Hlavní obsah

V Berlíně je možné užít si dosytosti radovánek i poznávání

– Berlín
Novinky, Milena Blažková

Za kulturou a uměním, za architekturou a historií, za gurmánskými požitky, za atraktivními nákupy do moderních center či na vyhlášené „blešáky“, nebo se jen tak bavit, třeba až do rána. Stačí nastoupit v Praze do rychlíku a za čtyři hodiny jste přímo v centru dění.

Článek

Svobodný duch města zapůsobí na každého od samého počátku. Alespoň u mě to tak fungovalo. Kosmopolitní Berlín se svými třemi a půl milióny obyvatel mi svou vstřícností velmi připomněl New York - obě metropole měří příchozím stejným metrem, dávají každému stejnou šanci.

V pestré směsici kultur, národů a životních stylů je povoleno téměř vše, netřeba se divit, že občas náhodný návštěvník zůstává déle, než původně zamýšlel. Neobyčejná svoboda láká všechny, kteří se nebojí improvizovat a chtějí přežít, zejména mladé.

Kontrasty architektury

Válka Berlín z osmdesáti procent zničila, téměř vše muselo být obnoveno nebo postaveno znova. Jen v některých částech v centru se ze starých domů zachovaly původní fasády a romantické dvory. Velké rekonstrukce se dočkal Říšský sněm, Reichstag, jedno z nejmodernějších sídel parlamentu ve světě.

Britský architekt sir Norman Foster jej opatřil koncem 20. století moderní kopulí, odkud se naskýtá úchvatný pohled na celé město. Neměl by si ho nechat ujít žádný návštěvník Berlína.

Renovací prošla i slavná Braniborská brána z roku 1791 na Pařížském náměstí, obklopená hypermoderními budovami bank, velvyslanectví a hotelů, a opravena je i většina dalších monumentů. Staré se prolíná s novým na každém kroku.

Muzejní ostrov

Za historií a uměním musíte na vyhlášenou třídu Unter den Linden a na ostrov mezi dvě ramena řeky Sprévy, kde je Pergamonské muzeum, Byzantské muzeum, Stará a Nová národní galerie a mnoho dalších muzeí. Pro svou mimořádnou hodnotu se Muzejní ostrov dostal roku 1999 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Tato část Berlína platila za centrum kultury již od 19. století, kdy Friedrich Vilém IV. založil Svobodný ústav pro umění a vědu. Od neblahých třicátých let 20. století však budovy chátraly a teprve po roce 1989 se dočkal areál velkorysé renovace za milióny eur. V budoucnu by měla všechna muzea propojovat tzv. architektonická promenáda s novými výstavními síněmi, nádvořími a zaklenutými prostory.

Německá Amerika

Největším symbolem moderní berlínské výstavby zůstává Postupimské náměstí (Potsdamer Platz), o němž se říká, že vyjadřuje německou představu Ameriky. V roce 1998 byl otevřen supermoderní areál Daimler-City, pod nímž jsou podepsáni věhlasní architekti Renzo Piano, Helmut Jahn, Hans Kollhoff, Jean Nouvel a další, a o dva roky později následovala nákupní promenáda Arkaden.

Od roku 2000 užívá veřejnost Jahnův komplex Sony-Center, zabírající plochu 27 000 m2 s obnoveným hotelem Esplanade, kavárnou Café Josty nebo skvělým Filmovým muzeem. Prosklené mrakodrapy vyrostly jen pár metrů od bývalé betonové zdi a kontrolního stanoviště mezi východním a západním Berlínem - Checkpoint Charlie.

Čtyřicet let v těchto místech existovala pouze zarostlá plocha a sto metrů široká zóna se smrtícím pruhem, v němž byl každý pokus o útěk za svobodou zmařen střelbou.

Neblaze proslulá zeď

Když v roce 1961 překročil počet uprchlých od války z východního sektoru na Západ 3 600 tisíc lidí, došla komunistům trpělivost. V noci ze 12. na 13. srpna začala fungovat neblaze proslulá zeď, která učinila ze Západního Berlína enklávu uprostřed sovětského bloku.

Ze 155 km dlouhé zdi s pozorovacími věžemi, střílnami a bunkry vedlo 43 kilometrů vnitřním městem. Dnes ji připomíná linie složená ze dvou dlažebních kostek klikatící se městem, pár pomalovaných zbytků zdi na Postupimském náměstí a galerie pod širým nebem.

Chcete-li se rychle a pohodlně seznámit s existencí bývalé berlínské zdi, doporučuji půjčit si kolo a využít naučnou cyklostezku. Největší pozornosti se těší právě přes kilometr dlouhá East Side Gallery na nábřeží Sprévy ve čtvrti Friedrichshein.

Kosmopolitní město mladých

Do bývalých východoněmeckých šedivých dělnických čtvrtí se po pádu zdi začali stahovat mladí lidé. Zprvu za levnými nájemnými domy do čtvrti Prenzlauer Berg, později do Friedrichshainu a Kreuzbergu.

Noví nájemníci postupně měnili opuštěné industriální objekty v příjemné kavárničky, hospůdky s rušným nočním životem nebo umělecké dílny, prožívali zde svá bouřlivá léta a nakonec se usadili i se svými početnými rodinami. Dodnes zůstávají tyto čtvrti Mekkou umělců a designérů a užívat si sem jezdí mladí z celé Evropy.

Berlín je rájem pro ty, kdo rádi nakupují. Ve vyhlášených Arkádách na Postupimském náměstí se ve třech podlažích nachází více než stovka obchodů, hned vedle v supermoderním Sony Centru nechybí příjemné kavárničky a italské cukrárny.

Za značkovou módou se chodí do Pasáží na Friedrichstrasse a rodiny s dětmi si užívají v KaDeWe, obchodním domě na náměstí Wittenberg.

Na své si přijdou všichni, kdo milují tržiště, věhlas získal trh s obnošeným šatstvem na Bergmannstrasse a zejména víkendové bleší trhy pod širým nebem na ulici 17. června.

Medvěd nikdy nespí

Nebýt Henrika, stěží bych věděla, že existuje i utajený Berlín. Henrik je Švéd a do Berlína přijel za zábavou před osmi lety. Než se stačil vzpamatovat, uplynul půl rok plný euforie a město se mu dostalo pod kůži. Zůstal, vystřídal několik řádných zaměstnání a nakonec spojil příjemné s užitečným ve vlastní firmě. Radí turistům, kam se jít v Berlíně bavit, kde se dobře najíst, nahlédne s nimi do života berlínských rodin, ví, co je trendy.

Oblíbené podniky si totiž nepotrpí na nápadné vývěsní tabule, často se skrývají ve dvorech, v zapadlých uličkách, i na staveništích. Pokud nevíte, kde je dobrá elektronická muzika, kde živá hudba s tancem, kam jít na jazz, o to nejlepší přicházíte.

Při takové večerní „gastro-rallye“ s Henrikem stačíte prostřídat vegetariánskou pizzerii s italskou hospůdkou na Torstrasse - něco mezi knihovnou a galerií, ochutnat japonské sladkosti v restauraci Susuru a ještě se nechat protáhnut nočním Berlínem.

Užitečné odkazy

Všeobecné informace nejen o Berlíně: www.nemecko.travel

Podrobně o nabídce Berlína: www.visitberlin.de

Kde se ubytovat: hotel *** poblíž centra již od 79 EUR: www.grandcityhotels.com, www.bestwestern.de

Ubytování pro mladé - levné, centrálně položené, už od 13 EUR za lůžko: www.circus-berlin.de, www.meininger-hotels.com, www.michelbergerhotel.com

Prohlídka Berlína na kole, půjčovna kol: www.berlinonbike.de

Kde se bavit: www.gastro-rallye.com nebo www.berlinagenten.com

Vše o berlínské kartě, která stojí na 48 hodin 16,50 EUR a usnadní cestování po městě i návštěvy vybraných kulturních zařízení: www.berlin-welcomecard.de

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám