Hlavní obsah

Brněnská muzejní noc nabídne lidem zábavu i tvůrčí dílny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci brněnské muzejní noci ochutnají nejen pokrmy z romské kuchyně, ale i jídla z řas, hudbu, divadlo, současné i moderní umění. Zájemcům se v sobotu 15. května otevře 30 budov a galerií, muzeí, knihoven i kostelů. Záleží na každém, jestli se zapojí do tvůrčích dílen během Mezinárodního dne muzeí aktivně, nebo se stane pasivním pozorovatelem.

Foto: Profimedia.cz

Pohled ze Staré radnice na Zelný trh, který návštěvníci uvidí během Muzejní noci.

Článek

"Doufám, že si návštěvníci jako vždy u nás užijí unikátní atmosféru, zjistí, co je z naší nabídky výstav zaujalo, a jednotlivé výstavy si přijdou prohlédnout ještě jednou, beze spěchu a obav, že jim uteče nějaká další zajímavost z programu," uvedl ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

"Věříme, že mezi desetitisíci návštěvníků se každoročně najde několik desítek těch, pro něž je muzejní noc impulzem k intenzivnímu a soustavnému kontaktu s uměním," doplnili ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek.

Otevře se Památník Bible kralické i Leoše Janáčka

Letos poprvé brněnská muzejní noc umožní zájemcům návštěvu Památníku Leoše Janáčka ve Smetanově ulici. Moravské zemské muzeum poprvé zdarma zpřístupní také Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou a Starý zámek v Jevišovicích. Naopak kvůli rekonstrukci Moravského náměstí a ztíženému přístupu zůstane uzavřený Místodržitelský palác Moravské galerie.

Opravy Moravského náměstí jsou také důvodem toho, že se přestupní bod zvláštních linek dopravního podniku přestěhuje na Komenského náměstí. Tištěný průvodce muzejní noci si mohou zájemci týden před akcí vyzvednout na pokladnách pořádajících institucí nebo od středy 12. května u informačního stánku v historickém autobuse na náměstí Svobody. Elektronický program je k dispozici na webových stránkách muzejní noci.

Špilberk v duchu karnevalu

Každé z muzeí a galerií částečně přizpůsobilo svůj doprovodný program aktuálním výstavám. Program Muzea města Brna na hradě Špilberk se například ponese v duchu historického karnevalu inspirovaného výstavou Dámská volenka. Technické muzeum v Brně láká veřejnost na znovuotevření rozšířené technické herny. Další atrakcí je nový Kabinet elektronové mikroskopie.

Dům umění města Brna s atraktivní výstavou Planeta Eden nabídne například happening Divadla Husa na provázku. Muzeum romské kultury přichází s řadou hudebních vystoupení, módní show a ochutnávkou tradiční romské kuchyně.

Výhled ze Staré radnice

Program Muzea Brněnska v Rajhradě je věnován 100. výročí narození básníka Oldřicha Mikuláška. Brněnské kulturní centrum připravilo prohlídky výstav s komentářem a možnost vystoupat po schodech věže Staré radnice a pokochat se pohledem na noční Brno.

Brněnská muzejní noc se těší značné popularitě. Loni pořadatelé zaznamenali 151 000 vstupů návštěvníků do jednotlivých budov, tedy o 23 000 více než předchozí rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám