Hlavní obsah

Na Pradědu leží 60 centimetrů sněhu, bude se lyžovat nejméně do neděle

Nejméně do neděle se bude lyžovat na Ovčárně pod Pradědem. Sněhové podmínky jsou dobré, počasí tu o víkendu přálo a stále se jezdí. Informovala o tom provozovatelka areálu Renata Figurová. Ovčárna je nejvýše položeným lyžařským střediskem v České republice. Právě proto se zde sníh drží nejdéle. Každoročně patří k poslední místům v Jeseníkách, kde se lyžuje.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Podle dispečera horské služby leží na sjezdovkách v průměru kolem 60 centimetrů sněhu.

Článek

"O víkendu byly v provozu dva vleky, od pondělka pojede již pouze jeden. Podmínky pro lyžování byly velmi dobré, protože ráno bylo poměrně chladno," uvedla Figurová. Návštěvnost střediska již vysoká není, přesto se stále najdou zájemci o jarní lyžování.

Podle dispečera horské služby leží na sjezdovkách v průměru kolem 60 centimetrů sněhu. Sjízdná je i trať pro běžkaře z Ovčárny k horské chatě Švýcárna. "Do neděle byla upravená, dále se již upravovat nebude," dodala Figurová.

Středisko na Ovčárně se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a tímto faktem je ovlivňován jeho provoz. Provozovatelé areálu mohou podle platné výjimky spustit vleky maximálně do konce dubna.

První stupeň lavinového nebezpečí

V Jeseníkách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí. Lavinové katastry leží ale mimo turistické trasy. Podle horské služby jsou podmínky pro túry "převážně bezpečné" a ohrožení je minimální.

O víkendu se v Česku lyžovalo také v Krkonoších. Slunečné počasí a možnost využít poslední sníh sezóny přilákaly do Špindlerova Mlýna tisíce lyžařů. Většina sjezdovek v areálu ale nedělí končila provoz, nadále bude pro skalní sjezdaře fungovat Skiareál v Horních Mísečkách, kde by vleky měly jezdit až do 1. května. Také v Krkonoších platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám