Hlavní obsah

Vodáci, výletníci a milovníci umění míří do Českého Krumlova

Právo, Pavel Orholz

Český Krumlov je po Praze dlouhodobě nejnavštěvovanějším městem v republice. Město na seznamu UNESCO vyhledá ročně přes milión turistů z celého světa. Jsou mezi nimi výletníci, vodáci a především také příznivci kultury.

Článek

V letošním roce je hlavním tahákem výstava ke 120. výročí narození Egona Schileho v Egon Schile art centru. Rozhodně byste neměli vynechat ani fotoateliér Seidl, který překvapí autenticitou, nepřeberným množstvím unikátních dobových snímků, fotopohlednic, skleněných negativů, dochovanými a stále funkčními fotoaparáty, zvětšovacími přístroji nebo zařízením fotokomory.

Zámek má novou expozici: prádelnu

„Právě řada kulturních akcí je největším lákadlem pro turisty z celého světa. Galerie, občanská sdružení i soukromé společnosti vymýšlejí stále něco nového, tak aby každá návštěva Českého Krumlova byla neopakovatelná,“ sdělil Právu starosta Krumlova Luboš Jedlička.

Připomněl také skutečnost, že se pro turisty stále zlepšují místní služby. „V našich restauracích a hotelech si každý najde to své, ať už je vegetarián, nebo příznivec vepřového. Podnikatelé se rychle přizpůsobují. Společně se snažíme dotvořit atmosféru historického, kulturního města, takže tady nemáme v centru žádné herny. A máme přehledný parkovací systém,“ je přesvědčený Jedlička.

„Snažíme se o to, aby se k nám lidé vraceli, a myslím, že se nám to daří. V minulém týdnu u nás byli odborníci a historici i z UNESCO, kteří hodnotili naše expozice i jejich přípravu, a shodli se na tom, že v řadě věcí a postupů bychom mohli být vzorem ostatním,“ uvedl kastelán státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Zmínil, že v letošním roce je novinkou na prohlídkové trase prádelna z devatenáctého století. Návštěvníci se tu dozvědí vše o tom, jak se dříve pralo a ošetřovalo prádlo.

„Chystáme i další novou výstavu, která se soustředí na vědecké přístroje. Samozřejmostí je potom doplňování stálých expozic o nové drobnosti,“ vysvětlil kastelán.

Na své si však v Českém Krumlově přijdou i sportovci, kteří mohou vyzkoušet dovednosti na golfovém greenu nebo na lodi v řece Vltavě.

„Myslím, že Český Krumlov má co nabídnout, a to i co se týká propagace na tištěných materiálech, ale nejvíc bodujeme na našich internetových stránkách www.ckrumlov.cz, za které jsme získali ocenění. Každý tam najde nejen jednotlivé akce, které se ve městě chystají, ale také informace o památkách a podobně,“ ozřejmil starosta Jedlička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám