Hlavní obsah

Královské parky v Londýně lákají na box, jógu i veverky

Novinky, Lucie Poštolková

V pět hodin se v Londýně zavřou skoro všechny obchody i muzea a místní zamíří do parků. Londýňané jsou na své oázy klidu patřičně pyšní a mají na to právo. Obrovské zelené oázy ukrývají udržované zahrady, fontány, jezírka i různé pomníky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

U fontány Princezny Diany v londýnském Hyde Parku

Článek

Londýn má devět královských parků, které původně vlastnila vládnoucí monarchie.  V současné době se osm z nich stalo veřejnými parky. Nejznámější je Hyde Park (143 hektarů) s tak zvaným Speakers Corner, kde si každý může říkat co chce. Dnes je to ale už spíše jen zelený plácek, kam chodí kluci hrát fotbal. Nejblíž je stanice metra Marble Arch.

Na večer se zde prohání lidé na kole i kolečkových bruslích. Běhají nebo pořádají pikniky. Rodiny a páry se vydávají na procházky. V každém parku najdete pítko - kohoutek s pitnou vodou, což je velmi užitečné.

Nejznámější a nejoblíbenější atrakcí Hyde Parku jsou šedé veverky. Nejprve se zdají být velmi plaché, ale trpěliví pozorovatelé uloví určitě nějakou fotografii. Některé veverky pak neváhají a zapózují vám třeba i na odpadkovém koši.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Stydlivá veverka

Východní část Hyde Parku je nejkrásnější. Najdete zde fontánu Lady Diany, která připomíná tvar vajíčka. Voda zde proudí jako řeka v elipsovitém korytu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Speaker's Corner v Hyde Parku

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Hyde Park

Hyde Park sousedí s parkem Kensingston Gardens (111 hektarů), kde najdete Kensingstonský palác, kde vyrůstala Lady Diana a v současnosti je zde muzeum. V paláci se natáčel například film Deník Bridget Jonesové - S rozumem v koncích.

Londýňané se sem vydávají na brusle, kolo, zaběhat si nebo na kurzy jógy. Speciální kurzy jsou i pro nejmenší děti od 2 do 12 let. Nejblíž se do Kensingdston Gardens dostanete ze stanic metra Lancaster Gate & Queensway, Bayswater nebo High Street Kensington.

Nejkrásnější St. James Park

Za nejkrásnější považují Londýňané St. James Park v srdci města, který má 23 hektarů. Na jezeře zde žijí kachny, pelikáni i husy. Dostanete se sem, když vystoupíte buď ve stanici metra Westminster nebo Jame's Park.

Foto: Profimedia.cz

St. James Park

Součástí parku je i promenáda, kde se odehrávají různé slavnosti, kulturní události a mimo jiné i oslavy narozenin královny Alžběty II. Letos začíná slavnost 14. června v 11 hodin na Horse Guard's Parade. Po ní se celý průvod vydá po promenádě do Buckinghamského paláce.

Místo, kde natáčeli 101 Dalmatinů

Se St.James parkem sousedí Green park (19 ha), který je klidnější a najdete v něm louky i statné stromy. Natáčelo se zde hned několik filmů, mezi nejznámější patří 101 Dalmatinů z roku 1996 a Notting Hill z roku 1999. Nejbližší stanice metra jsou Green Park a Hyde Park Corner.

Největším parkem v Londýně je Richmond park s 955 hektary. Londýňany si hýčká hlavně sportem. Kromě golfu zde můžete jezdit na koni, rybařit, jezdit na kole nebo si jen zahrát frisbee. Ale nelekněte se, můžete zde potkat i mužstvo ragbistů, kteří se zde pravidelně scházejí.

V parku mají i sportovní centrum, které nabízí desítky sportů, mimo jiné box a překážkovou dráhu, ale i kruhový trénink s vlastním trenérem. Nejbližší stanice metra je Richmond Station.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Polední pauza

Dalším hojně navštěvovaným parkem je Greenwich se 74 hektary. Mezi hlavní atrakce patří Královská observatoř a hvězdárna. Sportovci sem chodí hlavně za tenisovými kurty. Můžete se sem dostat lodí, autobusem nebo metrem - nejbližší stanice je North Greenwich.

Regent's park (166 ha) zase ukrývá nádherné zahrady královny Marie a také venkovní divadlo. Fanoušci Harryho Pottera znají park z prvního dílu Kámen Mudrců. Stanic metra je v okolí hned několik: Regent's Park, Great Portland Street, Baker Street, St. John's Wood a Camden Town.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

St. Regent's Park

Poslední dva parky jsou Bushy Park (445 ha) a hřbitov Brompton (16,5 h). V Bushy parku mají krásné vodní zahrady a fontánu nymfy Arethusy z roku 1713, které říkají také Dianina fontána. Hřbitov Brompton je jedním z nejkrásnějších v zemi.

Mapy a další podrobné informace najdete na stránkách www.royalparks.org.uk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám