Hlavní obsah

Zámek Napajedla zahájí sezónu Velikonočními trhy

Novinky, Lucie Poštolková

V neděli 28. března začíná na zámku Napajedla druhá turistická sezóna. Pro návštěvníky jsou připravené Velikonoční trhy a pro nejmenší dětská dílna velikonočních kraslic. Program začíná ve 13 hodin.

Článek

 „Zámecká brána se slavnostně otevře ve 13 hodin. Stejně jako loni, kdy jsme velikonoční program pořádali poprvé, se návštěvníci mohou těšit nejen na prodej drobných velikonočních výrobků, ale také nahlédnou pod ruce šikovným malířkám kraslic. Pro nejmenší připravujeme zábavu v podobě dětské dílničky,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.

„Dospělí si zase mohou zpříjemnit odpoledne posezením v zámecké kavárničce s domácími delikatesami. A všichni mohou vyrazit na prohlídku historických sálů zámku, která se bude konat každou hodinu,“ dodává Psotková.

Zámek nebyl dříve veřejnosti přístupný

Zámek ve stylu pozdně francouzského baroka pochází z poloviny 18. století. Autorem je brněnský architekt František Antonín Grimm, který projektoval i zámky v Bystřici pod Hostýnem a Vizovicích. Stavbu obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Po roce 1945 připadl zámek podniku Fatra Napajedla, který objekt občas využíval k reprezentativním účelům. Napajedla nebyla dříve nikdy přístupná veřejnosti, ale byla vcelku dobře udržovaná.

Tvůrčí dílny i svatební obřady

Od společnosti Fatra Napajedla odkoupila zámek podnikatelka Eva Gajdošík. Předloni zprovoznila menší prohlídkový okruh a začala zde pořádat tvůrčí dílny, besedy a dámské kluby. Zámek se navíc poprvé v historii otevřel pro svatební obřady.

Při prohlídce překvapí, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se zde i po letech dochovaly. Ohromí už majestátní vstupní schodiště v zámeckém foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného kulatého zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím a dýchají atmosférou starých zlatých časů.

Po zahájení turistické sezóny je možné vyrazit na prohlídky historických sálů i v jiných termínech. Zámek nemá zatím běžnou provozní dobu, na prohlídky je nutné se telefonicky objednávat na čísle 603 972 549. Další podrobné informace najdete na stránkách www.zameknapajedla.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám