Hlavní obsah

České podzemí ukrývá strašidelný labyrint, kostnici i permoníky

Novinky, Josef Hora

Karlovy Vary, Plzeň, Jílové u Prahy, Jáchymov, Jirkov – to jsou některá česká města, kde můžete vstoupit hluboko do útrob země. Někde mají otevřeno celoročně, jinde se podzemí otevírá právě teď s příchodem jara.

Článek

Lázeňské město Karlovy Vary se může pochlubit hned dvěma podzemními prostory, které jsou otevřeny pro veřejnost. „Projít se můžete buď pod kolonádou v tzv. starém suterénu Vřídelní kolonády, nebo v podzemí kostela sv. Máří Magdaleny. Oba vchody jsou u největšího pramene Vřídlo, který tryská do výše až čtrnácti metrů,“ říká Milan Trnka, ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech.

Jak se rodí karlovarská růže

Procházka začíná na železném chodníku okolo divokých termominerálních vývěrů pod kolonádou. Jako návštěvník projdete asi sto padesát metrů dlouhou chodbou kolem divokých vývěrů, které vytvářejí nádherný barevný povrch stěn, seznámíte se třeba se sbírkou vřídlovců nebo s technikou pokameňování.

„Je to přes sto let stará technika. V praxi to spočívá v tom, že vlastně na jakýkoli předmět necháte působit vodu z vývěrů. Vyrábíme hlavně karlovarskou růži.“

Prohlídka pokračuje v řečišti Teplé nebo ukázkou potrubí z počátku 20. století, které se postupně zaneslo minerály z vody.

„Krypta kostela sv. Máří Magdaleny bývala dříve márnicí, ale občané města si stěžovali, že jim pod okny často jezdí náklady s umrlci, tak byla zrušena. Dnes je tu k vidění hlavně část staré kostnice,“ říká děkan kostela Miroslav Chlupsa.

Předprodej vstupenek je přímo na Vřídelní kolonádě, prohlídky pořádány dle zájmu co nejčastěji tj. např. i každou půlhodinu v době od 9 do 17 hodin.Doba exkurze je přibližně třicet minut, základní vstupenka stojí 80 Kč.

V Plzni byste mohli zmizet

Labyrint plzeňského podzemí je spletitý a leckdo by tady mohl klidně zmizet. Ze sítě chodeb odbočují desítky dalších, uzavřených, do stran, ale i dolů pod zem.

Každý pivovarnický dům měl své sklepení, do kterého se z domu vcházelo. Takových domů byly ve městě desítky a časem se složitý systém sklepních podzemních chodeb propojil.

„Sklepní labyrint sloužil ve válce ke komunikaci mezi obránci a k přesunu vojsk, také jako sklad potravin nebo úkryt. V době míru zde bylo mnoho pivních sklípků, kde se lidé scházeli a pili pivo, podobně jako se pije víno ve sklípcích na Moravě. Jednu takovou pivnici i se skladem pivních sudů vám ukážeme. Můžete tady vidět krásné české sklo ze 12. století, keramiku, dobové zbraně nebo kamenné koule do katapultů a praků z doby husitů,“ říká Eva Kočková.

Každý návštěvník dostane helmu a může vyrazit. „Nedávno se ale při exkurzi z Klíčové chodby, která ústila do hradního příkopu, ozývalo houkání, celá skupina z toho byla špatná. Zatím nevíme, co to bylo. Naštěstí to bylo jen jednou. Snad tady nemáme duchy, už tak je labyrint dost strašidelný,“ dodává průvodkyně Eva Kočková.

Chcete-li tento veřejný prohlídkový okruh navštívit, vstup je z Veleslavínovy ulice číslo 6 (vchod z budovy Pivovarského muzea)Otevřeno: denně 10.00–18.00 hodin (duben–prosinec) denně 10.00–17.00 hodin (únor–březen)Vstupné: dospělí 70 Kč, děti, studenti, důchodci, skupiny 50.Délka okruhu je cca 1 km a trvá asi 50 minut, možný cizojazyčný výklad.

„Naše podzemí je prastaré, chodby jsou dlouhé přibližně 19 kilometrů a jsou tady tři podzemní patra. Třetí patro je zatopené vodou a nikdo pořádně neví, co se tam skrývá,“ říká průvodkyně Eva Kočková.

Zlaté štoly v Jílovém u Prahy

„Teď v zimě moc lidí nechodí, oficiálně otvíráme až o Velikonocích, v létě pak je už velký nával, loni přišlo skoro devět tisíc návštěvníků,“ říká produkční a průvodce tamního muzea Pavel Borský.

Zlato těžili v Jílovém u Prahy už Keltové, největšího rozmachu pak dosáhla těžba za vlády Karla IV., kdy tady byl jeden z největších zlatých dolů v Evropě.

„Celkem je tady určitě přes tisíc štol, nyní jsme opravili a otevřeli tři: štolu Halíře v Borku a štoly sv. Josefa a Paduána ve Studeném. Všechny jsou asi tři kilometry od muzea v Jílovém. K nim dojedete pohodlně autem, od zastávky vlaku posázavský pacifik to je asi patnáct set metrů. Pěkná cesta je přímo z Jílového po naučné stezce Jílovské zlaté doly. Stezka vede přes les, můžete ji projít sami nebo s průvodcem, ke štolám je to asi hodina,“ vysvětluje Pavel Borský.

Permoník plní přání

Štola Paduán je přístupná pouze po žebřících, takže sem mohou děti až od dvanácti let, každý dostane helmu a svou baterku, ve sv. Josefu je to podobné.

Na konci sv. Josefa je malá škvíra, když se děti nebojí a projdou, mohou na konci chodby zaťukat na zeď a mít nějaké přání. Říká se, že tam žije skřítek permoník a přání jim splní.

Štola Halíře byla otevřena teprve v říjnu 2008. „Je ojedinělá, chodba má profil kosočtverce a vede stále rovně, proto je v pohodě přístupná i vozíčkářům, každý tady dostane samozřejmě helmu. Jde se ale bez baterky, protože jsou v chodbách elektrické lampy,“ říká Borský.

Uvidíte tady křemičité žíly s obsahem zlata, moderní i středověký způsob ražení chodeb a musíte dát pozor na netopýry, občas tudy proletí. Nezapomeňte se teple obléci, celoroční teplota je ve štolách okolo osmi stupňů,“ dodává průvodce.

ŠTOLA HALÍŘE
Otevřena od dubna do října o sobotách, nedělích a státních svátcích vždy od 10.00 do 17.00 hodin. Poslední prohlídka začíná v 16.00 hodin.V současnosti jsou všechny podzemní prostory elektrifikovány a pro návštěvníky je zpřístupněna celá hlavní chodba v délce 270 m a část překopů s jedním pohledem do středověkých dobývek.Štola je přístupná návštěvníkům na mechanických i elektrických invalidních vozících v celé prohlídkové trase.Vstupné: dospělí 50 Kč, školní děti 30 Kč, rodina 110 Kč.
ŠTOLA SV. ANTONÍNA PADUÁNSKÉHO A ŠTOLA SV. JOSEFA
duben–říjen: sobota, neděle a svátky: 10–17 hod. červenec–srpen: také v úterý– pátek 13–17 hod. listopad–březen: pouze pro objednané skupiny (nad 7 osob).Vstup vzhledem k charakteru podzemí je umožněn dětem až nad šest let, mladší ve věku od čtyř let pouze s doprovodem rodičů a s jejich písemným převzetím odpovědnosti za bezpečný pobyt dítěte ve štole.Kojencům a batolatům vzhledem k charakteru štoly není vstup dovolen. Tělesně handicapovaným a osobám trpícím klaustrofobií se vstup do podzemí nedoporučuje.Vstupné: dospělí 50 Kč, školní děti 30 Kč, rodina 110 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám