Hlavní obsah

Brno chystá pro turisty noční výstup na věž a prohlídky podzemí

Brno

Noční výstupy na věž Staré radnice patří k novinkám v nabídce města Brna pro nadcházející turistickou sezónu. Návštěvníkům se také otevřou nově zpřístupněné podzemní prostory, a to Mincmistrovský sklep pod Dominikánským náměstím a takzvaný Labyrint pod Zelným trhem.

Foto: Profimedia.cz

Stará radnice v Brně

Článek

"Přesné datum zpřístupnění bohužel ještě neznáme," řekla ve čtvrtek novinářům vedoucí Turistického informačního centra Petra Kačírková.

Na obou místech nyní řemeslníci dokončují stavební práce, potom bude třeba vybavit interiéry. V Mincmistrovském sklepě bude sídlit mincmistr, který zájemcům zhotoví kovový groš. Část podzemí pod Zelným trhem, spojená se sklepením divadla Reduta, poslouží hlavně společenským účelům, v druhé větvi bude expozice. Prohlídka jedné z větví potrvá 40 minut.

Podle Kačírkové se otevření obou podzemních prohlídkových tras stane významnou událostí a zvýší přitažlivost města pro turisty. Zpřístupnění se připravovalo několik let. Zejména pod Zelným trhem leží rozsáhlá spleť chodeb a bývalých sklepů. Výstava se bude vázat k minulosti místa, nepůjde o žádný "disneyland", uvedla Kačírková.

Foto: Profimedia.cz

Pohled ze Staré radnice na Zelný trh

Věž Staré radnice otevřou průvodci každý červnový, červencový a srpnový pátek od 21:30 do 23:00. Lidé, kteří zvládnou náročný výstup po 173 schodech, se nahoře mohou pokochat pohledem na osvětlené noční město. Je pravděpodobné, že v příští sezóně zůstane celá radnice kvůli rekonstrukci uzavřená.

K dalším novinkám patří obchod se suvenýry a dárky, který Turistické informační centrum přestěhovalo z Běhounské ulice na Starou radnici. Ve městě přibudou další interaktivní informační kiosky a rozšíří se průvodcovské služby. Prohlídky s průvodcem město přesunulo z nepraktické středy na sobotní odpoledne.

Turistická sezóna letos v Brně oficiálně začne 3. dubna na nádvoří Staré radnice. Kulturní program spojený s velikonočním jarmarkem začne už o den dříve a skončí 4. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám