Hlavní obsah

Turistům nejvíc vadí dodatečné poplatky a neochotní zaměstnanci

New York

Turisté se setkávají s různými nepříjemnostmi, které je dokážou rozčílit. Nejvíce jim ale vadí dodatečné poplatky, zejména v letecké dopravě, a nevychovaní a neochotní zaměstnanci. Výsledky průzkumu zveřejnil spotřebitelský časopis Consumer Reports, který měl zjistit, co nejvíce vadí klientům aerolinek, hotelů a půjčoven aut.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Překvapivě větší část spotřebitelů v anketě uvedla, že jim vadí více nedostatek informací o zpoždění letadel než samo zpoždění.

Článek

"Objevila se dvě témata. Jedním z nich jsou dodatečné poplatky. Ty opravdu dráždí lidi, bez ohledu na odvětví," uvedl Mark Kotkin z Consumer Reports. "Zvlášť u aerolinek je to poplatek za zavazadla." Další hlavním tématem bez ohledu na odvětví jsou zaměstnanci, kteří jsou neochotní nebo neumějí pomoci.

Poplatky jsou příliš vysoké a nové

Podle Kotkina cestujícím vadí poplatky za zavazadla zřejmě proto, že jsou relativně nové a příliš vysoké. "Domnívám se, že z toho jasně vyplývá - pokud chcete otrávit lidi, zpoplatněte zavazadla," dodal Kotkin.

Americké i další přední světové letecké společnosti se v posledních dvou letech potýkaly s velkými problémy, které je stáhly do ztrát. V roce 2008 jejich hospodaření poškodil prudký nárůst cen ropy a loni ekonomická recese, která snížila poptávku po osobní i nákladní letecké přepravě.

Také poplatky za příruční zavazadla

Aerolinky proto zavedly nové poplatky, včetně poplatku za přepravení zavazadla v zavazadlovém prostoru. Menší společnost Spirit Airlines dokonce nedávno oznámila, že od 1. srpna bude vybírat za přepravení příručního zavazadla. Poplatek se bude vztahovat na zavazadlo umístěné v úložném prostoru nad hlavou.

Překvapivě větší část spotřebitelů v anketě uvedla, že jim vadí více nedostatek informací o zpoždění letadel než samo zpoždění. Naopak relativně pozitivně přijímají cestující čekání u bezpečnostních kontrol a přepážek na odbavení a omezení občerstvení na palubách letadel.

Ženy více trápí předražené občerstvení

Průzkum rovněž odhalil výrazné rozdíly mezi pohlavími a generacemi. Ženy více než muže trápí drahé občerstvení na hotelovém pokoji či agresivní zaměstnanci v půjčovnách aut, kteří se jim snaží prodat další služby.

Starší cestující zase rozčilují neukázněné děti na palubě letadel. Všichni se však podle Kotkina shodují na jednom, velmi důležité pro ně je příjemné chování personálu.

Consumer Reports je časopis vydávaný měsíčně Svazem spotřebitelů. Vydává recenze a srovnání spotřebitelských produktů na základě vlastních zkušeností a testování ve vlastní laboratoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám