Hlavní obsah

Na Ještěd nejezdí kabinová lanovka kvůli pravidelné revizi

Od pondělí 12. dubna nejezdí kabinová lanovka na Ještěd. Provoz se zastavil na 11 dní kvůli pravidelným opravám a revizi, které pracovníci Českých drah provádějí vždy před začátkem letní a zimní sezóny. Znovu se turisté na vrchol Ještědu svezou v pátek 23. dubna. Informoval o tom Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah, kterým lanovka patří.

Foto: Barbora Silná, Právo

Dominanta Libereckého kraje - vysílač na Ještědu

Článek

"Letošní jarní odstávka se skládá ze standardní údržby, žádnou velkou opravu jsme nechystali," řekl přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán. Větší oprava je podle něj naplánována až na podzim, kdy se dráhy chystají vyměnit jednu z kabin.

Ročně přepraví 250 000 pasažérů

Unikátní kabinová lanovka jezdí na Ještěd už 77 let. Využívají ji především turisté z České republiky, Německa a Polska. Díky ní se jim z vrcholu hory otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. V posledních letech přepravuje ročně v průměru kolem 250 000 pasažérů. Rekord lanovka vytvořila v roce 1976, kdy po čtyřleté rekonstrukci přepravila skoro 600 000 lidí.

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na vrchol Ještědu byla vybudována na náklady Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. "Stavba lanovky začala 15. června 1932 a do provozu byla lanovka uvedena 27. června 1933," řekl Šťáhlavský. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka kompletní modernizací. Provoz byl obnoven 31. prosince 1975.

Poslední lanovka Českých drah

Lanovka na Ještěd jako jediná v České republice stále patří Českým drahám, ačkoliv se v minulosti objevily snahy o její privatizaci. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš.

V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Za hodinu přepraví až 1050 pasažérů. Cesta na Ještěd stojí 75 korun, zpáteční jízdenka přijde na 120 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám