Hlavní obsah

Novojičínsko ukrývá stovky památek - kostely, zámky i náměstí

Právo, Pavel Karban

Doslova jako na dlani jsou stovky památek na Novojičínsku. Mohou za to městské památkové rezervace hned tří severomoravských, takřka sousedících měst. A která to jsou? Nový Jičín, Štramberk a Příbor. Podle památkářů z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu není časté, aby bylo více památkových rezervací tak blízko u sebe.

Článek

„Ta města nebyla narušena negativními zásahy, vyhnulo se jim například bombardování za války,“ naznačila důvody památkářka Markéta Jurašková. V Novém Jičíně a Štramberku byly městské památkové rezervace vyhlášeny v roce 1967, respektive 1969.

Nový Jičín je známý především pravidelným čtvercovým náměstím s podloubím a historickým renesančním domem, a bohatou česko-německou historií.

Foto: Profimedia.cz

Žerotínský zámek v Novém Jičíně

„Celá tamní městská památková rezervace je v zachovalém stavu, nemá žádné objekty, které by rušily celkový pohled. Její hodnota je daná stavem dochovanosti a kompaktnosti historické zástavby,“ upozornil památkář Jiří Dudek s tím, že mezi další novojičínské „taháky“ patří renesanční a barokní objekty.

„Osobně považuji za lákadlo turistů zámek, Starou poštu s otevřenou lodžií, vynechat nemůžu ani kostel.“

Právě oprava historické části města vynesla Nový Jičín k vítězství v krajském kole prestižního klání Historické město 2009.

Moravský Betlém

Štramberk zvaný Moravský Betlém je pro návštěvníky zajímavý kvůli lidové architektuře a nepřehlédnutelné dominantě štramberské Trúbě, vysoké čtyřicet metrů. Městečko, které loni oslavilo 650. výročí založení, se rozléhá na svazích tří kopců: Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory.

Městská památková rezervace chrání nejen samotné jádro města, ale zejména historickou dřevěnou zástavbu na předměstí. Pro návštěvníky je neméně zajímavá i hora, kde se nachází městský park Národní sad s přírodní galerií soch a památníků osobností české historie a která se proslavila nálezem zlomku spodní čelisti dítěte.

Nejmladší městskou památkovou rezervací na Novojičínsku je Příbor, letos jí je jednadvacet let. To ale neznamená, že by rodiště zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda nemělo co nabídnout.

Památkově chráněné jsou například domy na náměstí, kostel Narození Panny Marie, radnice, piaristická kolej a s ní kdysi spojený kostel svatého Valentina, sousoší Panny Marie, svatého Rocha a svatého Floriána nebo fontána na náměstí.

„Nejcennější je náměstí,“ souhlasí památkářka Jurašková. Jí samotné se líbí měšťanské domy, piaristická kolej a hned několik kostelů. „Vždyť farní kostel je pohledovou dominantou města, která bezesporu zaujme každého návštěvníka města,“ upozorňuje.

Foto: Profimedia.cz

Pomník J.G. Mendela ve Smetanových sadech v Novém Jičíně

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám