Hlavní obsah

Tatrám hrozí nová pohroma, tvrdí slovenští ochranáři

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Slovensko

Slovenští ochranáři bijí na poplach: naléhavě vyzvali slovenské ministerstvo životního prostředí, aby změnilo návrh na nové rozdělení zón ve Vysokých Tatrách, jimž podle původních plánů – jak soudí – hrozí ničivé zásahy a nová výstavba.

Foto: archiv, Právo

Na Solisku nad Štrbským plesem by se údajně podle nového plánu měly rozšiřovat sjezdové trasy.

Článek

„Téměř devět tisíc hektarů se má vyjmout z nejpřísněji chráněných lesů Tatranského národního parku (TANAP) a má být určeno k vyrubání,“ tvrdí náčelník Lesoochranářského sdružení Vlk Juraj Lukáč.

Návrh nové zonace Tater ignoruje většinu vědeckých poznatků o tatranské přírodě.
Robert Oružinský, lesník

Ochránci navíc kritizují, že v tak závažné záležitosti vůbec neproběhla veřejná diskuse. „Návrh nové zonace Tater ignoruje většinu vědeckých poznatků o tatranské přírodě a překrucuje paragrafy zákona o ochraně přírody tak, aby bylo možné rozparcelovat dnes ještě relativně netknutá území na nové lyžařské sjezdovky a budování infrastruktury s tím spojené,“ upozornil lesník Robert Oružinský.

Nové rozdělení zón má platit už od června 2010 a chystá se ve dvou etapách. Problematická bude především dohoda se soukromými vlastníky, kteří mají v rukou 55 procent pozemků v TANAP, jehož území se podle Googlu rozkládá na více než 74 tisících hektarů.

Plánované změny v Tatrách mají podle návrhu vylepšit podmínky pro turistiku. Ve druhé etapě zonace by měly být přehodnoceny současné hranice a velikost TANAP a současného chráněného území. Kromě vytvoření čtyř zón (A, B, C, D) v závislosti na stupni ochrany počítá nové rozdělení také s podzónou Cr, která by umožnila rozvoj cestovního ruchu.

Ministerstvo: Žádný betonový ráj

Za nejvážnější problém nové zonace považují ochránci zařazení více než 1200 hektarů lesů z přírodních rezervací Tichá a Kôprová dolina do zón s lesním hospodařením.

Na 176 hektarech v lokalitě Spálený žleb v Západních Tatrách by se měly údajně rozšiřovat sjezdové tratě na úkor biotopů sviště, kamzíka a tetřeva. Podobně tomu má být v případě 400 hektarů v okolí Štrbského plesa na Solisku.

Les v rezervaci s rozlohou tisíc hektarů má být přeřazen do zóny B, čímž se umožní těžba dřeva. Státní tajemník ministerstva životního prostředí Jaroslav Jaduš odmítl interpretaci ochranářů, že nová zonace je určená pro developery a změní Vysoké Tatry na betonový ráj.

„Právě nová zonace přesně určí, kde se budou rozvíjet investiční aktivity cestovního ruchu a kde v žádném případě ne,“ namítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám