchodních center na cestě mezi Itálií a severní Evropou, bylo za druhé světové války z velké části zničeno bombardováním. Pilní Němci však většinu staveb zrekonstruovali nebo znovu postavili v původní podobě.

Městské centrum obepínají hradby, místy dosahující až 8,5 metru, s věžemi a branami. Uprostřed pravidelně uspořádaného starého města je Hauptmarkt, náměstí, na němž se konají vánoční trhy, proslavené v celé Evropě.

K dalším významným památkám patří gotická radnice Altes Rathaus, římskokatolický kostel Panny Marie, evangelický kostel St. Lorenz-Kirche, postavený v letech 1252–1477, nebo císařský hrad Kaiserburg z 11. století. V něm se postupně vystřídalo 32 německých králů a císařů.

Foto: Profimedia.cz

Evangelický kostel St. Lorenz-Kirche

Další zastávka, a první ve Francii, může být v Metz, kde nejlépe zaparkujete v podzemní garáži v centru. Bude vás to stát kolem tří eur za dvě hodiny parkování. Ve městě si nemůžeme nechat ujít návštěvu katedrály St. Ethiéne, která byla budována od 13. do 16. století a jejíž dominantou je 42 metrů vysoká chrámová loď, která patří mezi tři nejvyšší ve Francii. Vstup je zdarma. Dále stojí za zhlédnutí nejstarší francouzské stálé divadlo na náměstí Komediantů.

Remeš a šampaňské

Největším a snad i nejznámějším městem v regionu Champagne je Remeš. Samozřejmě zde naleznete mnohem více než jen šampaňské, které je tu k dostání na každém rohu. Máte-li ho rádi, jste na tom pravém místě. Výběr je převeliký a ceny mnohem nižší než u nás.

Nejznámější a nejzajímavější stavbou v Remeši je katedrála Panny Marie, která byla postavena na žádost remešského arcibiskupa a konala se v ní korunovace francouzských panovníků. Je to vrcholné dílo gotického stavitelství a sochařství.

Největším lákadlem hned po katedrále jsou champagneské sklepy, krásně vyzdobené malbami. Jsou v hloubce 30 m pod zemí a přirozená teplota se tam drží na 10 stupních.

Disneyland

Než dorazíte do Paříže, určitě potkáte cedule, které vás budou navádět na pohádkový park všem určitě známý, a to na Disneyland. Je výjimečný svou obrovskou rozlohou, která dosahuje jedné pětiny Paříže.

Za parkování osobního auta zaplatíte 8 eur a samotné vstupné se odvíjí od toho, kolikadenní vstupenku koupíte, jestli máte s sebou děti nebo kolik částí parku chcete vidět.

Park se rozděluje na dvě základní části, a to na Disneyland a na Studia Walta Disneyho. Záleží přirozeně na vkusu, ale v té atrakci si užijí nejvíc děti.

Z Disneylandu do Paříže je to kousek. Nejlepší způsob, jak se do centra dostat, je zaparkovat na kraji města a dále využít poměrně pohodlnou městskou rychlodráhu RER. Pokud se i přesto rozhodnete vjet do centra autem, počítejte s tím, že strávíte spoustu času ve frontách a parkování je možné pouze v podzemních garážích, což je záležitost poměrně drahá.

Paříž je město plné známých památek, a když se podíváte do plánku města, zjistíte, že je toho tolik, co byste chtěli vidět, že jeden den opravdu nestačí.

Vítězný oblouk – Jeho základní kámen byl položen v roce 1806. Oblouk se nachází na konci bulváru Champs Elysées.

Musée du Louvre – Pečuje o jednu z nejvzácnějších uměleckých sbírek na světě s více než 350 000 předměty. Vchod do muzea tvoří skleněná pyramida, která byla otevřena v roce 1989. Muzeum je tak rozlehlé, že si předem musíte vybrat, co byste chtěli vidět, a podle toho si koupit vstupenku. Můžete si koupit i týdenní.

Musée Picasso – V honosném paláci ze 17. století naleznete, jak už název napovídá, nejrozsáhlejší sbírku Picassových děl na světě.

Panthéon – Stavba chrámu Panthéon byla inspirována Wrenovou katedrálou v Londýně. Práce na projektu J. G. Souflota byly započaty v roce 1764 a dokončeny v roce 1790. Během Francouzské revoluce byl kostel upraven na panteon, v němž spočinuly ostatky francouzských velikánů. Otevřeno je denně kromě 1. ledna, 11. listopadu a 25. prosince.

Notre-Dame – Mistrovské gotické dílo, jehož základní kámen byl položen v roce 1163 papežem Alexandrem III. Kostel je dlouhý 130 m a budoval se necelá dvě staletí. Dominantou jsou dvě 69metrové věže a tato katedrála se může pyšnit největšími varhanami ve Francii.

Eiffelova věž – Je neoddiskutovatelně symbolem Paříže. Byla postavena v roce 1889 u příležitosti Světové výstavy a výškou 320 m se stala nejvyšší stavbou světa. Ovšem v roce 1931 ji předstihla Empire State Building v New Yorku. Váží 10 100 tun a pohromadě ji drží 2,5 miliónu nýtů. Věž má tři patra. Do prvních dvou se můžete dostat i pěšky, ale do třetího a výš jen výtahem.

První patro se nachází ve výšce 57 m, druhé ve výšce 115 m a pro jeho dosažení pěšky musíte zvládnout 668 schodů. Jestliže se chcete podívat na nejvyšší veřejně dostupný bod Eiffelovy věže, musíte si vystát pěknou frontu a ještě zaplatit 12 eur. Pěšky je první patro za 4,8 a druhé za 7,8 eura. (Ceny jsou z roku 2009)

Versailles – Okázalý zámek s mramorovým nádvořím a okrasnými zahradami. Staly se zosobněním přepychu a vybraného vkusu a mnozí evropští panovníci se je ve svých sídlech pokoušeli napodobovat.

Rady na cestu

V Německu jsou čerpací stanice proti ČR poměrně daleko od sebe, takže je potřeba si ohlídat stav v nádrži. U každé čerpací stanice na dálnici je cedule s počtem kilometrů, po nichž bude následovat další benzínka.

Ubytování

Ve Francii lze najít ubytování všeho druhu. Malé rodinné hotýlky, penzióny i grandhotely. Populární jsou levné hotely připomínající motely jako Formule, ve kterých se celá rodina ubytuje za pár set korun na noc. Ubytovat se můžete i v ještě levnějších hostelech, v nichž si můžete ubytování objednat na webové adrese www.hostelworld.com

Mýtné

Mýtné na dálnicích je ve Francii už poněkud dražší. Ceny se liší i v rozdílných úsecích, ale v průměru je to 6 eur na 100 km. Provoz na dálnicích je plynulý s výjimkou prázdnin. Mýtné se platí u některých mýtných bran rovnou a u některých dostanete pouze lísteček a zaplatíte až u další mýtné brány podle počtu ujetých kilometrů. Cesta po dálnici se i přes placení mýtného vyplatí – ušetříte čas a projedete méně kilometrů než při hledání neplacených silnic.

www stránky

www.iereus.wz.cz/mesta/trier.html

cs.wikipedia.org/wiki/Trevír

www.trier.de/tourismus

www.germanwings.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám