Hlavní obsah

Putování s BBC: Po krvavých stopách mayské civilizace do největšího města Palenque

Novinky, Lucie Poštolková

Před více než třemi tisíci lety žili v Mexiku Mayové, kteří po sobě zanechali stovky mystických staveb. Jejich říše se rozkládala od Mexika po dnešní Guatemalu a Honduras. Uprostřed mexického pralesa se ukrývá Palenque, největší mayské město.

Článek

Palenque mnozí pokládají za nejúžasnější a také nejzáhadnější místo Střední Ameriky a za architektonický vrchol mayské civilizace. Leží na zvlněných kopcích pohoří Altos de Chiapas.

Foto: Profimedia.cz

Mayové si představovali svět jako plochou, čtyřhrannou zemi. Nebe o třinácti vrstvách, v rozích podepřené atlanty Bacaby, mělo v každé vrstvě svého boha, stejně tak podzemní svět Xibalba, který měl vrstev devět.

Mezi tradiční obřady patřily oběti potravin, zbraní, šperků, květin, perel, ale i prolévání lidské a zvířecí krve. Samotní vládcové na sobě prováděli bolestivé rituály, aby zajistili plodnost země. Nejčastěji si propichovali jazyk, nos, lokty, penis či uši.

Foto: Profimedia.cz

Mayové byli vynikající astronomové. Na základě pozorování hvězd sestavili kalendář. A také se snažili astronomické události předvídat. Vypozorovali, že se zatmění opakuje každých 11 958 dní. Vytvořili pro výpočet tabulku, která ale nebyla zcela přesná. Odchylka se pohybovala okolo 34 hodin a proto vytvořili ještě opravný algoritmus, který umožnil předpovědět zatmění s přesností jednoho dne.

Zánik mayské civilizace dosud nebyl prokázán. Pravděpodobně vlivem zemědělské katastrofy, moru nebo snad války zanikl kolem roku 900 našeho letopočtu kultivovaný a přece divošský svět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám