Hlavní obsah

Beroun se stal historickým městem roku

Historickým městem roku 2009 se stal středočeský Beroun. Byl odměněn za péči o památky částkou milión korun. Titul se udílí od roku 1994. Letos se do soutěže přihlásilo 52 měst. Pořadatelé vybrali vítěze ze tří finalistů, vedle Berouna se dařilo také Jilemnici a Uherskému Hradišti.

Beroun - historické město Video: Miroslav Šára, Právo

 
Článek

Města Beroun a Jilemnice se o titul utkala již loni, cenu si tenkrát odnesl třetí nominovaný, Šternberk. Beroun v minulosti vyhrál šestkrát krajské kolo. Od loňska dostávají odměnu i vítězové krajských kol, a to 100 000 korun.

Původně se město nazývalo latinsky Verona

Královské město Beroun leží na soutoku řek Berounky a Litavky a je východiskem do dvou chráněných krajinných oblastí - Českého krasu a Křivoklátska. První písemná zmínka o městě pochází z listiny Přemysla Otakara II. z roku 1265, původně se město nazývalo latinsky Verona. Dnešní Beroun má přes 17 000 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Beroun

Titul se udílí za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón, který od roku 1993 vyhlašuje ministerstvo kultury. V programu se na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky vlastníka památky. V ČR je na 40 000 nemovitých památek a po čtyřech desítkách památkových rezervací a zón.

V programu se včetně letošního roku již rozdělily ze státního rozpočtu téměř čtyři miliardy korun. Byly použity na rekonstrukci 10 767 památek. Celkové náklady na jejich obnovu jsou 10,5 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám