Hlavní obsah

Památník Velké Moravy ožije Nocí s velmožem Mojslavem

Novinky, Lucie Poštolková
Uherské Hradiště

Páteční noc bude patřit Mojslavu z Veligradu, který ožije na Památníku Velké Moravy ve Starém Městě. Brány muzea budou 23. dubna mimořádně otevřené od 9 hodin do půlnoci. Kromě nasvícených základů kostela uvidí zájemci také představení o Velkomoravské říši.

Článek

„Pouze na tuto jedinou noc ožije velkomoravský velmož Mojslav z Veligradu, aby podal svědectví o životě na oné kdysi nevýslovné pevnosti Rostislavově a o událostech na Velké Moravě. Pro návštěvníky Památníku Velké Moravy jsou připraveny dvě prohlídky ve 21 a 23 hodin,“ informoval Jiří Jilík, mluvčí Slováckého muzea v Uherském Hradišti, do jehož správy Památník patří.

Návštěvníky čeká netradiční zážitek. Nasvícené základy kostela a divadelní představení sdružení Velkomoravané navodí atmosféru dob minulých.

"Jedná se o národní kulturní památku I. stupně, což znamená, že jde o památku, která má pro obyvatele Moravy, ale i Čech a Slovenska z hlediska historického význam srovnatelný s Řípem nebo Děvínem,“ doplnil Jiří Jilík.

Památník Velké Moravy se v lednu opět otevřel po dvouleté rekonstrukci. Prošel zásadní modernizací a archeologické nálezy z regionu a život Slovanů nyní přibližuje pomocí atraktivnější multimediální expozice, která zaujme dospělé i děti. Některé výjevy ze života předků například představují dobově oblečené figuríny v životní velikosti.

Památník je vybudován nad základy první objevené kamenné velkomoravské stavby na našem území – kostela Na Valách a je národní kulturní památkou. Náklady spojené s rekonstrukcí dosáhly 30 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám