Hlavní obsah

Bystřické zámecké slavnosti začínají ve čtvrtek koncertem

Novinky, Lucie Poštolková
Bystřice pod Hostýnem

V Bystřici pod Hostýnem začínají ve čtvrtek 3. června zámecké slavnosti. Šestnáctý ročník zahájí v 19 hodin známý komorní orchestr Camerata Bohemica pod taktovkou islandského dirigenta Gudniho A. Emilssona. Na barokní violoncello zahraje Tomáš Strašil, který je uměleckým vedoucím a zakladatelem souboru. Na programu slavnostního zahajovacího večera jsou Respigniho Antické tance a árie, Dvořákův Smyčcový kvartet F dur a skladby pro violoncello a orchestr P. I. Čajkovského.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Bystřici pod Hostýnem

Článek

Zámecké slavnosti potrvají do 18. června. Zájemci si mohou poslechnout fagotový soubor Prague Bassoon Band se skladbami klasiků Rossiniho, Mozarta, Prokofjeva, Bacha či Piazzoly.

Mezi nejočekávanější interprety patří klavíristka Jitka Čechová a houslistka Jana Vonášková - Nováková. Obě jsou členkami Smetanova tria, které v Bystřici pod Hostýnem koncertuje pravidelně. Třetí člen tria, violoncellista Jan Páleníček, je již deset let dramaturgem zámeckých slavností. Jeho zásluhou se z několikadenní regionální hudební přehlídky stal postupem času prestižní mezinárodní festival, který si získal renomé i u zahraničních umělců.

Závěr letošní přehlídky bude patřit M. Nostitz Quartetu, vítězi mezinárodní soutěže smyčcových kvartet v italské Cremoně. Mladí hudebníci taktéž zahrají klasiku – skladby Beethovena, Schuberta, Dvořáka či Mendelssohna. Perličkou je, že M. Nostitz Quartet používá své jméno od roku 1996 a to s laskavým svolením hraběnky Mathilde Nostitz-Rieneck, jejíž rod patřil v 18. a 19. století k velkým mecenášům umění.

Místo výstav vystoupí slavní herci

Letos není součástí programu Bystřických zámeckých slavností žádná výstava výtvarného umění, která jinak ke slavnostem neodmyslitelně patří. Důvodem je oprava výstavních prostor bystřického zámku.

Zato se mohou návštěvníci těšit na herecký koncert tří divadelních legend - Květy Fialové, Petra Nárožného a Ladislava Trojana ve hře Tři na lavičce. Představení se bude konat v sobotu 5. června od 20 hodin ve Společenském domě Sušil.

Vstupenky jsou v prodeji vždy hodinu před začátkem představení. Pořadatelem Bystřických zámeckých slavností je Město Bystřice pod Hostýnem a občanské sdružení Česká kultura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám