Hlavní obsah

Kutná Hora otevře turistickou sezónu popravou

V sobotu 9. dubna se mohou návštěvníci Kutné Hory vydat po stopách husitů v rámci programu Ktož sú boží bojovníci. Město jej připravilo jako součást pátého ročníku slavnostního otevření turistické sezóny nazvané Probouzení Kutné Hory. Kromě koncertu se mohou lidé těšit také na kostýmové scénky v kulisách města zapsaného na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Článek

Letošní program nebude podle spoluautorky scénáře sobotní slavnosti Zuzany Kocourkové moc veselý. "Ale historie není veselá," poznamenala. Do programu například zařadili scénku o metání husitů do šachet.

"Je to historicky ověřený fakt, který se týkal Kutné Hory," dodala. Z kláštera se pak průvod vydá do kostela sv. Jakuba, kde si návštěvníci připomenou 600 let zdejší farnosti. Pak poputují do Vlašského dvora za císařem Zikmundem. Uvidí tam mimo jiné i scénku o tom, jak císaře vyhnal z Kutné Hory Jan Žižka. Závěrečná scéna na Palackého náměstí pak připomene popravu Jana Roháče z Dubé.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chrám sv. Barbory

Mistrem Janem Husem se na jeden den stane zpěvák a skladatel Richard Pachman, který na nádvoří kláštera sv. Voršilek představí své pásmo Chcete, abych odvolal a odpřísáhl?

Jednatelka Průvodcovské služby Kutná Hora Ivana Vopálková novinářům řekla, že se Probouzení Kutné Hory koná už popáté, i když turistická sezóna v Kutné Hoře prakticky nikdy nekončí. První rok Probouzení věnovali jedné ze známých historických postav Kutné Hory Mikuláši Dačickému. Loni slavili úspěch s pořadem Kutná Hora nestoudná, který návštěvníky zavedl do krčem a hanbinců.

Jednotná vstupenka do kostnice i sv. Barbory

Kutná Hora nabídne letos návštěvníkům bohatý program přes celé léto. Od června do září si budou moci vybrat denně z kulturní nabídky v podobě koncertů, nočních prohlídek památek, historických slavností.

Program připravilo občanské sdružení Kutnohorsko.cz ve spolupráci s dalšími partnery. Za podobný projekt loni dostalo na brněnském veletrhu Regiontour cenu Grand Prix za nejlepší turistický produkt roku.

Průvodcovská služba letos podle Vopálkové vstupné nezvýšila. Opět nabízí také společnou vstupenku do objektů, které spravuje. Letos ji v tom následovala církev, která zavedla společnou vstupenku do chrámu sv. Barbory, kostnice a katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kostel sv. Jakuba

Návštěvnost kutnohorských památek ve správě Průvodcovské služby loni podle Vopálkové klesla asi o pětinu. "Letos to zatím vypadá podle údajů o návštěvnosti za únor a březen, že čísla jsou lepší," dodala.

Kutná Hora si letos připomíná také 15. výročí zápisu na seznam UNESCO. V květnu proto město uspořádá mezinárodní konferenci zaměřenou na nové trendy motivace k návštěvě historických sídel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám