Hlavní obsah

Historické dny na tvrzi Kurovice vás přenesou do minulosti

Novinky, Lucie Poštolková
Kurovice

O víkendu 5. a 6. června se může veřejnost na tvrzi Kurovice přesunout do minulosti. Jinak nepřístupná tvrz na Kroměřížsku v rámci Historických dnů připravila pestrý program. „Výtěžek použijeme k záchraně této architektonické památky,“ uvedl správce Martin Malina.

Článek

V sobotu i v neděli se tvrz otevírá vždy v 10 hodin. Program nabídne unikátní prohlídky interiérů tvrze, střelecká a šermířská vystoupení či ukázky historických řemesel. Vystoupí šermířské skupiny Adorea, Přemyslovci, Revertar, Ringen klub Olomouc, Velkomoravané, Žehart a Žoldnieri.

Mušketýři i šermíři

Představí se také mušketýrské skupiny Green Regiment, Alt Starhemberg a Olmütz. Atmosféru doladí historická hudba skupiny Rabussa, chybět nebude ani stylové občerstvení. Jednodenní vstupné pro dospělé je 40 korun a pro děti 20 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Obec Kurovice se nachází zhruba 9 kilometrů východně od Kroměříže a 17 kilometrů na severozápad od Zlína. Zdejší tvrz patří k nejstarším dochovaným stavbám na Východní Moravě.

V historických pramenech je zmiňována již kolem roku 1275. Během let měnila majitele, naposledy byla obydlená na konci 2. světové války. Z architektonického hlediska patří k nejvýznamnějším sídlům nižší šlechty na Moravě.

V současnosti není běžně přístupná veřejnosti. S nedávnou změnou majitele se však má dočkat rekonstrukce a poté i občasného otevření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám