Hlavní obsah

Naturisté jezdí k moři jen s kufříkem

Novinky, Marie Rubešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled naturisty od jiných turistů nerozeznáte. Mají na sobě bundy, trika, kalhoty a sukně. Jen bagáže, kterou štosují do autobusových podpalubí, bývá o něco méně. Na plážích a v kempech si vystačí s holou kůží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naposledy jsem se s naturisty vydala loni na Korsiku. Cestuje se pohodlným autobusem, který se rovněž přeplaví trajektem na ostrov, a pak vozí zájemce na výlety.

Drsná Korsika

Pobřeží Costa Serene, kde leží ve šňůře kempů i Club Corsicana, si uchovalo drsnou romantiku, která Korsice sluší. Téměř čtyři kilometry můžete jít nazí v písku a vnímat celým povrchem kůže ozdravnou vůni moře. Shluky naháčů tábořících porůznu na několikametrovém písečném pruhu s přírodou organicky splývají. Jak už to v naturistických kempech bývá, nikdo nikoho neočumuje a nebrebentí, takže píseň moře a větru je silná a krásná.

Cestovka Natur Travel umí nabídnout klientům optimální skladbu zážitků. A tak je pobyt prošpikován výlety po celém ostrově.

Dramatickými oblastmi korsických hor jsme zamířili do hlavního města Corte, pak do Bastie, která je největší, prohlédli jsme si Calvi, kde se prý narodil Kryštof Kolumbus, a samozřejmě i městečko Ajaccio, kde určitě spatřil světlo světa Napoleon Bonaparte. Tvrdil svého času, že Korsiku pozná podle vůně. Asi plul na jaře či v létě, kdy se nad ní vznáší vůně šafránů, levandule, kaštanů, a středomořských borovic.

Příště zase na Silvu

Jedním z tradičních a jedinečných zážitků, který si vyzkoušeli mnozí, a nejen čeští naturisté, je plavba po chorvatském Jadranu. Naturistickou tradici tam už kdysi dávno přivezli Němci, a tak skoro v každém jadranském letovisku mají „nuda pláž“. Plavba na lodi je však přece jen něco jiného.

Silva je plavidlo typu trabakul, jaký se používal již v době Marca Pola. Ubytuje v podpalubí tři desítky lidí včetně posádky. Není to žádný velký komfort, ale člověk opravdu nemá důvod trávit moc času v kajutě. Lepší je vylézt po pár schůdcích na spodní palubu a nechat se na přídi osvěžovat lehkými sprškami vody, anebo usednout ke stolu pod velikou plachtu a osvěžit i hrdlo.

Anebo si vyšlápnout po železných schůdkách ještě o patro výš a na horní palubě si dopřát sluneční lázeň. Leze se kolem kapitánské kajuty, ale Ivan Vukovič za těch pětadvacet let, co vozí naturisty, ztratil chuť koukat „pod sukně“.

Před polednem je zastávka v nádherné zátoce, kterou kapitán vybírá vždy podle konkrétní situace. Plavčík nahodí k boku Silvy schůdky a vy vstoupíte rovnou do čiročirého živlu. Pod vámi je několik desítek metrů vody, hloubka, do jaké se člověk běžně nedostane. Ti, kdož jsou vybaveni šnorchly a dalším podvodním nádobíčkem, odplavou blíž k pobřeží, zanoří čenichy do vln a není s nimi řeč až do oběda. Je to nejkrásnější koupání, jaké si dovedete představit.

Po obědě se vyráží na další trasu a do další zátoky. A večer? To se Silva usadí v některém z přístavů nebo na kotvě v zátočině ostrůvku, jichž je v chorvatských vodách spousta, a naturisté vyrazí ve svátečním na pevninu.

Každý den jinde, sedm přístavů za pouhý týden. Trogir, Hvar, Bol, Jelsa, Stari Grad, Korčula, Dubrovník, Vis, Komiža – výběr je široký. Než padne soumrak, stihnou zájemci ještě prohlídku pamětihodností.

A pak všichni usednou v přístavu do hospůdky, kavárny či cukrárny. Do postele netřeba spěchat – vždyť domov se pohupuje o pár metrů dál.

V každém roce nabízí Natur Travel dvě trasy – jednu zaměřenou víc na přírodu, druhou na architektonické památky. A trasy se mění i v jednotlivých letech, aby výlety lidem nezevšedněly.

Nahaté perličky

Na cesty „bez textilu“ se vydávají lidé bez jakýchkoliv omezení. Děti bývají na tento způsob léta zvyklé od rodičů, v pubertě pár let vynechají, ale často se k naturismu vrátí. Leckoho trápí představa, jak naturisté usedají na židli. Buďte bez obav, usedají vždy na vlastní ručník. A do stravovacího zařízení vcházejí alespoň lehce oděni.

Radim Uzel říká: „Zdravý vztah k nahotě je zdravým vztahem k životu. Zahalování a tabuizace svědčí o nezdravém postoji k čemukoli. Pobyt ve vlhkých plavkách není prospěšný ani ze zdravotního hlediska. Nejde jen o zánětlivá onemocnění vnitřního ústrojí, ale také o záněty gynekologické.“

Deset miliónů

V devadesátých letech existovala v Česku naturistická organizace, která měla přes dva tisíce členů a byla řádným členem INF (International Naturist Federation). Dnes je počet českých naturistů o řád nižší. Projevuje se zde všeobecná nechuť k organizovanosti. Odhady počtu těch, kteří vyhledávají naturistickou rekreaci, jdou do desítek tisíc.

V Evropě má INF zhruba dva milióny členů a spolu se sympatizujícími je na starém kontinentě více než deset miliónů naturistů. Nejvíc v Německu a v Nizozemsku, kde si záhy uvědomili, že koupání v chladném moři v plavkách je skutečně zdraví nebezpečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám