Hlavní obsah

Den otevřených dveří na Pražském hradě připomene rusko-americký summit

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Den otevřených dveří se uskuteční na Pražském hradě v sobotu 15. dubna od 9 do 16.30 hodin. Připomene summit prezidenta Spojených států a prezidenta Ruské federace, který se konal na Hradě na počátku dubna 2010.

Foto: Milan Malíček, Právo

Španělský sál Pražského hradu

Článek

Návštěvníci se dostanou do Španělského sálu, kde u historického stolu podepsali 8. dubna prezidenti USA a Ruské federace smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní. Zpřístupněné prostory budou doplněny o několik velkoformátových dokumentárních fotografií.

Honosný historický stůl

Stůl, který bude umístěn ve stylovém aranžmá, pochází z konce 18. století. Pracovní deska je potažená červeným sametem, korpus z tmavého palisandrového dřeva je zdobený mosazným kováním. Stůl je jedním z nejpůsobivějších kusů mobiliáře Pražského hradu.

Navíc budou také otevřeny salónky, sály a  a místnosti, ve kterých prezident republiky přijímá státní návštěvy, podepisuje významné dokumenty a pořádá mimořádná společenská setkání, například Trůnní sál, Brožíkův či Habsburský salón.

Zájemci uvidí bohatě zařízené interiéry s historickým nábytkem, obrazy a tapiserie, které z velké části vznikly při tereziánské přestavbě Hradu ve II. polovině 18. století.

Po celé prohlídkové trase budou podávat výklad o zařízení a využití sálů pracovníci průvodcovské služby Správy Pražského hradu.

Přístup do reprezentačních prostor bude Matyášovou branou z I. nebo II. nádvoří. Vstup na prohlídku bude zdarma.

Přečtěte si také: Znovuzrození Vysokých Tater
Čekali jsme na Skalnatém plese na kabinu lanovky, která nás měla vyvézt na Lomnický štít. Tatranské vrcholy se ztrácely v mracích, foukal ostrý vítr a ne všichni se při pohledu na malou kabinu, vznášející se v dálce ve vzduchu, cítili úplně dobře.Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám