Hlavní obsah

Nebe letos Tatrám moc nepřeje

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasná pod dvoutisícovým masívem Chopku zažívá letos oproti loňské recesi turistickou konjunkturu. Celodenní skipas, platný v Nízkých i ve Vysokých Tatrách, vyjde na necelých 750 korun. Ani ceny většiny ostatních služeb v nejnavštěvovanějším lyžařském středisku Slovenska neklesly.

Foto: Archiv, Právo

Sníh na sjezdovkách vydrží minimálně do Velikonoc.

Článek

Lyžaře nahnala do Tater i hospodářská krize. Jasná vyjde stále laciněji než kterékoliv alpské středisko, což si umějí dobře spočítat především Poláci.

„Loni panovalo lepší počasí, ale lidí bylo daleko méně. Letos je to přesně naopak,“ přiblížila marketingová ředitelka propojených regionů Jasná–Nízké Tatry a Tatranská Lomnica–Vysoké Tatry, Katarína Šarafínová.

Foto: Profimedia.cz

Štrbské pleso

„Pomohla tomu bezesporu i nová šestisedačková kabinová lanovka Grand Jet, vybavená skly a představující světový unikát. Jde o skla doposud vůbec prvně použitá u sedačkové lanovky. Jejich speciální zabarvení budí při pohledu zevnitř dojem slunečného dne, i kdyby se venku ženili všichni čerti. Lyžařům se tak za nepřejícího počasí zlepší nálada,“ vysvětluje s úsměvem Šarafínová.

Pomáhají děla

Slabá nadílka přírodního sněhu nedovoluje naplno využít všechny jinak jedinečné free ride zóny. Koncem února sice napadlo možná třicet centimetrů čerstvého prašanu. To umožnilo, s dávkou opatrnosti před někde vyčnívajícími kameny, bezpečnou jízdu snad pouze po free ride zóně z vrcholu Chopku na Koňský Grúň, ke korunám sjezdovek u horních stanic lanovek.

Volnému lyžování Derešským kotlóm to ale moc nepomohlo. Sníh začínal zhruba od jednoho tisíce metrů, což dokládal barevný zlom, přecházející uprostřed tatranských štítů z hnědé v bílou.

Foto: Profimedia.cz

Čierny Váh ve Vysokých Tatrách

Tatry i Tyrolské Alpy, kde sníh letos začíná od dvanácti set metrů, trumfují Krkonoše se středisky zasypanými od sedmi set metrů půlmetrovou sněhovou pokrývkou. „Nedávná sněhová kalamita postihla spíše nížiny. Mrazu jsme využili alespoň k technickému zasněžovaní.

Areál jsme schopni kompletně pokrýt sněhem za tři dny. Doufáme ale, jak naznačuje předpověď, že není na horách sněžení konec,“ podotkla Šarafínová. „Sníh na sjezdovkách vydrží minimálně do Velikonoc. Věřím, že jako vždy půjde o skvělou jarní lyžovačku,“ slibuje.

Karta nabízí víc

Návštěvníci Liptova mají šanci koupit si tzv. Liptovskou regionální kartu. Ta nejdražší přijde na necelých sedm eur. Díky loňské nouzi o turisty, která stmelila šiky tatranských podnikatelů, opravňuje karta v daleko větší míře k využití nemalých slev na atrakce Liptova. „Kartu dává řada hotelů v balíčku služeb. Lidem trávícím zde dlouhodobější pobyt se zaručeně vyplatí,“ nabádá Šarafínová.

Slevy lze od osmého března využít také u některých skipasů. Střediska Jasná Nízke Tatry– Chopok a Vysoké Tatry–Tatranská Lomnica, Starý Smokovec nabízejí nyní dvoudenní skipasy za 38 eur a šestidenní za 78 eur.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Domácí dobroty patří mezi speciality v kolibě Gréta.

Slováci se vzpamatovávají z eura

Ránu, ze které se mnozí Slováci doposud vzpamatovávají, představoval loňský přechod ze slovenské koruny na euro. Reforma představující pro některé podnikatele lacinou záminku k často skokovému nárůstu cen odsunula Slovensko na periferii vyhledávaných turistických destinací. Našinec přesto zimní pobyt na Slovensku stále pořídí o minimálně třetinu laciněji nežli v Alpách. Většina Čechů navíc může na rozdíl od Rakouska hojněji využívat služeb slovenských restaurací.

„Zkušenosti z loňska, kdy došlo k citelnému úbytku klientely, nás donutily sdružit prostředky na společné projekty podporující turistický ruch. Pomoc státu čekat nemůžeme,“ říká Marek Povážský, spolumajitel koliby Gréta, která se nachází u obce Liptovská Sielnica v srdci Liptova.

Jeho slova dokládá nově vzniklé Sdružení aktivního cestovního ruchu Liptovská Mara. Šestice liptovských podnikatelů chce do letošního léta společně postavit zatím osmikilometrovou naučnou cyklostezku podél břehu přehrady.

Stezka pro cyklisty i pěší bude zprvu mít třináct zastávek v místech, kde zmizela pod vodou třináctka obcí. Trasa se bude postupně rozšiřovat a přibude i bikepark.

Reklama

Související témata:

Související články

Sáňkařské dráhy nadchnou děti i dospělé

Letošní zima připravila na českých horách kvalitní podmínky pro lyžaře, snowboardisty i běžkaře. Tím ale zábava na sněhu nekončí. Milovníci adrenalinu si na...

Výběr článků

Načítám