Hlavní obsah

V bruselském parku jezdí na miniaturních mašinkách malí i velcí

Tmavomodré uniformy, železničářské plácačky, blikající semafory, pára valící se z rozžhavených kotlů, různobarevná návěstidla, ale hlavně koleje, vagony a lokomotivy: vše jako na klasickém nádraží s parními vlaky. Má to ale jeden háček, vše je tak trochu menší než obvykle.

Mašinkové království v bruselském parkuVideo: ČTK

 
Článek

Vlaková zastávka Forest-Saint-Georges ve stejnojmenném parku možná překvapí kolemjdoucí, o to víc však návštěvníky zarazí malinkaté vagonky s dospěláky.

Foto: Tomáš Pirkl, ČTK

Brusel v jednom ze svých parků ukrývá malé mašinkové království - nádraží a základnu železničních fandů a modelářů s názvem Forest-Saint-Georges.

Vše má ale poněkud neobvyklou velikost. Lokomotivy čítají tak jeden, možná jeden a půl metru, a ve stejném poměru je i vše ostatní. Jinak jim ale nic nechybí a jsou věrnými kopiemi svých větších sourozenců. Nic proti normálu nepostrádá ani samotné nádraží. A hlavně - vše je funkční, o čemž se o víkendech mohou přesvědčit návštěvníci.

Lokomotivám nechybí ani strojvedoucí

Každý z vlaků má svého strojvedoucího, který ovládá lokomotivu, a pak několik miniaturních vagónků, na které se posadí návštěvníci. Ty pak čeká podle výše vstupného různě dlouhý okruh.

Foto: Tomáš Pirkl, ČTK

K vidění i vyzkoušení jsou zde pro návštěvníky malé modely parních i elektrických lokomotiv, semafory, návěstidla a všechno, co k železnici patří, jen oproti realitě v poněkud menší velikosti.

Návštěvníci jsou různého věku a národnosti. Nejmladšímu bylo osm dní, nejstaršímu přes 94 let. Do Bruselu na zahájení sezóny v dubnu a na její ukončení v září přijíždějí podobní  nadšenci z celé Evropy, třeba z Francie, Itálie či Německa.

Za jedno až tři eura je možné se na vláčcích projet, pozorování je zdarma.

Anketa

Máte rádi modely vláčků?
Ano, stavím si sám/a doma modely železnic.
24,2 %
Ano, ale žádný doma nemám.
69,7 %
Ne. Když už, tak velké vlaky.
0,5 %
Nezajímám se o vlaky.
5,6 %
Celkem hlasovalo 198 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dráhy letos ruší expres na Jadran

České dráhy letos v létě nevypraví svůj expres k Jadranu. Podnik to odůvodnil vysokými náklady. Vlak dráhy poprvé vypravily před devíti lety. Sezónní projekt...

Výběr článků

Načítám